Kdy mluvit s dětmi o antikoncepci

24.11.2010 00:00   |   Děti
Paní Blanka má dvě dospívající dcery a trápí ji otázka, jak je uchránit před nástrahami sexuálního života. Jak s nimi o tom hovořit.

antikoncepce

Není totiž ani dnes, ve 21.století, zcela běžné, že rodiče a děti dokážou o těchto věcech mluvit bez rozpaků. Ale zcela zbytečně.

Je dobře, když dcera, ale i syn, mají matku, která nenechává tyto otázky náhodě.A je určitě nezbytné, aby dítě vědělo vše podstatné, jak o sexu samotném, tak i o ochraně před všemi jeho riziky, ještě před tím, než přijde jeho první zkušenost.

Děti rády experimentují

Otázka, kdy začít s antikoncepcí je velmi ožehavá. Rodiče často ve svých dětech vidí malé dětičky ještě v době, kdy se potomci považují za „zkušené dospěláky“ a vrhají se do životních experimentů všeho druhu. Proto není od věci, aby už v 15 letech věděly, kam se včas obrátit. Dospívající dcera by měla být zajištěna spolehlivou moderní antikoncepcí dříve, než ztratí panenství a syn by měl mít natrénované správné používání kondomu.

Přečtěte si

Kdy a jak mluvit s malými dětmi o sexu
Jak vyjít s puberťákem na zabití
Antikoncepce snižuje chuť k milování

Podle psycholožky Jany Sedlákové je v takovém případě vhodné, aby matka svou dceru kontaktovala s některým ze zkušených a osvědčených gynekologů, aby se u něj dcera registrovala a věděla, na koho se v případě potřeby předpisu antikoncepce obrátit. Je také dobré se ujistit, že dcera má dost informací i o použití kondomu.

Kondom nestačí

Často doporučovaný kondom do jisté míry chrání před některými pohlavně přenosnými infekcemi, jako antikoncepce je to však metoda málo spolehlivá. Udává se, že při užívání kondomu jako jediné antikoncepční metody otěhotní během jednoho roku asi 5-15 % žen.

Proto by se i syn, začne-li sexuálně žít, měl ubezpečit, že i jeho partnerka má nějakou ochranu a nespoléhá pouze na kondom..Většině dívek nejlépe vyhovuje kombinovaná hormonální antikoncepce, tj. běžné pilulky. Jsou až 100x spolehlivější než kondom.

Pro zapomnětlivé

Některé dívky bývají příliš roztržité a zapomnětlivé a existuje riziko, že budou pilulky užívat nepravidelně a přivodí si nechtěné těhotenství. Pokud je vaše dcera právě taková, nabídněte jí s doktorem některé z tzv. gestagenních metod, jako jsou antikoncepční injekce nebo podkožní hormonální tělíska.

Jde o důvěru

Rodiče se často strachují, že když nechají své dceři předepsat hormonální antikoncepci, začne žít nevázaným sexuálním životem, a to ještě s jejich podporou. K tomu ovšem může dojít, tak jako tak.

Může vás zajímat

Střídavá péče se vrací do hry
Jak mám představit synovi svého přítele
Proč otcové při rozvodu přicházejí o děti?

Na druhé straně dostatečně otevřený hovor o těchto věcech dokáže navodit velkou důvěru mezi dětmi a rodiči. A o to v těchto choulostivých intimních záležitostech jde především Dcera nebo syn získají pocit, že se vždy mohou o radu obrátit na rodiče, svěřit se jim i se svými obavami. Ovšem jen tehdy, pokud toto téma nebude doma zastřeno nepochopitelnou rouškou tajemnosti a studu.

Přispívat, či nepřispívat?

Další důležitou otázkou je, zda dítěti přispívat na antikoncepci či nikoliv. Pokud nemá zatím žádný výdělek, studuje a kapesné má jen z brigád, je rozumné se s ním možnosti příspěvku dohodnout. Rodiče mohou přidávat polovičku nebo více či méně, podle konkrétní situace.

Pokud dcera či syn a jejich partneři už mají možnost výdělku více peněz, měli by si antikoncepci hradit společnými silami sami. Rodiče by však nikdy neměli sami rozhodovat o tom „jak to bude“. Jedině dohoda s dítětem dá celé věci ten správný punc, aby se dítě necítilo nějak manipulované.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Kdy mluvit s dětmi o antikoncepci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci