Snižuje antikoncepce chuť k milování?

11.6.2010 18:30   |   Sex a vztahy
Na otázku v titulku odpovídají vědci z německého Tübingenu kladně. Z jejich studie vyplývá, že ženy používající hormonální prostředky kontroly porodnosti – převážně orální antikoncepci – mají nižší hladinu sexuální touhy a vzrušivosti, než ženy, které používají antikoncepci nehormonální či vůbec žádnou.

antikoncepce

Nové výsledky svého výzkumu němečtí vědci nyní zveřejnili v americkém odborném časopise The Journal of Sexual Medicine.

„Jde o zatím nejrozsáhlejší studii o dopadu hormonální antikoncepce na sexuální funkce,“ připomíná profesor Alfred Mueck z gynekologicko-porodnické kliniky tübingenské univerzitní nemocnice, která se na studii podílela.

„Studie se zúčastnila velká a homogenní skupina. Naše výsledky vedou k přesvědčení, že hormony mohou mít nepochybný vliv na sexuální funkci," vysvětluje profesor Alfred Mueck.

Z analýzy údajů vyplynula vazba mezi nižším libidem a hormonální antikoncepcí, která nebyla ovlivněna jinými proměnnými, jako je stres či úroveň vztahu. V tuto chvíli údaje ukazují jen vazbu, nikoli vztah příčina-následek mezi pilulkou a sexuální dysfunkcí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ženy, které pijí víno, mají lepší sex
Jak si neužít sex v partnerství
Ženám nevadí, že na sex nemají chuť

Zjištění, zda hormonální antikoncepce může přímo utlumit libido, bude vyžadovat další studie. Ale teoreticky to dává smysl, říká k tomu Anita Clayton, profesorka psychiatrie z americké Virginské univerzity v Charlottesville, u níž se pacientky se sexuálními dysfunkcemi léčí.

Bylo prokázáno, že hormonální antikoncepce u žen snižuje hladinu volného a dostupného testosteronu kolujícího v krvi. A ačkoli důkazy jsou zatím nejisté, předpokládá se, že právě testosteron hraje úlohu v sexuálním apetitu žen.

Kromě toho sexuální touha stoupá a klesá podle hormonální hladiny během normálního menstruačního cyklu ženy. Pilulka zabraňuje ovulaci a ženy, které ji berou, zažívají během menstruačního cyklu menší hormonální kolísání.

To svým způsobem potvrdila studie, publikovaná již v roce 1978. V závěru tohoto výzkumu se uvádělo, že ženy užívající pilulku, nemají onu zvýšenou touhu po sexu nastupující v polovině běžného menstruačního cyklu.

jik

Přečtěte si také

Diskuse: Snižuje antikoncepce chuť k milování?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci