Jak vyjít s puberťákem na zabití

1.4.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Ten kluk se chová se jako utržený ze řetězu. To mu zatrhnu! Reaguje tak nejeden rodič, kterému se jeho potomek začne proměňovat před očima....

matka a syn

Paní Marta si už opravdu nevěděla rady. Přišla se poradit za psychologem kvůli chování jejího dospívajícího syna Tomáše.

Všechno se vymklo z ruky

Tom vyrůstal jako poměrně normální bezproblémové dítě. Dobře prospíval ve škole, chodil sportovat a plnil vše, co si kdy dohodli. Marta žila se synem sama, bylo potřeba, aby se vždy na sebe mohli spolehnout. Výchově syna tak Marta věnovala dost svého času i energie.

Za poslední rok se jí ale syn začal doslova proměňovat před očima. Byl v druhém ročníku střední školy a začal se věnovat aktivitám, které se jeho matce vůbec nelíbily. „Normální“ koníčky vytlačilo BMX kolo, učení se rozličných triků na skateboardu a navíc začal chodit pozdě domů s tím, že založili se spolužáky punkovou kapelu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Matka a dcera - přítelkyně nebo rivalky?
Proč nám od malička lžou?
Vztah v 15 = předčasná dospělost?

Občas z něj Marta cítila tabák, není divu, že chtěla cosi udělat, aby zabránila něčemu „ještě horšímu“. O syna se bála. I když jí neustále ujišťoval, že je vše v pořádku a chování matky považoval za přehnané. Do konfliktu se dostali v okamžiku, kdy Marta vytasila zákazy a nová pravidla.. Tomáš to odmítl a jeho matka se ocitla ve slepé uličce.

Teenager není dospělý

„Chování teenagerů je všude na světě a ve všech dobách podobné. Mnohem více experimentují a riskují než dospělí. Může za to odlišné fungování mozku, jak prokázaly poslední výzkumy,“ vysvětluje biologickou podstatu MUDr. Tamara Králová, který se chování dospívajících zabývá.

„Zjistilo se totiž, že centra mozku, která se aktivují při vytváření radostných pocitů jsou u dospělého jiná, než u dospívajících. Laicky řečeno, dospělí vše mají mnohem více pod kontrolou,“ dodává.

skate

Teenager má části mozku zodpovědné za pocity radosti a vzrušení z nových zkušeností pod kontrolou mnohem méně. Nabírá jí až do dospělosti. Proto se dospívající tolik nezamýšlí nad důsledky a riziky svého chování.

„Je to přirozené, díky přírodě se pak pouští do rizik a zkoušek, kterými každý musí vývojově projít. Umožňuje to navazovaní vztahů s budoucími partnery, zkoušení si vlastních hranic a především zkoušení něčeho nového.To posunuje lidstvo každou generací ve vývoji dál. Bez riskování v tomto období by to prostě nešlo,“ objasňuje MUDr. Tamara Králová.

Dát průchod přirozeným potřebám

Jak zjistila Marta cesta zákazů a omezení vede jen ke zhoršení situace. Chování jejího syna je totiž plně v souladu s přírodou. Dokonce se, ač si to jako matka si hned neuvědomovala, zhodnotila její snaha vychovat ze syna hodnotného člověka. Vždyť výběr zájmů a nových zkušeností, kterými se rozhodl projít bez její vedení, byl kreativní a bohatý na zážitky a radost ze života.

Také by vše mohlo mít mnohem horší podobu, jak se přesvědčuje denně mnoho rodičů.

Závislost na drogách, drobná kriminalita či ohrožování sebe i druhých například při řízení v opilosti jsou mnohem horší scénáře.

Pozitivní scénáře

Dát průchod přirozeným potřebám, které v době dospívání prožil každý, je jediná možnost, jak nenadělat ještě větší škody. To neznamená, že bychom měli svým ratolestem vše odkývat a dovolit.

Měli bychom si uvědomovat jejich biologickou přirozenou potřebu. S ní pak citlivě zacházet. Například tak, že nebudeme bránit aktivitám, které jsou kreativní a životodárné.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Jak vyjít s puberťákem na zabití

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci