Může být přátelství mezi šéfem a podřízenými?

15.2.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Dobrým šéfem se člověk učí být. Nestačí mít kvalifikaci a přirozenou autoritu. Zkušenosti s vedením lidí je to, co odlišuje dobrého šéfa od toho špatného.

flirt

A co vzájemné lidské vztahy? Je možné, aby mezi podřízeným a nadřízeným vznikl vztah, který se nebude promítat do pracovní výkonnosti?

Ahoj, potřebuji radu. Stala se mi taková banální věc, napsala čtenářka Míša ve svém příběhu "Se šéfem málem v posteli". Míša je na mateřské dovolené a začala si přivydělávat jako pojišťovací zprostředkovatel. Od začátku ji přitahuje šéf a na pracovní akci a málem s ním skončila v posteli. Teď neví, jak se tvářit. Má se cítit trapně, nebo jako že se nic nestalo? Nebo pokračovat?

Co ale vlastně bude pro Míšu znamenat to, že se sblížila se šéfem. A co to bude znamenat pro něj? Případně pro ostatní podřízené, kteří na situaci nějak reagují.

Tykání snadněji vede ke ztrátě odstupu

V malých firmách je častým jevem, že si zaměstnanci tykají, a to včetně nadřízených. Náš jazyk je jedním z mnoha, kde se vykání a tykání tak ýrazně odlišuje. To má důležitý vliv na blízkost vztahů.

Vykání tvoří jasnou hranici. Pokud si totiž všichni tykají, snadno se může stát , že se hranice nějak naruší. Formální vztahy se mohou stát neformálními. V krajním případě, například na služební cestě, jak to popsala ve svém příběhu Míša, neformálnost vede až k dalšímu možnému sbližování.

vrbyZ VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Partner dal přednost dětem a rodině
Co sudičky přály mi
Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Přítel pořád flirtuje na internetu

A když už byla hranice narušena?

Taková situace pak vyžaduje, aby se vyřešila. Většinou však o tom nikdo nemluví. Pravdou ale je, že je stále přítomná ve vztahu, protože začne být nejasnou z hlediska formálních a neformálních vztahů. To může vést k různým dohadům a interpretacím, které se týkají rozhodování v pracovních záležitostech , tedy úplně v jiné rovině vztahů.

Například pro Míšu to může znamenat, že některé pracovní záležitosti může začít brát osobně. Třeba služební telefon, který je buď horší či lepší, než si představovala, si může vykládat jako vyjádření antipatie či sympatie. A podobně.

Nepokračovat dál ve flirtování

Míša stojí před rozhodováním, zda pokračovat dál ve vztahu se svým šéfem. Pokud se rozhodne pokračovat, ponese pravděpodobně následky ve formě komplikací - doma, s nadřízeným i spolupracovníky.

Ale hlavní otázka, kterou by si měla položit, je, co jí schází ve vlastním vztahu, že přistoupila na tuto pradávnou mužsko - ženskou hru: na flirt. Navíc s nadřízeným, který o ní může rozhodovat. V tom jejich vztah není rovný. Je komplikovaný.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Jak si neužít sex v partnerství
PORAĎTE: Po rozvodu na vážný vztah nemám
Ženy, které pijí víno, mají lepší sex

Protože vztah na pracovišti komplikací je a dobrý šéf si flirtování rozmyslí

Jasné hranice jsou nutné

Jsou případy, kdy se na pracovišti sejdou staří přátelé, nebo i milenci. Nebo někoho z kolegů povýší. Z přátel se stanou formálně podřízený s nadřízeným. Je to situace, o které je třeba mluvit. Je důležité umět oddělovat pracovní a osobní rovinu. Není to snadné, ale ne nemožné. Pokud jde vztah blízký a hodnotný , tak by měl takovou věc vydržet.

Znamená to pro zúčastněné:

  • nemluvit o svých osobních věcech před dalšími podřízenými
  • vysvětlit ostatním , proč si tykáte
  • při úkolování a hodnocení pracovníků by měl nadřízený jednat maximálně transparentně, na to jsou ostatní pracovníci citliví.

Prevence je udržení mezí

Je tedy jednodušší udržovat hranice a nedostat se do takové situace, jako Míša a její nadřízený. Proto také se v mnoha firmách udržuje formální vykání, alespoň mezi podřízenými a nadřízenými. Když přeci jen chce šéf vystupovat více osobně doporučuje se například kombinace vykání a oslovování křestním jménem.

Příběh Míši je poměrně častým jevem. Lidé, kteří spolu přijdou do vztahů, byť pracovních, na sebe nějak působí. Kladně i záporně. To je pro nás lidi přirozené. Být dobrým šéfem, ale znamená nekomplikovat pracovní vztahy. A když k něčemu podobnému dojde, umět si poradit s následky.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Může být přátelství mezi šéfem a podřízenými?

Hodně záleží na genech

24.2.2013   |   20:56   |   od: Mirka
Nemusí jít jen o vztah ženy k šéfovi. Někdy jiskra proskočí i mezi šéfovou a podřízeným mužem. Někdy se to dá udržet v rozumných mezích a třeba si to i hezky užít, jindy je to zničující. Já osobně mám dva mladší podřízené, ale ani jeden z nich se mi nelíbí. :-(
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 24. 2. 2013 20:56
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci