Proč se ženám líbí zženštilí muži?

14.10.2009 01:00   |   Sex a vztahy
Některým ženám se líbí jemné rysy Orlando Blooma, kdežto jiné zaujme spíš ostře řezaná tvář Daniela Craiga. Proč? Možná za to může hormonální antikoncepce.

Proč se ženám líbí zženštilí muži?

Britští vědci tvrdí, že ženy, jejichž hormonální hladiny ovlivňuje antikoncepce, mají menší sklon k vyhledávání mužně vypadajících mužů. Ovulující ženy, které neberou hormonální antikoncepci, jsou "přitahovány muži, u nichž se projevuje dominance a soutěživost, a dávají přednost partnerům, kteří jim nejsou podobní", říkají experti ze Sheffieldské univerzity.

Ženy, které berou antikoncepci, naopak mají sklon k tomu vybírat si muže, kteří vypadají tak trochu jako ony samy. A v tom je problém. „Existují důkazy o tom, že genetická podobnost mezi páry může zvyšovat riziko neplodnosti," říkají podle agentury Reuters autoři studie.

Hormonální antikoncepce prý také může ovlivňovat přirozenou přitažlivost, protože u žen, které ji berou, jsou potlačeny signály, jež jinak dávají mužům najevo, že daná žena ovuluje.

„Ovulace je spojena se zásadním posunem v některých ženských charakteristikách, chování a sexuální přitažlivosti," dodávají vědci z Sheffieldu.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Proč se ženám líbí zženštilí muži?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci