Pomůže vám partner přestat kouřit?

24.9.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Silva se nedávno rozhodla, že přestane kouřit. Neměla žádné závažné zdravotní obtíže, prostě ji kouření začalo omezovat. Chtěla změnit životní styl. Více sportovat a více ctít zdravou výživu. Cítila se totiž poslední dobou vyčerpaná.

Pomůže vám partner přestat kouřit?

Bylo jí jasné, že něco musí změnit. Rozhodla se tedy, že jeden z prvních kroků, které na cestě za změnou udělá, je, že přestane kouřit.

Ale toto rozhodnutí, jak se ukázalo nebylo tak snadné. Obtíž byla v tom, že když se cítila vyčerpaná po celodenním stresu v práci, dostala chuť na cigaretu, která ji vždy uklidnila. Boj za chvíli prohrála a zapálila si. Večer o tom mluvila se svým mužem. Ten jí nabídl, že ji bude podporovat. Začali přemýšlet, jak na to.

Pomoc nejbližších je důležitá

„Jestliže se člověk rozhodne přestat kouřit, je důležité, aby měl podporu blízkého okolí,“ souhlasí psychoterapeutka Helena Zemanová. „To znamená, aby například jeho n ejbližší respektovali takové rozhodnutí a v přítomnosti novopečeného nekuřáka nedávali podněty, které navodí chuť na cigaretu,“ vysvětluje, jak má okolí novopečenému nekuřákovi pomoct.

Může to mít například podobu vynechání návštěvy oblíbené kavárny, kde si kuřák dříve dopřával. Nebo třeba večerní posezení na balkóně, ke kterému patřil cigaretový rituál, nahradit večerní procházkou.

Jde o podporu, která je zpočátku důležitá, aby se bývalý kuřák vyhnul situacím, v nichž dříve kouřil a které mu chuť na cigaretu připomínají.

Nepřejímat odpovědnost

„Důležité je, aby okolí, například partner nepřejímal za kuřáka odpovědnost,“ zdůrazňuje psychoterapeutka. „To znamená, že by se okolí mělo vyvarovat situací, kdy bude připomínat kuřákovi jeho rozhodnutí nekouřit. Tím by se stávalo jakýmsi kontrolorem. Ve svém důsledku to může způsobit, že když zmizí kontrolor, kuřák si zapálí, protože má konečně vnější kontrolu z dosahu“ dodává.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Je kouření společenská událost?
Kam až je žárlivost normální
Ježíši, on/ona kouří!

Pomocníci se nesmějí stát antikuřáckou policií. Spíše by měli podporovat kuřákovo rozhodnutí nekouřit jinak. Posilovat jiné momenty v životě, které jsou dostatečnou náhradou za ztrátu, způsobenou rozhodnutím nekouřit.

V žádném případě ne izolaci

To, že se zpočátku člověk vyhýbá takzvaným spouštěcím situacím za podpory svého okolí, by nemělo trvat dlouho. Jde o první dny či týdny. Pak by mělo být vše jako dřív – ale bez cigarety.

Naopak je dobré, aby se kuřák situacím, k nimž patřila cigareta, vystavil – jen tak se jeho rozhodnutí nekouřit změní v trvalý stav nekuřáctví. I tady je důležité, aby partner a další nekuřáka podporovali. Stačí, když se k němu budou chovat jako k nekuřákovi. Doslova. Znamená to, že už bude brát nekouření jako samozřejmost.

Kuřák se stane nekuřákem jen když život plně prožívá se všemi svými zvyklostmi, ale bez cigarety. Každé dlouhodobé omezení, jako je třeba opuštění oblíbené kavárny, natrvalo vede k nespokojenosti. I když zpočátku takové omezení má funkci pomocné berličky. Ale nespokojený člověk má větší sklon se vrátit k tomu, co mu vlastně dělalo dobře.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Pomůže vám partner přestat kouřit?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci