Má zaopatřená žena pracovat?

29.7.2014 00:00   |   Sex a vztahy
U českých žen, které zůstaly v domácnosti, protože jejich partner je schopen rodinu  finančně zabezpečit,  je o třetinu vyšší rozvodovost.

smutná

Takových žen, které se zabývají jen domácností či svými koníčky u nás přibývá.

Proč se české ženy rozvádějí?

Zuzana je devět let vdaná. S manželem Alešem mají dvě holčičky a krásný velký byt na okraji města.V době, kdy byla na mateřské dovolené, se jejímu muži začalo pracovně dařit. Vydělával tolik, že si mohli postupně dovolit koupit vlastní byt. Nejen to. Zuzana nebyla ničím nucená jít do práce.

Jejich role se v rámci rodiny postupně rozdělily. Aleš byl celé dny pryč a ona zajišťovala chod domácnosti. Vozila dcery do školy i na kroužky. Pokud se chtěla zabavit, navštěvovala fit centra.

Najednou se cítila podvedená

I když vše vypadalo optimálně, začala si Zuzana všímat, že se často cítí unavená, v depresi a smutná. Také pociťovala obavy zda to či ono zvládne, obzvlášť pokud měla něco zajistit v kontaktu s jinými lidmi. Přestala si věřit.

žena s miminem

Také vztah s Alešem se začal postupně ochlazovat. Často zůstával dlouho v práci, i když věděl, že na něho doma čeká. Nerozuměla tomu. Vždyť dělala to nejlepší, tak jak to oba chtěli. Když jednou náhodně zjistila, že Aleš raději dobrovolně zůstává v práci, než by jel domů za ní, něco se v ní zlomilo. Cítila se podvedená. Začala uvažovat o rozvodu.

Samota na okrajích měst

Většina mužů, kteří za poslední desetiletí zbohatli vlastním přičiněním, kupuje pro své rodiny byty v nových bytových komplexech. Ty bývají na okrajích měst. Takové zástavby ale nejsou stavěny jako v malých městech, kde domy rostly kolem náměstí spolu s kostelem a obchody. Tedy místy, kde se obvykle lidé scházejí, vytvářejí komunitu.

Ženy, které byly v domácnosti, se v takovém prostředí mohly nasytit lidské komunikace. Mohly vytvářet vztahy, které jim zajišťovaly přirozený zdroj podnětů. Dnešní ženy čekají samy na svého muže nebo musí autem dojet tam, kde podněty jsou. Objíždění kroužků s dětmi, fit centra, nákupní komplexy či na plánovaná návštěva kamarádky ale nenahradí obyčejnou lidskou komunikaci bohatou na informace.

Partner – jediný zdroj podnětů

A tak jedním z hlavních zdrojů podnětů se pro dnešní ženy v domácnosti stávají jejich partneři. To je pro vztah velká zátěž. Není náhodou, že ženy, které byly od malička vychovávané v tom, že mají vlastní zájmy a cíle, studují nebo se jinak realizují, se v tak závislém postavení necítí dobře.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Těhotná a sama
Stává se ze mě pomalu žárlivka

Napište i vy svůj Příběh!

V tom se liší od žen, žijících ve státech, které nemají socialistickou minulost. Tam totiž již fungují mechanismy, které takovéto úplné rozdělení rolí mezi partnery řeší. Státy, které po pádu komunismu začaly také mít sociální vrstvy, jež si mohly dovolit, aby žena zůstala v domácnosti, si na takovou situaci teprve zvykají.

Podobných Zuzan je mnoho

Mnoho českých žen reaguje podobně jako Zuzana. Podmínky, na které přistoupily, se zdály být zpočátku optimální. Postupně si ale uvědomovaly svou samotu. Na prázdnotu, která postupem času přišla, reagovaly smutkem a depresí. Začaly si méně věřit, protože nemohly ověřovat své schopnosti v zátěžových situacích mimo rodinu. Po partnerovi pak chtějí, aby prázdnotu vyplnil, aby se jim doma plně věnoval.

Zájmy mužů v takové situaci jsou ale jiné. Jsou celý den v práci aktivní a domů si jedou odpočinout. Mají ke všemu dobrý pocit, že zabezpečili rodinu a tak mají plné právo odpočívat. A tak se rozpor prohlubuje až postupně spěje k rozvodu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Když jíte – jezte, když spíte – spěte
Couvert ke kávě s dezertem neplaťte!

Vystoupit ze začarovaného kruhu

Je jasné, že každá dvojice tuto situaci zvládá na základě svých individuálních potřeb a životů. Co je ale důležité je vědět, co se to vlastně děje.Rozhodnout se podle své nátury pro změnu. Není podstatné, zda jít do práce, nebo se přestěhovat či být činná v nějakém sdružení.

Podstatné jsou podněty pro život. V tomto smyslu by měl každý muž naslouchat své ženě a maximálně jí vyjít vstříc. Pokud totiž bude trvat na představě , že to nejpodstatnější je uživit rodinu a plně zabezpečit svou partnerku, aby nemusela pracovat , může se mu stát, že si sám pod sebou podřezává větev.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Má zaopatřená žena pracovat?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci