Triky, které ušetří pár tisíc ročně

7.4.2009 01:00   |   Peníze
Potraviny, elektřina, voda, plyn - všechno postupně nebo po skocích zdražuje. Poradíme vám pár triků, jak ušetřit.

Triky, které ušetří pár tisíc ročně

Největšími "žrouty" peněz bývají v kuchyních chladničky, mrazničky, sporáky. Ale i tady se dá mnohému zabránit. Jde sice o maličkosti, ale kapka ke kapce... A naprší vám hezkých pár tisíc zpět do rodinného rozpočtu. 

Lednička

  • Měla by mít odpovídající velikost. Její prostor je třeba využít alespoň ze 70 procent, přičemž na jednu osobu se počítá zhruba s 50 až 70 litry.
  • Musí stát co nejdále od zdrojů tepla. Pozor na slunce!
  • Ideální teplota je +5 °C v chladničce a –18 °C v mrazáku. Pokud byste teplotu ještě snižovali, bude s každým stupněm růst spotřeba energie o 15 procent.
  • Včas odstraňujte námrazu. Stačí totiž pouhé 3 milimetry ledu, aby energetická spotřeba ledničky stoupla až o 75 procent.
  • Ledničku nikdy zbytečně neotvírejte.
  • Nedávejte do ní teplé potraviny, ale počkejte, až zcela vychladnou.
  • Pravidelně čistěte těsnění dveří. Pokud dveře nedoléhají, vniká do ledničky teplo a spotřeba elektřiny se tak opět zvyšuje.

Osvětlení

  • V kuchyni používejte úsporné žárovky a zářivky.
  • Mějte dobré světlo nad pracovním stolem.

Sporák

  • Nezapomínejte používat pokličky, které zkrátí dobu varu a spotřebu energie až o čtvrtinu.
  • Podle typu sporáku vařte v doporučeném a co nejvhodnějším nádobí.
  • Nejúspornější jsou sklokeramické desky a kvalitní nádobí z oceli, smaltované oceli, slitiny nebo nerezového materiálu se zesíleným ocelovým dnem.
  • Pro rychlé vaření sáhněte po mnohdy zavrhovaném tlakovém hrnci, který umí snížit spotřebu energie až o 50 procent.
  • U starších elektrických sporáků je vhodné vypínat je pár minut před dovařením pokrmu. Plotýnka totiž po vypnutí ještě dlouho hřeje. Využijete tak zbytkové teplo.
  • Toasty a topinky připravujte v toastovačích a topinkovačích. Na pánvi na sporáku byste spotřebovali více energie a ještě k tomu olej.

Voda

  • Vodné a stočné rovněž není malou položkou v rozpočtu domácnosti. Ovšem s vodou se dá šetřit celkem dobře, protože při jejím využívání všichni velmi plýtváme.
  • Do kuchyňského dřezu si pořiďte pákovou baterii, kterou rychleji a lépe dokážete regulovat správnou teplotu vody.
  • Při mytí nádobí si napusťte vodu do dřezu. Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou, ušetříte tak až 70 procent vody.
  • Uvažujete-li o myčce, pořiďte si energeticky nejúspornější a zapínejte ji, až když je nádobím zaplněná. Myčka je sice vcelku vysoká jednorázová investice, ale ve finále je mnohem úspornější než mytí nádobí ve dřezu.
  • Kapající kohoutky ihned opravte.

Kuchařské triky

  • Při obalování řízků nařeďte hladkou mouku trochou mléka. Maso obalte v tomto těstíčku a pak ve strouhance. Nikdo ani nepozná, že jste nepoužila vejce.
  • Aby se olej při smažení většího množství jídla nepřipaloval a nemusela jste ho měnit, rozkrojte podélně jednu středně velkou očištěnou mrkev, vložte ji do rozpáleného oleje a ponechejte ji tam po celou dobu smažení. Olej se tak nepřepálí.
  • Chcete-li uvařené jídlo uchovat i pro strávníka opozdilce, zabalte ho v hrncích do ručníků a dejte takto do peřin. Nebudete muset nic ohřívat.
  • Máte v receptu předepsány dva tvarohy, ale nechcete rozhazovat? Babičky nastavovaly tvaroh dvěma nastrouhanými vařenými bramborami. Tvarohovou náplň nastavíte také několika lžícemi vařeného vanilkového pudinku.
  • Chcete připravovat polévku s játrovými knedlíčky, ale na játra prostě nezbylo? Zkuste "falešné" knedlíčky, které připravíte z játrovky, k níž přidáte sůl, pepř, hrubou krupici a vajíčko. Toto vše rozmícháte a utvoříte knedlíčky.
  • Došel vám olej a máte už připravené karbanátky? Stačí, když dno pánve posypete lehce solí, rozpálíte ji a pak do ní naskládáte syrové karbanátky. Budou se smažit jen ve vlastní šťávě - takto připravené jsou nejen chutné, ale i zdravější.
  • Chystáte se na recept, ve kterém byste měli použít víno? Stačí troška octa a dvě rozpuštěné kostky cukru - víno v jakékoli omáčce hravě nahradí.
  • Nemusíte připravovat jíšku z mouky a másla, stačí zbytky ztvrdlého chleba, který nastrouháte a pokrm jím zahustíte. Hodí se zejména do gulášů a jídel z hovězího masa. 
  • Ořechy lze nahradit pšeničnými klíčky, případně "nastavit" osmahnutou strouhankou. A místo mandlí můžete do pečiva použít dýňová semínka. Mandle lze také nahradit jádry z meruněk, švestek nebo broskví.
  • Chcete-li na příště uchovat nepřepálený použitý olej, vložte do nádoby, ve které ho budete uchovávat, několik kousků vaječných skořápek.

jik, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Triky, které ušetří pár tisíc ročně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci