Co se pejsek naučí ve štěněčí školce?

28.9.2009 00:00   |   Zvířata
Víte, jak zvládnout hravé a neposedné psí mládě? Přihlašte ho do školky pro štěňata a budete překvapeni, jak brzy se naučí poslouchat. I kdyby snad patřilo k těm méně chápavým.

Co se pejsek naučí ve štěněčí školce?

Když si Barbora Banýrová pořídila před lety pejska kavalírka (Kavalír King Charles Španěl), začala s ním dělat agility. „Hned mně to strašně chytlo, pejska také. A tak padlo rozhodnutí, že se tomuto sportu budu věnovat naplno. Po roce společného cvičení jsem věděla, že mě tento sport naplňuje a řekla jsem si, že toto nadšení předám dál. Rozhodla jsem se mít svůj cvičák a svoji školku,“ říká instruktorka.

Co je agility?

Agility je sport, který vznik před čtyřiceti lety v Anglii. Inspirací pro něj byl koňský parkur. Poprvé se představil
v roce 1978. Pes, kterého vede psovod, překonává různé překážky v určeném pořadí a v co nejkratším čase.

Školička pro nejmenší

A když si Bára pořídila druhého kavalírka, vyvstala potřeba cvičit ho. A to co možná nejdříve. „Na jedné vesnici jsem viděla školku pro pejsky, kde se hlavně socializují mezi sebou. Tak mně napadlo předat lidem nápady jak malého pejska mohou socializovat, učit poslušnosti a zároveň jak již v útlém věku s pejskem zkusit začít cvičit agility,“ vypráví Bára.

Od nápadu nebylo daleko k realizaci. Ne vždycky má chovatel štěňátka možnost sejít se v parku se stejně starým pejskem. A zlobit se, že štěně nic neumí, jen okusuje boty a neposlouchá a přitom netušit, jak ho přimět k poslušnosti.

„Mnozí si myslí, že štěně zvládnou sami. I když si všechno přesně načtete z knížky, netušíte, jak s ním máte pracovat, jak chválit, kdy vytáhnout odměnu. To vše se dozvíte pouze ve školičce,“doplňuje Bára.

Panda a Pandičky

A tak vznikl klub OSA Panda – Praha, jehož členové si říkají Pandičky. V prvních letech se zde setkávala hrstka příznivců a členů. Postupně se nabalovala nová a nová klientela a dnes jen stěží najdete volnější hodinu.

Na středečních odpoledních lekcích se setkává až dvacet štěňátek a jejich majitelů. A protože ne každý má čas na svého pejska ve všední den, může zajít do školičky i v neděli, kdy je tam o pár pejsků méně. Bára už musela zapojit i další instruktorky Hanku a Věru, aby se vše zvládlo. Sama cvičí nově příchozí štěňátka.

Už od tří měsíců

Kdysi byly jen služební cvičáky, kde se člověk mohl objevit s ovčákem nebo velkým kníračem a na malé pejsky se koukalo skrz prsty. A vůbec je tam nechtěli.

Doba, kdy cvičák patřil jen několika "vyvoleným" psím rasám, je dávno pryč. Teď na cvičák může prakticky každý, a to už od tří měsíců, kdy pejsek absolvuje všechna povinná očkování.

Školka pro štěňata do osmi měsíců má deset lekcí. „Jedná se o kurz, kde se štěňátko skupinovou výchovou a správným výcvikem již v ranném mládí připraví na bezproblémový život v lidské společnosti. Bude v kontaktu s jinými štěňátky a jinými dospělými psy, což mu usnadní život při správné socializaci mezi svým druhem. Naučí se základní povely – sedni, lehni, zůstaň, volno, naučí se hrát si s aportem a nosit ho pánovi,“ dodává Bára.

  PEJSKŮV BLOG: Tolik povyku kvůli nosu

   Tak, kamarádi, já už mám tedy základní výchovu v psí školce
   za sebou! A jestli jsem vychovaný? No... Mnozí by to možná
   odmítli odpřísáhnout, ale já se fakt snažím.

Kdo je chytřejší?

Nedá se jednoznačně říct, že některé plemeno je více nadané než druhé. I mezi teriéry nebo jezevčíky najdete chytré zvíře, na druhou stranu ani labrador či border kolie, o kterých se tvrdí, že jsou vysoce inteligentní, nemusí být génius.

„Každý pejsek se dá naučit, jen některému to trvá déle než druhému. Taková border kolie je pastevecký pes vyšlechtěný na práci, takže všechny úkony dělá s radostí a rád. Bišonek je společenské plemeno, je hravý, trochu tvrdohlavý, ale pokud je majitel důsledný, tak i on se mnohé naučí,“ dodává instruktorka.

Pán a pes

Školka pro pejsky má stejná pravidla jako ta lidská. Má naučit formou hry základy poslušnosti a socializaci. A v té psí záleží moc na souhře psa a pána.

Tady už nejde o psa samotného, pán se musí naučit dávat povely, kterým jeho čtyřnohý kamarád bude rozumět.

Nečekejte, že za deset lekcí bude z vašeho psa génius. Ve školce dostanete návod, jak s pejsek pracovat doma. Pak se musí majitel rozhodnout, co dál.

Jestli mu stačí, že pejsek ovládá základy poslušnosti, nebo jestli spolu budou chodit i na některé další cvičení jako je agility, dogfrisbee (házení s diskem), dogdancing (tanec se psem), obedience (poslušnost na vysoké úrovni) nebo jen tak chodit do parku a zkoušet si různé psí skotačení.

mw

Přečtěte si také


Diskuse: Co se pejsek naučí ve štěněčí školce?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci