Odlétáte se čtyřnohým miláčkem na dovolenou?

27.6.2012 00:00   |   Zvířata - MAZLÍČCI NA CESTÁCH
Pokud o dovolenou nechcete ochudit ani svého milovaného zvířecího mazlíčka, musíte se informovat o podmínkách přepravy zvířat leteckými společnostmi.

zvířata, cestování

Každá letecká společnost má totiž jiné přepravní podmínky a ty musíte předem přesně zjistit.

Živá zvířata mohou být přepravována pouze do zemí, jejichž předpisy to povolují. Takové země vyžadují vícejazyčné veterinární osvědčení potvrzené veterinářem, které musí být vyřízené maximálně tři dny před odletem.

Může vás zajímat

Mazlíček v autě? Pozor na klimatizaci!
Cestujeme s domácími miláčky
Pejskův blog: Frčel jsem vlakem! Panička šílela

Základní požadavky

Základními požadavky pro cesty našich miláčků do zahraničí, a platí samozřejmě jak pro cestu autem, vlakem nebo letadlem, podle Státní veterinární správy jsou:

  • Vakcinovat cestujícího psa, kočku, ale i fretku proti vzteklině.
  • Zvíře musí být označeno čipem. Pro "cestovně starší" zvířata platí, že pokud byla tetovaná před 3. červnem 2011 a tetovací číslo je stále jasně čitelné, mohou se zvířata pohybovat ještě bez čipu. Avšak pozor, některé evropské země (Velká Británie, Irsko, Malta, Chorvatsko) uznávají jen identifikaci čipem.
  • Pes či kočka anebo fretka musejí mít pas, kde je absolutně nutné potvrzení o platném očkování proti vzteklině
  • Velká Británie, Irsko, Malta a Švédsko již nepožadují potvrzení z EU schválené laboratoře o účinnosti vakcinace proti vzteklině vyšetřením hladiny protilátek.
  • Pro pohyb v EU už není nutné zvířata před cestou ošetřit proti klíšťatům. Ošetření před vstupem na své území prostředkem proti echinokokóze s účinnou látkou praziquantel požaduje pouze u psů Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko.
  • Vždy je třeba splnit veterinární podmínky pro vstup do dané nečlenské země EU, proto je vždy dobré se dostatečně dlouhou dobu před cestou dotázat zastupitelského úřadu dotyčné země na podmínky.
  • Určitě není na škodu nechat psa očkovat i proti leptospiróze či parvoviróze, popřípadě proti lymeské borelióze, a to bez ohledu, zda majitel se psem hodlá vycestovat, či nikoli.

Do letadla v přepravce

Letecká přeprava zvířat probíhá ve speciální přepravce s pevným nepropustným dnem. Abyste mohli využít přepravu zvířat letadlem, musíte mít pevnou rezervaci letenky pro přepravu zvířete.

„Některé letecké společnosti umožňují navíc i přepravu zvířat na palubě letadla. Pokud byste chtěli takto přepravit zvíře, musíte se ujistit, že na palubě bude pouze jedno malé zvíře. Přepravka je po dobu letu umístěna pod sedadlem cestujícího a její maximální povolená váha je osm kilo,“ připomíná Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

A cena?

Cena za přepravu zvířat je velice flexibilní, závisí totiž na dopravci, destinaci, vzdálenosti, hmotnosti zvířete a dalších faktorech.

„Například letecká společnost Lufthansa si v rámci Evropy účtuje za přepravu psa nebo kočky v kabině do hmotnosti 8 kg částku 50 EUR, cena přepravy u větších zvířat v zavazadlovém prostoru pak u hmotnosti do 22 kg vyjde až na 200 EUR,“ upozorňuje Trejbal.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Odlétáte se čtyřnohým miláčkem na dovolenou?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci