Mazlíček v autě? Pozor na klimatizaci!

6.8.2009 00:30   |   Zvířata - MAZLÍČCI NA CESTÁCH
Myslíte si, že pro svou kočku nebo psa děláte co můžete, když mu v autě pustíte klimatizaci? Jistě - uchráníte je před nesnesitelnými vedry. Ale pozor - klimatizací jim můžete ublížit.

Mazlíček v autě? Pozor na klimatizaci!

Teplotní šok škodí

„Při transportu zvířat je nutné dbát na to, aby nemohlo dojít k jejich přehřátí. Klimatizace samozřejmě mazlíčkům prospívá, je ale třeba ji využívat rozumně,“ doporučuje Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Teplotní rozdíl mezi vnějším a klimatizovaným prostředím nesmí být podle Dubna příliš velký. Klimatizace v autě nastavená na 20 stupňů Celsia, když je venku 40 stupňů, je holý nerozum. Teplotní šok může zvířeti způsobit například zánět spojivek či jiné zdravotní komplikace.


Další díly o zvířecím cestování:
• Mazlíčci na cestách: Co potřebují?
• Jaká příprava před cestou a co po návratu
• Co číhá na domácího miláčka na cestách?
• Se čtyřnohým mazlíčkem letíme letadlem

Klimatizace u mazlíčka, stejně jako u člověka, způsobuje vysušování sliznic, které jsou pak náchylnější k tomu, aby se tu uplatnila kdejaká zlá bakterie. A stejně jako jejich páníčci i zvířata by měla hodně pít a tím sliznice zvlhčovat.

Velký rozdíl teplot stresuje

Varování platí i na velký průvan. Stejně jako člověk může v letních vedrech nastydnout i pes, či kočka, které přepravujeme v klimatizovém autě.

Velké teplotní výkyvy vyvolávají stresovou reakci. Ta - jako každý jiný stres - znamená oslabení imunitního systému. A tím i vyšší vnímavost k infekčním onemocněním.

  PEJSKŮV BLOG

  Vypadaly mi zuby a trpím ve vedru

  Je mi vedro na padnutí a k tomu všemu mi moje nové zuby
  nedovolí kousat boty. Tak supím a žižlám košík. Ach, jo!

„Je určitě dobré připomenout, že ne všechna zvířata mají potní žlázy a proto nikdo nemůže vidět zpoceného psa, nebo prase. To, že se některá zvířata nepotí, ale neznamená, že nemohou trpět úpalem, nebo úžehem," připomíná Duben.

Pták i pes rychle dýchají

Například pes termoreguluje tak, že vyplazuje jazyk a rychle dýchá. Čím rychleji dýchá, tím účinněji se ochlazuje. Kočka v horku omezuje své projevy a polehává. Vyhledává také stinná místa. Drůbež se chová obdobně, hledá stín a natřásá peří, aby umožnila lepší ochlazování kůže.

V případě přehřátí mají ptáci přiotevřený zobák, těžko dýchají a jsou malátní. Naopak kůň se dovede pěkně zpotit, a proto je nutné jej po práci či jízdě vyvěchtovat suchou slámou.

Každý majitel by měl dobře znát projevy a chování svého zvířete a měl by být připraven i na takové extrémní podmínky, jako jsou například letní vedra.

První pomoc

„Zkrátka v parných dnech je nutné sledovat zvířata, zda netrpí vedry. Vždy je nutné jim zabezpečit přístup k vodě. Stáje větrat a v chovných halách, ve kterých je například drůbež, sledovat, jak funguje klimatizace a v případě výpadku proudu zajistit náhradní zdroj,“ radí Duben.

Může vás zajímat
Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!

První pomoc při přehřátí zvířat:

  • umístit je do stínu a zajistit jim klid
  • napájet je vlažnou vodou
  • v případě potřeby nebo jakýchkoliv pochybností
    navštívit veterinárního lékaře.

mw

Přečtěte si také


Diskuse: Mazlíček v autě? Pozor na klimatizaci!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci