Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!

28.1.2014 00:00   |   Zvířata
Je až zarážející, jakou neznalost prokazují majitelé psů, když dopřávají svým miláčkům různé pamlsky. Včetně čokolády, která je může zabít.

čokoláda a psi

Je přitom dávno známo, že organismus psů je jiný., než u lidí a některé složky lidské potravy není schopen pes strávit. Třeba právě čokoládu. Ta obsahuje theobromin, alkaloid, s nímž si psí útroby neporadí. Samozřejmě sladkou čokoládu zvíře rádo pozře, následné otravě však bez pomoci podlehne.

Stačí půl tabulky…

Literatura popisuje případy, kdy pro desetikilového psa byla fatální „loupež“ kilové vánoční kolekce hořké čokolády. Veterináři pak varují hlavně před podáváním podobných pamlskům hlavně psům nejmenších plemen. Malý zesláblý organismus se léčí vždy hůře.

Kteří psi trpí nejvíc?

Toužíte po psím kamarádovi? Zjistěte si,
jaká plemena trpí nejčastěji nějakým
dědičným zatížením. Vyhnete se
starostem i průvanu v peněžence.

Roztomilí jorkšírci jsou přímo ohroženi na životě, když slupnou půlku desetidekové čokolády na vaření, nebo velkou čokoládu mléčnou. Kromě zmíněného alkaloidu na ně destruktivně působí i další – theofylin a kofein.

Jak jim pomoci?

Samozřejmě se může stát, že psi vyplení naše zásoby. Jak jim pomoci? Donutit je ke zvracení a urychleně navštívit veterináře. Není radno otálet, i když první příznaky otravy se dostavují asi po šesti až deseti hodinách.

Poznáme je podle enormní žízně, bušení srdce, ale i dýchacích potíží, polehávání, později přicházejí křeče, zvracení a průjem. Zvíře může upadnout do kómatu, který končí selháním srdce a dýchání.

Netrapte své miláčky

Mávnutí ruky a konstatování, že jeden čtvereček čokoládičky našeho miláčka nezabije, čtyřnohého přítele ohrožuje také. Oblíbeným dětským pamlskem mohou trpět hlavně psí ledviny, vysoký obsah tuku vyvolává ale také bolestivé záněty slinivky.

Pamlsky ale psům vůbec nemusíme odpírat, i když s typickými sladkostmi rozhodně raději budeme šetřit. Některé psy odměníte kusem mrkve, jiné třeba speciálními dobrotami, vyráběnými výrobci klasických granulí. Čokoládě se ale určitě vyhýbejte...

hed, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci