Odvážná veverka rozhodila tvrdé profesionály

7.10.2011 01:00   |   Zvířata
VIDEO – Slavná profesionální americká baseballová liga MLB má novou hvězdu. Odvážná veverka narušila v St.Louis souboj místních Kardinálů s filadelfskými Phillies. Možná i díky ní domácí nakonec vyhráli.

veverka

Do vypjatého zápasu vstoupil zarputilý hlodavec v páté směně utkání. Proběhl u domácí mety ve chvíli, kdy se hostující nadhazovač Roy Oswalt (č.44) napřáhl a poslal míček proti pálkaři Jaredu "Skipu" Schumakerovi (č.55). Právě v ten moment ale Schumaker přestal hrát.

A zatímco zvířátko pelášilo ze hřiště na tribunu mezi diváky, filadelfský nadhazovač Roy Oswalt se zlobil kvůli svévolnému přerušení zápasu i zdržování hry a také, že ho veverka vyvedla z koncentrace. Utkání pokračovalo až po vzrušené debatě s rozhodčím...

Video
Tvrdé profesionály rozhodil drobný hlodavec, který vstoupil do jejich souboje.

Nikdo neví, odkud se chlupáč vzal, ani kam zase zmizel. Dost možná, že jde o "obyvatele" Buschova stadionu, kde mu při jeho úprku fandilo sedmačtyřicet tisíc lidí.

Busch Stadium, pojmenovaný po legendární pivovarnické dynastii Buschů, kteří spolu s rodinou Anheuserů přinesli St.Louis celosvětovou slávu, je domovem dvou až tří těchto veverek, jak uvedl místní zaměstnanec pro list St.Louis Post-Dispatch. Kromě tohoto moderního areálu na Clark Avenue pak další veverky žijí v okolních sportovištích.

Hvězdou zápasu nejvyšší americké baseballové ligy se tedy na Buschově stadionu v St.Louis stala veverka liščí, která je největší stromovou veverkou severoamerického kontinentu.

Od čumáčku na konec ocasu měří až sedmdesát centimetrů a v plné sezoně váží i jeden kilogram. V přírodě se dožívá kolem deseti let, v zajetí to může být takřka dvojnásobek.

Je to jednoznačně denní tvor a zajímavostí jistě je, že ačkoliv patří mezi veverky stromové, zdaleka nejvíc času tráví... na zemi, zpravidla hledáním potravy. Tím připomíná spíš veverku zemní.

Ale jinak jde o tvora velmi společenského – často ji lze spatřit, jak se s ostatními prohání po stromech, běhá přes zahrádky a dvorky. Nezřídka se bez problémů předvede čtyřmetrovým skokem, nebo měkkým přistáním z více jak šestimetrové výšky.

Do filmů i knižních ilustrací se veverka liščí zapsala svým typicky vzpřímeným postojem s ocáskem rozprostřeným na zádech. Tím totiž dává konkurenci najevo svou převahu.

bri

Přečtěte si také

 


Diskuse: Odvážná veverka rozhodila tvrdé profesionály

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci