Trápí také vašeho psa svilušky?

17.9.2009 00:00   |   Zvířata
Stěžoval si na ně malý westík Doyll ve svém Pejskově blogu, ale malé štípavé svilušky teď trápí kdejakého čtyřnohého miláčka. A také jejich páníčky. Jak pejskovi pomoci?

Trápí také vašeho psa svilušky?

Jakmile se pejsek v tomto období začne drbat a vykusovat si srst, s největší pravděpodobností ho trápí larvy parazita zvaného sviluška podzimní (Neotrombicula autumnalis). Onemocnění se také říká trombikulóza.

Jak vypadají

Sviluška patří mezi roztoče a cizopasí pouze larvy. Oranžové šestinohé larvy vylézají od konce léta z půdy, lezou vzhůru na rostliny a tam číhají na své oběti. Přisají se ke zvířatům i lidem.

U psa se larva nejčastěji uchytí kolem očí, tlamy, uší, pod krkem, na končetinách mezi prsty nebo pod ocasem.

Larvy pronikají do pokožky své oběti a do ranky vypouštějí jedovaté sliny. Ty rozpouštějí tkáň pod rankou a mění ji v tekutinu, kterou pak svilušky sají.

PEJSKŮV BLOG

Trápí mě štípavé mršky

Tento proces je velice svědivý, proto se zvíře neustále drbe. Postižená místa jsou zarudlá. Svilušky takto řádí 14 dní, pak sami odpadnou. Ale přijdou zase další a celý koloběh se opakuje.

Co s nimi?

Nejlepší ochranou je prevence. Vyhýbat se místům, kde se svilušky zdržují. Což ale jde jen těžko. Bohužel, nepomůže ani protibleší obojek ani preventivní postřiky proti blechám.

Veterináři doporučují vytírat meziprstí peroxidem nebo lihem nebo přípravkem Frontline. Někteří chovatelé používají i jiné agresivnější přípravky, jako je Infectoscab krém na léčbu svrabu nebo Bio kill nebo Biolit.

V každém případě hned po příchodu z procházky je potřeba psa prohlédnout, tlapky nastříkat a vytřít. Hubící prostředky však zabírají jen proti těm sviluškám, které se ještě nepřisály. Majitelům i pejskům tak nezbývá než přežít sviluškové období a čekat na spásnou zimu.

mw

Přečtěte si také


Diskuse: Trápí také vašeho psa svilušky?

Svilušky nemám rád

22.8.2017   |   21:47   |   od: Dantes-boxer
Haf, haf.
Páneček má na dvoře jabloň a z ní asi padají ty potvory. Mně potom vlezou mezi prsty a svědí a svědí. Jak si je ale začnu vykusovat, tak mě páneček postižená místa postříká sprejem Clotrimazol AL 1 %. A mám pokoj. Snad vám to pomůže taky.
S pozdravem Smrt sviluškám!

Pejska trápí svilušky

19.8.2014   |   21:44   |   od: Reny
Mám štěňátko-kříženečka 9 měsíců a dnes jsme objevili svilušky. Je z toho nešťastný. Postříkala jsem ho repelentem arpalit, ale nevím, kdy to zabere a jestli to můžeme chytit od pejska.

svilušky

15.8.2011   |   16:57   |   od: Markéta
Zdravím všechny majitele pejsků, které trápí svilušky. Mám fenku zlatého retrívra a protivné svilušky jí otravují život. Loni je měla jen na předních tlapkách, letos jí vlezly i do uší. Pomáhá nám sprej Arpalit, který by měl živé svilušky vyhubit. Poté kápneme olejíček Prurivet, který zklidňuje podrážděnou kůži. Je to o dost lepší, ale úplně se jich nezbavila.
Zobrazeny poslední 3 příspěvky, celkový počet 3 příspěvky.
poslední příspěvek: 22. 8. 2017 21:47
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci