Mývalí kočkopes, který aportuje

4.12.2009 00:00   |   Zvířata - KOČIČÍ SERIÁL
Váháte, jestli si pořídit psa nebo kočku? Můžete mít dva v jednom. Ten "kočkopes" se jmenuje mainská mývalí kočka. Umí mňoukat, ale i aportovat!

Mývalí kočkopes, který aportuje

Podobné dilema řešila také chovatelka Zuzana Mlýnská, když se rozhodovala, jestli si pořídí psa nebo kočku. Bylo to v době, kdy se z menšího města přestěhovala do Prahy.

Záhy jí bylo jasné, že chovat pejska v bytovém domě není vůbec jednoduché. A zejména pak v situaci, kdy nastoupila do nového zaměstnání, ve kterém byla pracovní doba takřka od rána do večera.

„I když kočky zrovna moc ráda nemám, přesto jsem se o ně začala blíže zajímat. Prolistovala jsem encyklopedii zvířat a ejhle – zjistila jsem, že existuje kočka, která je podobná psovi jak svým chováním, tak temperamentem. Ale pokud jde o venčení, tak to odpadá. Takže jsem se rozhodla pořídit si do nového bytu mainskou mývalí kočku,“ vzpomíná chovatelka na své první setkání.

Zatelefonovala tedy na inzerát, který nabízel půlročního kocourka tohoto plemena. A pak musela překonat další nečekané překvapení, doslova šla do kolen.

Nastalo rozhodování kvůli ceně. Nejdříve si říkala, že přece nebude za kočku platit stejnou částku jako za psa s rodokmenem! Vždyť obyčejné čičiny se nabízejí i zadarmo.

Avšak zvědavost jí přesto nedala. Sice měla pořád na paměti, že jde o sumu, rovnající se celé jedné dovolené, ale chtěla se alespoň na ten zázrak podívat.

Artík aportoval

A jak to všechno dopadlo je nabíledni. Pořídila si mainskou mívalí kočku. První kocourek se jmenoval Artík a hned se představil jako skutečný „kočkopes“.

Uměl aportovat, nosit míčky, dokonce rád chodil na procházky a navíc zbožňoval i cestování.

„Byl hned jako opravdový pejsek. Ještě se chci zmínit o tom cestování. Když jsem se chystala, že někam pojedu autem a Artíka zavírala do přepravky, tak se na mně vždycky tak vyčítavě díval. Jakoby chtěl upozornit na to, že on je přece velký a rozumný kocour, který klidně může sedět na sedadle a z okénka pozovat okolí. On přece v autě nikam lézt nebude. Prostě, bylo to s ním opravdu legrační a nakonec jsem vůbec nelitovala počáteční vysokou investici,“ směje se Zuzana Mlýnská.

Chemická koťátka

Postupem času si Zuzana Mlýnská pořídila ke kocourkovi Artíkovi ještě kočičku Alpinku. Protože neměla svědomí nechat kocoura vykastrovat, brzy se jejich chov rozrostl o šest koťátek.

Bylo to akorát v době, kdy se připravovala na chemický kongres. Inspirací pro jména všech koťátek se staly názvy chemických prvků, a tak je mezi nimi například Antimon i Aura.

Artík však velice žárlil na nové přírůstky. Projevoval to tím způsobem, že po bytě začal značkovat, co ho zrovna napadlo.

„Když to byly moje nové kozačky, řekla jsem si, že to přežiju. Následovala kabelka, i to jsem zvládla. Ale pak si za oběť vybral přítelův notebook, kde jsem měla uložena také veškerá pracovní data. A to už jsem si řekla ´Dost´. Nechala jsem ho vykastrovat a od té doby je klid,“ dodává chovatelka.

Dnes má Zuzana Mlýnská roztomilou trojku kočiček. K Artíkovi a Alpince si ponechala ještě Antimona. A víte, co je nejmilejší hračkou roztomilé trojky? Laserové ukazovátko! Nic nepředčí tuto technickou vymoženost. Honí se za světýlkem po pokoji a jsou nadšeny z neobvyklé hry.

Další díly seriálu

kočkyKráska se smaragdovýma očima
Šelma ze skandinávských lesů
Mňoukající medvídek
Britku nebo siamku?
Malý levhart ve vašem pokoji
Mrštní, přítulní a upovídaní Marťánci
Chováme kočku: Doma či venku?
Milá číča, co vypadá jako sova

Zajímavosti o mainské mývalí kočce

  • Jde původně o plemeno americké, což už napovídá samotné jméno – její předci žili v severní Americe, ve státě Maine.
  • Druhé slovo „mývalí“ bylo kočce přirazeno díky jejímu chocholatému ocasu, nápadně připomínajícího medvídka mývala.
  • Toto plemeno je pokládáno za nejtěžší, kocouři dosahují hmotnosti až 15 kg.
  • Mainské mývalí kočky milovala i Marie Antoinetta:legenda praví, že je chtěla uchránit před francouzskou revolucí a proto je odnesla údajně do Ameriky, kde se staly předky současného plemene.
  • Srst těchto koček je hustá, hedvábná na omak, lesklá, na přední části těla je kratší, na břichu a zadních končetinách delší - má různé zabarvení.
  • Mainská mývalí kočka má ocas dlouhý, u kořene široký, s tupým koncem, bez lomu a hustě pokrytý dlouhou srstí.
  • Jsou to něžná a přítulná zvířata, avšak na rozdíl od jiných koček přivítají i volný výběh, dovedou chodit na procházky jako pejsci, snesou vodítko nebo kšíry.
  • Toto plemeno se vyznačuje ještě jednou zvláštností a tím je líbezné tiché mňoukání a spát je najdete na těch nejnevhodnějších místech.
  • Srst vyžaduje častou péči a každodenní rozčesávání, mají rády vodu a s oblibou se koupají.
  • Milují děti, proto je lze doporučit do mladých rodin.
  • V některých amerických chovech byly mainské mývalí kočky uznány už v roce 1967, od 80. let minulého století jsou akceptovány i v Evropě.

mw

Přečtěte si také

Diskuse: Mývalí kočkopes, který aportuje

Kočičí konzervy

20.1.2020   |   12:46   |   od: Karolina
Kupuji ji konzervičky s celými kusy rybího masa či plody moře, zkuste si přes vyhledávač najít konzervičky Brit Fish Dreams, jednu koupíte kolem 30 korun.

Kočičí konzervy

19.1.2020   |   09:58   |   od: Andrea
Jaké složení je v pořádku, a naopak co by to zase obsahovat nemělo? Mohla bych se zeptat, které kupujete vy?

Kočičí konzervy

18.1.2020   |   13:42   |   od: Karolina
To asi ani nikde nenajdete, u konzerv je důležité složení, a také to jestli je kočka bude jíst nebo ne. Já jsem pro naši kočku začala kupovat konzervy s tuňákem a pstruhem, které opravdu miluje, a mají kvalitní složení.

Kočičí konzervy

17.1.2020   |   12:39   |   od: Andrea
Co jsem všude viděla, tak se hodně řeší kvalita konzerv pro psa, ale nikde jsem neviděla žádné relevantní srovnání kvalit konzerv pro kočky.

Kříženec mainské mývalí

19.4.2018   |   19:27   |   od: Marie
Loni v zimě se u nás objevil opuštěný kocourek, podle vzhledu to byl kříženec mainky. Měl i typické vlastnosti tohoto plemene - něžné mňoukání, přišel na zavolání, šikmé oči a úžasnou inteligenci. Byl sice plachý, ale rychle si zvykl a zvládl chod domácnosti. Ty jeho zelené oči jako by se dívaly do duše. Vím, o čem mluvím - máme doma britku a vím, jaký je to rozdíl.
Bohužel nám kocourek minulý týden odešel do kočičího nebe. Vůbec by nikoho nenapadlo, že to bude po tak krátké známosti tolik bolet. Kdybych měla dost peněz, určitě bych si pořídila mainku.
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 10 příspěvků.
poslední příspěvek: 20. 1. 2020 12:46
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci