Jaro, kolo, brusle a spol.

31.3.2010 00:00   |   Děti
S jarem přišla i nová šance vyrazit do přírody za sportem a zábavou. Naše děti jsou jak utržené ze řetězu a doma je už nic neudrží.

kluci s balonem

Než ale vyběhnou s kamarády ven, měli bychom učinit několik důležitých opatření.

Pokud si jdou jen zakopat na trávník, vystačíte jen s vhodným oblečením. Zapomenout byste ale neměli ani na opalovací krém s ochrannými UVA a UVA filtry, protože jarní sluníčko dokáže být hodně „ostré“. Od věci proto není ani vhodná pokrývka hlavy. A jestliže jste letos už nestihli očkování proti klíšťatům, použijte na oděv a obuv dětí alespoň nějaký sprej proti těmto nebezpečným živočichům.

líné dítěMůže vás zajímat

Jak přimět dítě k pohybu
Máte miminko? Choďte s ním plavat
Sourozenci: Parťáci, nebo rivalové?

Malý účastník provozu

Jsou-li ve vaší rodině kolaři, určitě už vytáhli svá vozítka. Ale po zimě, před první jízdou, se určitě vyplatí kolo pořádně zkontrolovat, promazat a ujistit se, zda má veškerou povinnou výbavu.

Chystáte-li se dítěti kolo teprve kupovat, zvolte raději specializovanou prodejnu. Nákup „z druhé ruky“ může někdy být riskantní. Nezapomínejte také na předpisy, které praví, že dítě mladší deseti let smí vjet na kole na veřejnou komunikaci pouze v doprovodu osoby starší 15ti let a že u dětí je přilba povinná.

bike

Bez helmy ani ránu

Dítě by na kole nemělo jezdit bez helmy ani po návsi či na dvorku. Pády z kola bývají totiž velmi časté a i na volných prostranstvích, bez stromů a automobilů, se najde dost ostrých předmětů, kamenů a jiných nástrah.

Až budete kupovat helmu, je ze všeho nejdůležitější, aby dítěti dobře seděla a nebyla zbytečně velká. Helma tak ztrácí svůj význam a nedokáže proto dítě vhodně ochránit. Dětské helmy se dají koupit již od 300 korun, ale setkáte se i s helmami za 1000 Kč. Helma by také měla mít odpovídající atest podle platných norem ČSN EN. Měla by být doplněná bezpečnostními upínacími prvky a maximální hmotnost u dětské přilby by neměla překročit do 300 g. Důležitá je reflexní barva či integrované červené světlo

Součástí cyklistické výbavy by kromě helmy měly být také vhodné chrániče – kolen, loktů, popřípadě i holení.

brusle

Jak zvolit správné brusle

Jarní doba je vhodná i pro další krásný, ale trochu nebezpečný sport – jízdu na kolečkových bruslích. I tady jistě platí, že malé dítě nenecháte jezdit na bruslích bez dozoru staršího sourozence nebo dospělé osoby. Pokud se bruslit teprve učí, vezměte dítě na dostatečně široký plácek, kde je minimální pohyb chodců a kde je snadné se vyhnout všem překážkám. I tady platí, že bezpečnost při bruslení je přímoúměrná kvalitě bruslí a všech bezpečnostních doplňků.

Co možná nevíte:

Kojení chrání dítě i před chřipkou

Brusle by pro dítě měla být pohodlné a vnitřní bota ho nesmí tlačit Důležité je, aby byl kotník v botě zpevněný, a bota dobře odvětratelná. vhodná je také kombinace tkaničkového vázání se stahovací přezkou Vybírejte raději brusle s gumovými kolečky - jsou pružnější, měkčí. A dejte pozor na to, že čím větší jsou kolečka bruslí, tím rychlejší bude jízda a tím hůře se brusle budou ovládat. Nezbytná je, stejně jako u kola, helma a chrániče zápěstí, loktů a kolen.

I když je samozřejmé, že nemůžete dítě od všech nástrah jarní přírody zcela ochránit, je dobré je trochu více kontrolovat. A hlavně si s nimi o všech nebezpečích promluvit.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Jaro, kolo, brusle a spol.

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci