Choďte s miminkem plavat

28.12.2009 00:00   |   Děti
Chcete radost z příjemné teplé vody dopřát svému miminku co nejčastěji? Začněte s ním chodit plavat. Ale ještě před tím se určitě poraďte s lékařem a nechte svého potomka vyšetřit.

mimino v bazénu

Plavání kojenců je podle zkušeností odborníků zdravé a velmi prospěšné. Jeho příznivý vliv působí na rozvoj fyzických i psychických funkcí, zlepšování psychomotorického vývoje a zvyšování obranyschopnosti organismu, tedy odolnosti proti nemocem.

„Aktivním přirozeným pohybem ve vodě děti získávají různorodé zkušenosti, osvojují si nové dovednosti jak motorické, tak i sociální, rozvíjejí komunikační schopnosti, osamostatňují se,“ potvrzuje Eva Barešová, zakladatelka Centra pro těhotenství, porod a mateřství Anahita.

plavání dětí

Děti se nebudou se bát vody

O plavání je známo, že patří mezi pohybové aktivity s nejvyšší zdravotní účinností, celoživotně může sloužit jako prostředek podpory zdraví.

„Malý človíček je v životě vystaven mnoha nástrahám a úděl rodičů je tiše trpět a před těmito situacemi varovat. V ideálním případě jim předcházet. Výuka plavání již od kojeneckého věku připravuje dítě i na situace nenadálého nebo nečekaného kontaktu s vodním prostředím,“ říká Eva Barešová.

Koupání od 6 měsíců

Některé porodní asistentky doporučují plavání pro děti již od šesti týdnů po narození. To ale většina lékařů odmítá.

„Je pravda, že plavání pozitivně ovlivňuje motorický, citový i emoční vývoj dítěte. Do bazénu by ale děti z důvodu vývoje jejich imunitního systému měli chodit až po šestém měsíci,“ uvádí pražská dětská lékařka Renáta Růžková.

plavání dětí

Plavání není pro každé dítě

Ještě před tím, než se rozhodnete přihlásit svého mrňouska do kurzu plavání, měli byste se poradit s dětským lékařem a nejlépe i specializovaným fyzioterapeutem.

„Pohyby ve vodě utužují nesprávně nastavené svalové úpony. Plavání lze proto doporučit až po fyzioterapeutickém vyšetření a tréninku,“ vysvětluje fyzioterapeut Tomáš Rychnovský (na snímku vpravo).

Prohlídkou se navíc ujistíte, že dítě nemá žádné problémy. Fyzioterapeutickým tréninkem se dá totiž předejít křivým zádům, bolestem páteře a hlavy v dospělosti. „Základní pohybové návyky těla se dají totiž nejlépe ovlivnit do půl roku života,“ konstatuje Tomáš Rychnovský.

Mohou problém odhalit rodiče?

Špatné držení těla mohou zjistit u svého dítěte i sami rodiče. Jsou čtyři znaky, na něž by se matky a otcové měli zaměřit.

„Ve druhém měsíci by děťátko mělo zvládnout otočit hlavičku symetricky na obě strany, zvednout ručičky takzvaně do opory, dále, když ho položím na bříško, tak by už mělo být stabilní a nespadnout, a konečně mělo by mít v leže na bříšku výš hlavičku než zadeček,“ říká fyzioterapeutka Šárka Válková.

Dětí, které to nezvládnou, je podle fyzioterapeutů mnoho. Dětští lékaři se přitom na tyto problémy nikoliv vždy zaměřují. Podle základních medicínských měřítek považují dítě za zdravé. Už v předškolním věku ale pak mohou mít děti viditelné potíže, například odstáté lopatky, kulatá záda, nohy do „x“ nebo do „o“ a ploché nohy.

„Plavání lze proto doporučit až po fyzioterapeutickém tréninku,“ radí fyzioterapeut Tomáš Rychnovský.

tm

Přečtěte si také

Diskuse: Choďte s miminkem plavat

recenze

27.6.2012   |   10:10   |   od: šanta
Dobrý den, my jsme chodili na kurz v Mladé Boleslavi v Lachtánku. Bohužel, nejsme spokojeni - nevycházejí vstříc, špatné informace a když dítě onemocní, nevrátí peníze 300 korun za lekci.
Paní nám nabídla plavky, které se mi líbily, druhou hodinu tam nebyly a tak jsem je zaplatila stejně, měla jsem u sebe peníze. Další hodinu jsme měli jiné, ne moc hezké.
Pak focení, vůbec jsem o tom nevěděla. Fotky stojí 550 korun, je jich pět, ale my dostali jen čtyři fotky a o 100 korun jsme přišli.
Jednu náhradní hodinu jsme dostali, když se zase fotilo, takže hodina promarněná, nic se tam nedělalo. Takže 700 korun jsme vyhodili oknem.

My chodíme plavat

11.1.2010   |   21:05   |   od: Milča
U nás ve městě se chodí plavat již od třetího měsíce. Já jsem tam s dcerkou začala chodit, když jí byly tři a půl měsíce. Dva měsíce jsme chodily dvakrát do týdne, nyní chodíme jen jednou týdně - to proto, že je zima, tak myslím, že to stačí. Dcerka ještě nebyla nemocná. Moc se jí to líbí, ani jednou ve vodě neplakala, ani při potápění:-)
Pokud jde o pohybové aktivity, nejsme nijak výrazně popředu, ale ani pozadu. Důležité je, že se dcerka vody nebojí a užívá si to:-) A určitě to má dobrý vliv na její imunitu. Nejsem zastáncem přílišného oblékání do kočáru. Držím pravidllo, kolik vrstev mám já na sobě, tolik má dcerka a k tomu deku navíc nebo fusak. Tak musím zaklepat, zima ještě nekončí, aby byla zdráva až do léta:-)
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 27. 6. 2012 10:10
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci