Pneumokok zabije v Česku 28 dětí ročně

7.9.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Bakterie Streptococcus pneumoniae, jednoduše pneumokok je velice zrádná. Vyvolává různá onemocnění dětí i dospělých.

Pneumokok zabije v Česku 28 dětí ročně

„Kromě zánětu středního ucha způsobují i tzv. invazivní pneumokokové onemocnění, zápal plic (pneumonii), otravu krve (sepsi) a zánět mozkových blan (meningitidu).

Zanechávají trvalé následky a mohou končit i úmrtím,“ upozorňuje dětská lékařka Hana Cabrnochová (na snímku vpravo), místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP.

I přes léčbu antibiotiky umírá stále na deset procent všech dětí.

Mezi doživotní následky patří ochrnutí, hluchota, epilepsie nebo jiná závažná poškození.

Zákeřná bakterie

Ročně invazivním pneumokokovým onemocněním onemocní v České republice kolem 100 dětí. 11 až 28 dětí ve věku do 10 let zabije!

Mýty o očkování

• Každé nové očkování zatěžuje imunitní systém dítěte.
Ne! Oproti roku 1980 přibylo povinných i doporučovaných očkování. Vzhledem k novým typům vakcín je zátěž pro organismus dětí 24krát nižší.

• S očkováním proti pneumokokům se vyplatí počkat, až bude dítě starší.
Ne! Nejvíce jsou ohroženi kojenci a děti do 5 let a dále až lidé nad 60 let.

• Očkování proti pneumokokům chrání jen proti jedné nemoci.
Ne! Očkování chrání nejen proti závažným formám pneumokokových onemocnění jako zápal plic, meningitida či otrava krve, ale i zánětům středního ucha, nosních dutin a průdušek.

Pneumokoky nejvíc ohrožují malé děti, proč? „Jejich imunitní systém nedokáže dostatečně tvořit protilátky proti bakteriálnímu pouzdru, kterým jsou pneumokoky obaleny,“ vysvětluje doktorka Hana Cabrnochová. Čím mladší dítě onemocní na invazivní pneumokokové onemocnění, tím komplikovanější a nebezpečnější je průběh nemoci.

Antibiotika nemusí zabrat

Bakteriální infekce je možné léčit antibiotiky. Proč to není možné i u pneumokoků? Možné to je, ale často bývá u těžkých infekcí léčba zahájena pozdě. Jednou z příčin je i necitlivost pneumokoků na běžně používaná antibiotika.

Bakterie, které vyvolávají pneumokoková onemocnění jsou přítomny v oblasti nosu a hltanu mnoha lidí (uvádí se až v 60 %), aniž by jim bezprostředně způsobily nějakou chorobu. Od těchto přenašečů se pneumokoky mohou šířit kapénkovou infekcí (např. kašlem či kýcháním).

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Pneumokok zabije v Česku 28 dětí ročně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci