Zahrajte si s dětmi na první pomoc

21.7.2010 00:00   |   Děti
Léto je časem krásných radovánek, ale také mnoha lehčích i vážnějších úrazů. Vědí vaše děti, jak se zachovat, když jim krvácí rána nebo když kamarád upadne do mdlob?

první pomoc

Opatrnosti není nikdy dost a k tomu nejzákladnějšímu vybavení dítěte v tomto směru patří základy první pomoci. Nikdy nemůžeme vědět, kdy naprosto jednoduchý a nacvičení úkon zachrání někomu život. A právě letní čas trávený společně s dětmi je nejlepší příležitostí děti formou hry s první pomocí seznámit.

Místo krve trochu kečupu

Když připravíme situace „jako“ a místo skutečné krve použijeme kečup, přestanou se děti bát a ztratí zábrany. Vybavíme je lékárničkou, uděláme z nich ošetřovatele a vtáhneme je tak rychle do hry.

Naučíme je zalepit malou ranku, ale i ovázat větší krvácení. Řekneme jim, co dělat v případě tepenného krvácení. A ví vaše dítě, jak zareagovat,, když mu začne téct krev z nosu?

šestnáctkaMůže vás zajímat

Vztah v 15 = předčasná dospělost?
Školačka má vážný vztah. Je to dobře?
Je správné odejít brzy od rodičů?

Pomoc kamarádovi

Ke hře je dobré pozvat třeba kamarády ze sousedství. A už si všichni mohou představit, že jsou v lese a někdo z nich spadl s kola a nemůže se postavit. Asi bude mít zlomenou nohu. Co teď.

Ukážeme dětem, jak provizorně nohu zafixovat, jak ošetřit zlomenou ruku, jak obinadlem zavázat vymknutý kotník.

Nebezpečí v přírodě

Měli bychom s dětmi také nacvičit situace, které je mohou zaskočit při dovádění venku. Ví naše dítě, jak reagovat, když kamaráda bodne včela a on dostane alergickou reakci? Co dělat, pokud nás uštkne had nebo kousne nějaké zvíře?

Ví náš potomek, že pokud se někdo topí nesnažíme se ho chytat, ale hodíme mu něco, čeho by se mohl zachytit – kruh, matraci nebo třeba klacek?

Když jde o život

I ty nejmenší děti by měly vědět, že jsou situace, kdy jde skutečně o život a měly by se učit na ně co nejlépe reagovat. Je třeba, aby znaly zpaměti číslo tísňových linek a uměly správně, pokud možno v klidu podat do telefonu zprávu o tom, co se děje a kde se nacházejí.

Měly by vědět, že jim může člověk na druhém konci drátu pomoci a instruovat je, co mají dělat do příjezdu záchranářů. Ani dětem by pak neměly být cizí pojmy jako stabilizovaná poloha nebo dýchání z úst do úst.

Pošlete je do kurzu

Starším dětem je možné zaplatit kurz první pomoci. Jejich nabídka a rozsah je velmi pestrý a pro děti je to dobrá investice do života. Mnohem větší, než nějaký adrenalinový zážitek. A ruku na srdce, nebylo by dobré, abychom si i my, dospělí, udělali nějaké to opáčko ze základů první pomoci?

Nakonec to, jak na tom sami jste, poznáte možná právě při hře s dětmi.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Zahrajte si s dětmi na první pomoc

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci