My na to nemáme...

13.1.2011 00:00   |   Děti
Stále častěji se v rodinách odehrávají scénky, kdy děti vyžadují koupi příliš drahé hračky, značkového oblečení, anebo zaplacení lyžařského kurzu – a my na to prostě nemáme.

nemáme na to

„Jsi naprostá nula, neumíš vydělat ani peníze,“ křičela pubertální dcera na svou matku. Dá se taková situace zvládnout v klidu? V době, kdy se ocitneme v nedobré finanční situaci nebo dokonce přijdeme o místo, zúročí se nám, že jsme děti na situaci, kdy na něco nemáme, už odmalička připravovali. A hlavně s nimi vždy hovořili otevřeně.

Penízky se musí vydělat

Když malý neposeda vyžaduje drahé autíčko na ovládání, je dobré mu vysvětlit, že na peníze, které to autíčko stojí, by maminka nebo tatínek museli vydělávat tolik a tolik hodin. Zároveň to je možné srovnat s tím, jak dlouho by na autíčko vydělával někdo, kdo bere ještě méně, než vy.

Z vašich příběhů

Také máte na mateřské pořád jen dovolenou?
Moje milá Julinko a Honzíku!
Těhotná a sama – až románově neskutečné...
Pro přítele existuje jen jeho rodina, moje nikoliv!?

Už malé dítě tak snadněji pochopí, že něco si koupit vyžaduje opravdu nějakou námahu.

Ale kamarádův tatínek…

Děti jsou chytré a možná se vytasí s argumentem, že kamarádovi tatínek autíčko koupil a že vydělává víc. Zabrat v takové chvíli může argument, že, kdo více a déle pracuje zase nemá tolik času.

„Kdybych já byla pořád v práci, nemohli bychom si spolu hrát ani chodit ven na kolo.“ To u malých dětí mívá ještě velkou hodnotu...

Není důvod ke studu

Před staršími dětmi bychom se za to, že nemáme, podle jejich představ, dostatek peněz, rozhodně stydět neměli. Možná jsme si vybrali povolání, které nás baví, ale je hůře placené. Přesto jsme rádi, že děláme, co děláme a jsme do jisté míry spokojeni. Anebo nemáme dostatečné vzdělání, abychom dostali vyšší funkci.

Může vás zajímat

Nenechávejte dítě samo doma
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit

A ani když nás propustili ze zaměstnání kvůli hospodářské krizi, není důvod se dětem omlouvat. Důležité je s nimi o tom všem mluvit na rovinu a upozornit je, že ve stejné situaci je mnoho dalších. Vždyť lyžařský výcvik na některých školách dokonce dnes ruší, protože nesehnali dostatek dětí, které by mohly na hory jet.

Máš šanci dělat to lépe

Nejhorší bývají debaty na téma peníze s puberťákem. Na druhé straně si 15 -16leté dítě už může přivydělat nějakou brigádou. Když chce značkovou mikinu, ať si na ni vydělá. Bude mu to asi chvíli trvat, bude se na nás zlobit, ale velmi mu to pomůže v pochopení skutečné hodnoty peněz.

A pokud se mu nelíbí naše výplata, má možnost neopakovat naše chyby. Stačí se jen lépe učit, dokončit kvalitní vysokou školu a najít si perspektivní zaměstnání…. Jak jednoduché!

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: My na to nemáme...

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci