Čtyři pravidla, na které pejskaři až příliš často zapomínají

7.1.2019 00:00   |   Zvířata
Pejsci nám přinášejí radost, ale mnohokrát i starost ohledně správné výživy, výchovy a celkového zdravotního stylu. Často i pro chovatele zdánlivé maličkosti, jako je výběr vhodných granulí a bezchybné zásady krmení, mají ohromný vliv při správné výchově psa.

pejskaři

Přinášíme otázky, které si často klade nejeden chovatel čtyřnohých miláčků.

Volím vhodné granule?

Ač se Češi považují za veliké milovníky psů, mnozí z nich při výběru psího krmiva raději šetří, nečtou etikety se složením granulí a mají nízké povědomí o škodlivosti obsažených látek.

„Peníze, které lidé ušetří na krmivu, potom stejně utratí za léčebné výlohy u veterináře, takže takové chování vlastně nedává smysl. Při nákupu by mělo být určující složení krmiva. Zdravý pes vyjde chovatele z dlouhodobého hlediska levněji,“ říká Martin Pučálka, dlouholetý výrobce a prodejce psích krmiv.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Když pes loudí, nechce pamlsek!
I pejsek trpí potravinovou alergií
Kočka a pes spolu bytě? Má to pravidla

Čtěte popisy na obalech

Pozor si dejte na granulovaná krmiva, podpořená velkou reklamou nebo tzv. ekonomické řady, které jsou často svým složením pro psy vyloženě nevhodné. Většinu levných a nevhodných krmiv tvoří obiloviny, chemické konzervanty a zbytečná dochucovadla.

„Vhodné a zdraví prospěšné granule by neměly obsahovat chemické konzervanty jako jsou BHA, BHT, propylgallát nebo sorban draselný, dále fosfáty, barviva nebo dochucovadla především v podobě většího množství soli, která je pro psy toxická,“ dodává Martin Pučálka.

Dodržuji správné zásady během krmení?

Chyby při krmení mohou vést nejen ke zdravotním problémům ale dost často i k výchovným starostem od neposlušnosti až po nepříjemné loudění jídla. Základním tabu by mělo být krmení psa jídlem od stolu.

Je to naprosto nevhodné, protože ho tím nejen rozmazlujeme a říkáme mu, že má stejné postavení ve smečce jako my, ale učíme ho i loudit. Tento zvyk je pak zvlášť nepříjemný, když pes loudí u cizích lidí např. v restauraci. Pozor, časté přilepšování stravy vařeným jídlem může mít za následek odmítání klasických granulí.

Pozor na pamlsky!

„Pes by měl dostávat jídlo každý den ve stejnou dobu a ve stejném množství. Pokud si misku nesní, odeberte mu ji a dejte až v době, kdy je zvyklý na další krmení. Taková důslednost se vám vyplatí, protože pejsek se na jídlo bude těšit a okamžitě ho sní,“ říká Martin Pučálka.

Každé psí plemeno má svojí váhu a podle té vždy odměřte množství na základě tabulek na obalu krmiva. Při dávkování je vždy nutné přihlédnout individuálně k danému psovi. Vždy je lepší krmit míň.

Pozor dejte i na pamlsky, nikdy psovi nedávejte více, než je povolená denní dávka. Překrmený pes má sklony k obezitě a ztrátě pohybu a s tím přichází i časté zdravotní komplikace.

Venčím pejska dostatečně?

Pokud nemáme zahradu, kde bychom mohli pejska kdykoliv vypustit, musíme pravidelně venčit. Důležité je zvíře naučit již od mládí určitému venčícímu režimu, na který si zvykne. Nepravidelný režim může u pejska způsobit problémy s udržením malé i velké potřeby.

Minimum by ale měly být tři procházky za den, v délce minimálně 20 minut. Ráno, v podvečer a večer před spaním. Pes by neměl být přes den bez čůrání více než 8-9 hodin. Menší pejsci potřebují samozřejmě venčit vícekrát.

 

Nezapomeňte na pohyb

Pokud máte zahradu, je důležité jít se zvířetem na procházku i mimo prostory zahrady. Dobré je pejska během vycházky zabavit aportem, popř. ho vzít sebou, když jedete na kolo nebo jdete běhat.

Pejsek potřebuje vybít svojí energií, ale amozřejmě záleží na rase. Čivava bude např. potřebovat méně pohybu než temperamentní Jack Russel.

Jak naučit být pejska o samotě?

Většina z nás nemá takové zaměstnání, u kterého je možnost si brát pejska do práce. Důležité je si uvědomit než si pejska pořídíte, že je smečkové zvíře a není rád sám doma. Pokud máte zaměstnání, u kterého jste do noci v práci, je lepší si pořídit kočku, která samotu snáší lépe.

Chováme kočku – seriál

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova

Samozřejmě někdy to nejde a pejsek musí být doma. Maximálně je ale přijatelných 7 - 8 hodin. Nutné je začít pejska naučit samoty již od štěněčího věku. Čím dříve u pejska začnete, tím „lehčí“ pak pro něj bude zůstávat doma o samotě.

Nic nenormálního

Nejprve odejděte na čtvrt hodiny, pak na půl hodiny. Intervaly pak postupně prodlužujte. Když odcházíte z domu, tak se s pejskem dramaticky nelučte. Nejlepší je odejít a dělat jakoby nic. Pejsek pak nebude mít pocit, že se děje něco „nenormálního“.

To samé i při příchodu domu, kdy vás pejsek radostně vítá, je dobré si nechat malinko odstup. Před tím, než pejska necháte delší dobu doma a odejdete do práce, tak ho vezměte na delší procházku.

Pejskovi nechte na doma také zajímavé hračky, které bude mít na hraní pouze tehdy, když je doma sám.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Čtyři pravidla, na které pejskaři až příliš často zapomínají

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci