Když domácí mazlíček trpí potravinovou alergií, která ohrožuje jeho zdraví

28.8.2015 00:00   |   Zvířata
Odhalit alergii na určitou potravinu ve stravě není snadné. A když už se podaří alergen zjistit, následuje dieta nebo minimálně odstranění nevhodné složky stravy z našeho jídelníčku. Obdobné to je u domácích mazlíčků – potravinová alergie může ohrozit zdraví vašeho pejska, počínaje úpornými kožními problémy až po chronické žaludeční a střevní potíže.

alergie psi

Co potravinovou alergii vyvolává a jak tento zdravotní problém odlišit od ostatních onemocnění? Máme pro vás praktické rady, jak se alergie u domácích mazlíčků projevuje a jak ji správně léčit.

„Potravinová alergie je třetím nejčastějším alergickým onemocněním psů a koček – následuje hned po atopickém zánětu kůže a alergii na bleší kousnutí,“ vysvětluje MVDr. Ondřej Čapek (na snímku vpravo).

Alergie na určitou složku potravy může začít zcela nenápadně, například se zprvu projevuje jako výhradně kožní problém s příznaky zvýšené svědivosti kůže, jejího zarudnutí a zánětu.

Objevit se mohou také chronické problémy žaludku a střev, které jsou spojené se zvracením, plynatostí, průjmem.

Rozpoznat alergii na stravu od jiných zdravotních problémů je poměrně náročné. Vždy je proto nezbytné nechat pejska odborně vyšetřit, aby bylo možné přesně stanovit diagnózu.

Kde se vzala?

Kde se vlastně alergie vzala? Tak zní asi nejčastější dotaz pro veterináře od majitelů psů poté, co byla diagnostikována potravinová alergie.

„Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na normální složky potravy,“ vysvětluje MVDr. Ondřej Čapek:

„Způsobuje ji nedostatečně strávená bílkovinná složka potravy, která ve větším množství pronikne přes stěnu střeva a následně vyvolá alergickou reakci. Nejčastějším potravinovým alergenem u psů je hovězí, vepřové a skopové maso, dále pak pšenice, sója a kravské mléko.“

Majitel pejska však v žádném případě nemusí propadat panice. Nebezpečná by byla především dlouhodobě neléčená alergie. Tudíž, čím dříve se začne problém řešit, tím vyšší je šance na úspěšnou léčbu.

Domácí mazlíček nemusí nijak trpět – existují hypoalergenní krmiva, která v tomto problému pomohou a zajistí plnohodnotné kvalitní stravování, jako například Ami Dog. Důležité je ze stravy rovněž vynechat zjištěné alergeny, a to ideálně formou diety.

Jak alergen odhalit

Potravinová alergie se zjišťuje takzvanou eliminační metodou.

„Tento postup znamená, že potrava musí obsahovat jeden druh uhlohydrátů a pouze jeden druh masa, které zvíře pokud možno předtím nikdy nemělo,“ uvádí MVDr. Ondřej Čapek.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chřipku může dostat i váš pes či kočka
Chraňte svého pejska, nezapomeňte na očkování!
Teriéři, mopsi a knírači trpí nejvíc
Starý pes: Lásku, nebo injekci?

„Pokud pes trpí pouze potravinovou alergií, vymizí příznaky svědění úplně. Pro stanovení diagnózy je ještě nutný provokační test, kdy původní krmivo vyvolá původní příznaky onemocnění nejpozději do čtrnácti dnů. Identifikace jednotlivých možných alergenů se provede následně,“ popisuje veterinář.

Správné krmivo i dieta

Potravinová alergie sice už pejska bude provázet po celý zbytek života, ale správným krmivem a řádnou eliminační dietou mu lze bez problémů dopřát to, aby jeho život nebyl nijak ochuzen a byl kvalitní.

Problémy se mohou naopak objevit, pokud bychom nedodrželi správné stravování domácího mazlíčka. Šance na úspěšnou léčbu by se postupně snižovala i proto, že zánět střeva při potravinové alergii může vést ke vzniku citlivosti na další složky potravy.

Neriskujte zdraví domácího miláčka. Při jakékoliv obavě nebo nejasnosti vyhledejte veterináře, který poradí a pomůže.

Zdravý a spokojený život vašeho mazlíčka je přece vždycky tou největší odměnou.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Když domácí mazlíček trpí potravinovou alergií, která ohrožuje jeho zdraví

Alergie u psa

8.10.2019   |   12:52   |   od: Marek
Přesně se ty konzervy jmenují BRIT MONO PROTEIN, dejte si to do vyhledávače, dají se objednat i přímo ze stránek brit.

Alergie u psa

7.10.2019   |   09:26   |   od: MIchalea
Mohla bych se prosím ještě zeptat, kde bych mohla sehnat takové konzervy, co obsahují pouze jeden protein?

Alergie u psa

6.10.2019   |   16:06   |   od: Marek
Čím ho krmíte? u mě se podařilo napravit trávení u psa pomocí konzerv, které obsahují pouze jeden protein.

Alergie u psa

5.10.2019   |   09:38   |   od: MIchalea
Máte prosím zkušenosti, co dělat, když pes už hůře tráví? Jestli například nasadit nějakou dietu?
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 8. 10. 2019 12:52
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci