Čistí si váš pejsek zuby?

21.2.2013 00:00   |   Zvířata
VIDEO – Otázka v titulku je samozřejmě nadsázkou. Pes si sám zuby nevyčistí. Ale páníčci by si měli uvědomit, že to za svého miláčka musí dělat pravidelně sami.

zvířata, zuby

Pokud majitel nečistí psovi zuby alespoň dvakrát týdně, riskuje zánět dásní. Nezávislé studie ukázaly, že 80 procent psů starších tří let trpí onemocněním dásní, ale pouze jeden majitel z dvaceti si tento problém uvědomuje a něco proti tomu dělá. Mnozí totiž nevědí, že zanícené dásně psa bolí, i když to navenek není vůbec patrné.

Jak poznat, že má pes problém?

„Počínající stomatologické problémy je schopen odhalit pouze veterinární lékař,“ říká MVDr. Tomáš Fichtel, veterinární stomatolog z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

„Při nejlehčím stupni stačí odstranit zubní kámen a vyleštit sklovinu. Pokročilá stádia nemocných zubů se u psů i koček projevují zápachem z ústní dutiny, krvácením dásní, zhoršeným žvýkáním potravy a uvolňováním zubů. Bohužel tehdy už zánětlivý proces zatěžuje celý imunitní systém“.

Může vás zajímat

Teriéři, mopsi a knírači trpí nejvíc
K zubaři musejí hafani i kočky
Když zvíře trpí: Pomůžete mu?

Nemoc špinavých zubů

Při zanedbání zubní hygieny psovi zuby vypadají, nebo je musí veterinář vytrhnout. Ale ztráta zubů není to nejhorší, co mohou zanícené dásně způsobit. Zejména u starších psů se k tomu v důsledku chronické infekce přidávají onemocnění srdce, ledvin a jater.

Veterinář by měl psovi vyšetřit zuby alespoň jednou ročně, např. u příležitosti pravidelného očkování. Pokud již psí pacient trpí zubními problémy, frekvence kontrol u veterináře by měla být častější.

Trápení jako s dětmi

Velmi často se chovatelé trápí se štěňaty, jimž vypadávají první zuby a například špičák ne a ne ven. Někdo radí počkat, jiný shání psího zubaře. Co je správné?

„U štěňat jde o dočasný chrup. Pokud zub ničemu nepřekáží, vyčkáváme s jeho vytržením do sedmi měsíců,“ radí Tomáš Fichtel (na snímku vpravo). „Pokud se jeho působením vyvíjí vadné postavení trvalých zubů, provádíme extrakci i dříve. Extrakce by měla být kompletní, jinak se občas objevují komplikace. Dočasné špičáky mají velmi dlouhé kořeny, které se ovšem za normálních okolností vstřebají. Viklání nepomůže.“

Mrňousi trpí nejvíc

„Zánětlivá onemocnění parodontálních tkání trápí 100 procent psů malých a trpasličích plemen,“ uvádí MVDr. Tomáš Fichtel. Menší psi jsou k zánětům dásní od přírody náchylnější, protože mají krátkou lebku, menší čelist a zoubky nahuštěny na sebe. Malá plemena se také dožívají vyššího věku, než střední a velká plemena, takže ve stáří trpí silně rozvinutou parodontózou.

Video
Někdy je čištění zubů i zábava

Zubní náhrady pro psy jsou finančně náročnější, proto je nutné zaměřit se na prevenci vzniku zubního kamene již v mládí.„Ideální je, pokud jsou prostředky k čištění zubů aplikovány preventivně, dříve než se onemocnění parodontu vůbec rozvine.“

Kromě kartáčků na psí zuby existuje ještě příjemnější metoda, jak odstranit plak a předejít tak zubnímu kameni: samočištění pomocí žvýkaní funkčních pamlsků na čištění zubů. Žvýkáním dentálních pochoutek si zvíře otírá plak z povrchu zubů a osvěžuje si dech.

PEJSKŮV BLOG

Vypadaly mi zuby a trpím ve vedru

Je mi vedro na padnutí a k tomu všemu mi moje nové zuby
nedovolí kousat boty. Tak supím a žižlám košík. Ach, jo!

Kočky kartáček nesnášejí

Kočky mají stejné problémy se zuby jako psi, ale k zánětu dásní se přidávají ještě jiné, špatně ovlivnitelné typy zánětů nejasného původu. Většina chovatelů si problému všimne, až když kočce páchne z tlamičky. Ti pozornější uvidí zřetelný zubní kámen, žluté zoubky, červenající dásně a odhalující krčky zubů.

Majitelé koček péči o jejich zuby podceňují. Málokterá kočka si totiž nechá čistit zuby kartáčkem a jejich majitelé tak mají dojem, že s tím nejde nic dělat. Na trhu jsou však dostupné speciální pochoutky například od Whiskas, která omezují tvorbu zubního plaku a kamene, aniž by si kočky všimly, že si čistí zuby.

Pojízdné poradny

Kdo by chtěl zadarmo poznat, jak na tom jeho mazlíček s chrupem je, měl by zajít k veterináři, nebo může využít pojízdnou veterinární poradnu Pedigree, která v rámci kampaně „Měsíc zdravého chrupu“ každoročně projíždí republikou. V létě navštěvuje vždy kolem 40 různých parků českých a moravských měst - přesný rozpis zastávek pojízdné ordinace najdete vždy  na stránkách pedigree.cz nebo peceopsa.cz.

mw

Přečtěte si také


Diskuse: Čistí si váš pejsek zuby?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci