Podívejte, jak se příroda přišla pochlubit

16.4.2011 00:00   |   Zvířata
AKTUALIZOVÁNO – VIDEO – Příroda se probouzí a není výjimkou, že přijde na návštěvu až skoro do bytu. Jak jsme už psali, s jednou takovou milou návštěvou se v polovině března podělila paní Žofie na naší redakční stránce Facebooku.

kos

V pergole u paní Žofie se před měsícem rozhodla postavit hnízdo kosice. I když u opeřenců se podílejí na stavbě obydlí většinou oba partneři, je hodně těch, kteří to mají jinak. U kosů staví místo pro hnízdění kosice, zatímco kos se dívá a zpívá. Tedy, přesněji řečeno – všem dalším případným zájemcům oznamuje, že jde o jeho hájemství... a běda vetřelci!

Jistě také u paní Žofie někde na vyvýšeném místě seděl pán kosího tvorstva a prozpěvoval, zatímco jeho družka, jak je z videa zřejmé, pilně budovala hnízdo:

Video

Kosice si vždycky dává na hnízdu záležet – vytvoří jakousi hlubokou misku, uvnitř vymazanou vrstvičkou hlíny a zevně krytou stébly. Nijak se s ním netají, ani moc opatrnosti při této činnosti neprojevuje.

A pokud se v okolí všichni chovají jako jindy, zanedlouho kosice snese vajíčka, na nichž bude spořádaně sedět. Pan kos ji ale vystřídá velmi zřídka…

Na Facebooku se vám nejvíc líbili pejskové

Podívejte se také, jak dopadla fotosoutěž čtenářských miláčků, kterou jsme uspořádali na naší redakční stránce Facebooku. Vyhrály roztomilé fotografie psích mazlíčků.

Zábava na celý měsíc

V kosím hnízdě se po jedenácti až čtrnáctidenním sezení vyklubou z vajíček mláďata, která v něm dva týdny zůstanou. Hnízdo opouštějí hned, jak se začnou učit létat. Pak si ještě dobrých čtrnáct dní pronikavým voláním vyprošují na rodičích potravu.

Mláďata kosů začínají zpívat ve věku tří týdnů. Postupně přebírají "dialekt", typický pro místní populaci kosů, samozřejmě s individuálními rozdíly.

Paní Žofie i další šťastlivci, k nimž se příroda přišla pochlubit až domů, mohou tedy kosí rodinku pozorovat a poslouchat určitě celý měsíc. Třeba takto:

Video

Ani nepřekvapí, že táta kos bude mnohde slyšet rovněž večer a dokonce v noci. Je to ovlivněno délkou dne, která je v trvale osvětlených místech pro kosy poněkud matoucí, takže jejich zpěv lze zaslechnout třeba o půlnoci.

AKTUALIZOVÁNO PO MĚSÍCI

Kosice z pergoly u paní Žofie se zachovala přesně podle pouček ornitologů :o)) A po měsíci, v polovině dubna, už krmí mláďata. Pomáhá jí v tom i kosák, ale toho bohužel objektiv kamery zrovna nezastihl:

Video


Protože celá kosí rodina hnízdí hned za oknem, okoukala kosice nejspíš od paní domácí také jarní úklid a po svém se nadšeně pustila do díla:

Video

Možná také k vám přišla příroda na návštěvu. Představte ji i ostatním.

bri

Přečtěte si také


Diskuse: Podívejte, jak se příroda přišla pochlubit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci