Psa si vybírejte podle biorytmu a podle způsobu života

12.6.2015 00:00   |   Zvířata
Každý malý pes přitom není „gaučák“, stejně jako každý velký pes nutně nevyžaduje výběh a neustálou aktivitu. To jistě víte. Ale podle čeho vybrat správně?

psi

Na světě je přibližně 350 uznaných plemen psů, ale také nespočet krásných voříšků a jiných kříženců, takže si každý člověk jistě najde toho pravého přesně podle své povahy a životního stylu. Správným výběrem psa totiž začíná spokojený život obou.

V bytě, nebo v domě se zahradou?

Při pořizování psa je důležitým hlediskem, zda pes bude celoročně hlavně v bytě nebo venku ve výběhu. Velikost psa při tom, zda má žít venku nebo uvnitř, nehraje roli.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Uvažujete o psovi? Vítejte do nejpočetnější rodiny!
Jaký šampón je pro pejsky nejvhodnější?
Chraňte svého pejska, nezapomeňte na očkování!

I obří plemeno, jako je třeba německá doga, se hodí ke sdílení společného prostoru uvnitř domu nebo bytu. Naopak třeba čau-čau bude určitě šťastný celoročně na čerstvém vzduchu.

Lenošení vs. Výlety

Nedokážete si představit svůj život bez sportu, dobrodružství a aktivního odpočinku, nebo se raději uvelebíte v křesle s dobrou kávou, knihou či filmem? Oddaným parťákem při lenošení vám bude například čivava, mops nebo maltézský psík.

Rozhodně zapomeňte na polehávání ve společnosti jack russell teriéra či border kolie, kteří jsou bez své pravidelné dávky aktivního pohybu a nutnosti zabavení mysli nejrůznějšími úkoly a aktivitami nešťastní. Mezi velké fanoušky pohybu kromě loveckých plemen patří také většina teriérů, do kterých byste to zprvu možná neřekli.

Samozřejmě záleží na charakteristice každého konkrétního psa, takže i takový labrador může být, a často se jím i stává, milovníkem „gaučování“. Pokud je pejsek méně aktivní, často u něj dochází k přibývání na váze a z toho plynoucím zdravotním komplikacím např. se srdcem nebo klouby.

Pokud pejskovi nemůžete zajistit více pohybu než by potřeboval, věnujte alespoň větší pozornost tomu, co mu dáváte do misky. Snížením množství potravy může být ale pes ve stresu a cítit se nenasycený.

Řešením je sáhnout po variantě krmiva light, kdy granule obsahují méně tuku a více vlákniny. Můžete tak psovi dopřát obvyklou dávku krmiva, ale s nižším obsahem energie.

Štěně, nebo starší pes z útulku?

Důležitým rozhodnutím před pořízením nového člena rodiny bývá také často výběr pejska z hlediska jeho věku a prostředí, z jakého pochází.

Zvlášť pokud máte v rodině malé děti, bude rozumnější volbou vybrat si štěňátko z chovatelské stanice. Je to nepopsaný list, který si vychováte k obrazu svému od začátku jeho života a navíc „poroste“ spolu s vašimi dětmi.

Ne každý je však nadšený utírat co chvilku loužičku, častěji denně štěněti připravovat krmivo, nebo venčit několikrát za noc. Pokud již máte nějaké zkušenosti s výchovou psa a rádi byste nějakému čtyřnožci vytvořili příjemný život, je určitě dobrou volbou vybrat si odrostlejšího pejska v útulku.

Tomu můžete věnovat svou trpělivost k případným chybám v jeho povaze a vrátit mu ztracenou důvěru v člověka. Adoptovaní pejsci bývají velmi vděční a fixovaní na své majitele. V útulku vám rádi s výběrem konkrétního pejska k poradí.

Pozor na stravu!

Samostatnou kapitolou související s pořízením pejska je správné zajištění jeho výživy. Stejně jako se s postupem věku mění lidské potřeby, mění se i nároky psů na pohyb a stravu.

Je proto důležité zohledňovat odlišné stravovací potřeby v průběhu celého psího života – štěňata, mladé „puberťáky“, dospělé a psí seniory. „Mládí, dospělost a stáří se u psů liší právě podle velikosti plemene, přičemž platí, že čím větší pes, tím rychleji stárne,“ vysvětluje Lucie Applová, výživová specialistka značky Fitmin.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Psa si vybírejte podle biorytmu a podle způsobu života

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci