Jaký šampón je pro pejsky nejvhodnější?

18.4.2010 00:30   |   Zvířata
Koupání psů a veškerá péče s tím spojená je mezi chovateli často diskutované téma. Nezřídka se dozvídáme katastrofy a pohromy. Jak je to tedy?

pes se koupe

Ve volné přírodě není pro většinu pejsků koupání žádným problémem a nevadí jim ani když voda není dvakrát nejteplejší. Jediné, na co je třeba upozornit, je že stejně jako u lidí může „vesnický bahňák“ plný sinic způsobit nemalé kožní potíže. A tak při výběru „koupaliště“ pro vašeho mazlíčka je lepší volit vody tekoucí nebo alespoň co nejčistší.

A co hygiena?

Psí domácí koupání může mít několik důvodů. Ať již je to jen běžná hygiena, příprava na výstavu a nebo léčba zánětu kůže, vždy je nutné klást velký důraz na výběr šampónu. Volíme jej především podle účelu, k němuž má sloužit, podle našich finančních možností a v neposlední řadě podle individuálních reakcí domácího mazlíčka.

pes v osušce

Jestliže nevíte, který šampón vybrat, neuděláte chybu, když se na přípravek pro běžné nebo občasné mytí pejska zeptáte veterináře. Radu vám jistě poskytnou i ve větších a lepších zverimexech nebo psích salónech.

A opět platí pravidlo jako u lidí – ty nejlevnější šampóny opravdu nepatří mezi ty nejlepší, mohou u psů způsobit alergickou reakci! Při výběru bychom měli mít na paměti, že lahvička psího šamponu, v závislosti na velikosti psa, vydrží rok a někdy i déle. Proto se těch pár ušetřených korun rozhodně nevyplatí.

Základní zásadou psího domácího koupání je to, že by se pes měl koupat až tehdy, když je viditelně špinavý nebo zapáchá. Většinu plemen tedy stačí koupat dvakrát či třikrát do roka.

Pro psí šampióny

Šampóny k ryze kosmetickým účelům zažily největší boom s rozvojem výstav a hlavně s příchodem „nových,“ především dlouhosrstých plemen psů. Umějí zvětšit objem srsti a zvýší její lesk, usnadní rozčesávání, exoticky voní.

S výběrem takového přípravku vám nejlépe poradí v psích kosmetických salonech, jistě se v nich vyzná i váš poradce chovu, který má zkušenosti s daným plemen a jeho potřebami. U těchto šampónů ale budeme již muset sáhnout hlouběji do peněženky.

Šampóny léčebné

Samostatnou kapitolou jsou pak šampóny terapeutické – léčebné. Uplatňují se při léčbě kožních zánětů, plísňových onemocnění, svědivosti kůže a při mnoha dalších kožních problémech. S jejich výběrem tentokrát pomůže pouze veterinární lékař, který také má tyto šampóny obvykle k dispozici.

V takových případech se pak pes koupe přesně podle rad lékaře. Často je to i několikrát týdně, několik desítek minut, mnohdy za pomoci kartáčku či houbičky, aby účinná látka obsažená v šampónu dostatečně zapůsobila.

PEJSKŮV BLOG

Trápí mě mršky svilušky

Ať již budete vybírat šampón k jakémukoliv účelu, vždy je dobré sledovat, jak se bude váš domácí mazlíček po koupání chovat. Jestliže jej kůže svědí, objeví-li se pupínky a zarudlá místa, suchá lomivá srst, šupinatění kůže atd., bývají to příznaky alergie na použitý přípravek. První koupání vašeho miláčka je tedy rozhodně lepší začít už dotazem u odborníka.

mw

Přečtěte si také

Diskuse: Jaký šampón je pro pejsky nejvhodnější?

šampon pro psy

9.8.2019   |   09:11   |   od: tonny
my u našeho jacka russela používám tento šampon, který není vůbec drahý a vydrží poměrně dlouho, navíc má přínosy v tom, že je antibakteriální a pomáhá proti šíření parazitů-

https://www.minadog.cz/sampony-a-kondicionery/491-nobby-tea-tree-antibakterialni-sampon-300-ml.html
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 9. 8. 2019 9:11
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci