Uvažujete o štěňátku? Vítejte do nejpočetnější rodiny!

27.5.2015 00:00   |   Zvířata
Podíl pejskařů a chovatelů koček z obyvatelstva v Česku patří k nejvyšším v Evropě. Jen psů žije v ČR přes dva milióny. U koček je statistika obtížnější, nemusejí být přihlášeny a neplatí se z nich poplatek…

psi

Z výzkumu společnosti GfK vyplývá, že více než polovina českých domácnostní loni nakoupila krmivo pro psy nebo kočky, tzn. skoro každá druhá domácnost má doma čtyřnohého miláčka, a to už je v evropském měřítku opravdu unikát. Jen v hlavním městě je například u pražského magistrátu evidováno více než 100 tisíc psů.

Na miláčkovi nešetří

Lidé často šetří sami na sobě, ale co se týče čtyřnohých mazlíčků, nebojí se více sáhnout do kapsy. Průměrná útrata se v uplynulém roce přehoupla v České republice přes hranici dvou tisíc korun na jednu domácnost. Podle výzkumu o výběru krmiva rozhodují hlavně ženy.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Inteligentní krasavec pro život v rodině
Chraňte svého pejska, nezapomeňte na očkování!
Jaký šampón je pro psa nejvhodnější?

Lidé si často pořizují čtyřnohého kamaráda jako kompenzaci místo dětí. Jsou pak ochotni za psa utratit výrazně více než klasická rodina s dětmi. Bezdětné české domácnosti utratí za krmivo, především pak u koček, dvakrát více než domácnosti s dětmi. Zajímavostí je, že na Slovensku je to naopak, tam bezdětné domácnosti utrácí více za psy než za kočky.

Uvažujete o štěňátku?

Jestliže uvažujete o štěňátku, určitě se vám hodí pár praktických rad, které soužití s novým zvířecím členem domácnosti usnadní.

Již od začátku by měl pejsek vědět, kde má svůj pelíšek. Pes potřebuje v bytě své místo, najděte mu takové, kde není průvan, příliš zima nebo teplo a pes z něj bude mít přehled o dění v domácnosti, například v kuchyni.

Nevhodná jsou vyvýšená místa jako je gauč, křeslo apod., pejsek by tak dostal pocit, že je v hierarchii smečky nad vámi. I když je to někdy těžké, rozhodně pejskovi nedovolte s vámi spát v posteli, zvykne si a už ho to neodnaučíte.

Loužičky a krmení

Čistotnost patří k přirozeným projevům psa, takže si vyčurání nechává až na ven. Štěňátka ale tento smysl nemají úplně vyvinutý. S loužičkami je potřeba se ze začátku smířit a obrnit se trpělivostí – nikdo učený z nebe nespadl…

Vyhraďte štěněti místo, nejlépe v předsíni, kam dáte plínky a vždy když uvidíte, že pes chce udělat loužičku, tak ho tam přeneste. Ze začátku choďte s pejskem asi každé dvě hodiny ven a pokaždé když vykoná potřebu, ho chvalte a odměňte.

U štěňat je správná výživa zásadní pro jejich další zdravý vývoj. Proto by majitelé štěňat měli sáhnout po nejlepších produktech na trhu. Důležité je, aby krmivo pro štěně mělo optimální množství bílkovin - aby nerostlo moc rychle nebo naopak pomalu. Pro větší plemena je ideální množství bílkovin okolo 27 procent, u menších plemen přibližně 30 procent.

V rámci správné výživy dodržujte pravidelný čas, u nejmenších štěňat nejlépe čtyřikrát denně. Pejska při jídle nikdy nerušíme. A samozřejmostí je stálý dostatek čerstvé vody.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Když má pejsek potravinovou alergií
Bylinky jsou výborné i pro zdravé psí zažívání
Teriéři, mopsi a knírači trpí nejvíc

Jak s výcvikem

S jednoduchým výcvikem štěněte můžete začít již od šestého týdne. Pro začátek začněte se základními povely, jako je sedni, lehni, a přivolání. Zkušení chovatelé vám řeknou, že co zanedbáte ve štěněčím věku, to se vám pak ve starším věku vrátí v podobě výchovných problémů.

Základem je štěně vždy pochválit pamlskem. Nikdy mu nedávejte pamlsky jen tak bez důvodu, pouze když provede dobře určený povel. Cvičení nikdy časově nepřehánějte, pro pejska to stále musí být hra. Jakmile vidíte, že ztrácí zájem, přestaňte s výcvikem. Důležité je, aby pejsek vždy příkaz dokončil.

Tip pro hospodyňky

Se čtyřnohým miláčkem, zvláště pak dlouhosrstým, přicházejí do domácnosti i starosti, například s chlupy na sedačkách, kobercích nebo oblečení. Vhodným pomocníkem k jejich odstranění jsou praktické rukavice.

Novinkou na našem trhu je rukavice SwiPets, které se dají prát v pračce. Lepkavá vrstva vytvoří elektrostatický náboj, který umožní zachytit všechny zvířecí chlupy tak, že je z nábytku, textilií a z jiných, těžko přístupných míst můžete bez problému sebrat a vyhodit.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Uvažujete o štěňátku? Vítejte do nejpočetnější rodiny!

pes

1.12.2016   |   02:53   |   od: Marty
Mně zemřel Dany před třemi měsíci. Nejdříve jsem si říkala, že už si nikdy dalšího psa nepořídím. Ale teď je mi smutno a chtěla bych někoho, kdo se mnou bude v každé situaci :)

Štěně

1.12.2016   |   00:12   |   od: Jana
Já pejsky zbožňuji. Nechápu, jak jim může někdo ubližovat. Když je něco takového ve zprávách, tak okamžitě přepínám, protože se mi dělá špatně. Už jen to, jak by jiného milujícího majitele smrt mazlíčka vzala.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 1. 12. 2016 2:53
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci