Když pes loudí, nechce pamlsek!

25.5.2010 00:00   |   Zvířata
Je nadváha jen problémem lidí? Ano i ne. Lidstvo v tom není samo – zvyšuje se i průměrná váha našich mazlíčků ze zvířecí říše. Jenomže za to stejně můžou zase lidé…

pes s činkou

Například američtí veterináři varují, abychom včas pamatovali na kalorické bomby, které ohrožují jejich životy.

tlustý pesŽebrá? To není o jídlo!

Přitom hlavní část viny nesou pamlsky, říká veterinář Ernie Ward ze Severní Karolíny, zakladatel Asociace pro předcházení obezity domácích mazlíčků (OPEP).

„Zaměňujeme potravu za lásku. V psím světě se nejvíc žádá vzájemný vztah a cit. Psi neloudí jídlo, loudí o pozornost," vysvětluje.

Do očí nejvíc bijícím přečinem je "pamlsek z pocitu vlastní viny". To když páníček zasype psa hrstmi sladkostí ve chvíli, kdy ho musí nechat o samotě, říká odbornice na výživu Marion Nestleová, která se věnuje zdravé stravě lidí i zvířat.

tlustákočkaMoc kalorií a málo pohybu

Odborníci se shodují, že lidé a zvířata vedou bitvu s obezitou z úplně stejných příčin: příliš mnoho kalorií a příliš málo pohybu. OPEP zastupuje zhruba tisícovku amerických veterinářů. Ti v průzkumu provedeném v loňském roce uvedli, že 45 procent psů a 57 procent koček, které mají v péči, trpí nadváhou nebo obezitou definovanou jako 30 a více procent nad ideální váhu.

Nárůst hmotnosti amerických koček a psů nezůstal bez povšimnutí. Zhruba před osmi lety Guinnessova kniha rekordů vyřadila kategorie nejtlustší kočka a nejtlustší pes, protože to ohrožuje zdraví zvířat. Objevilo se přehršel druhů dietní stravy pro domácí mazlíčky, zvířecí tělocvičny, osobní trenéři, masérské salony, televizní fitness programy a čekat na sebe nenechala ani online reality show, v níž se pod veterinárním dohledem soupeří o to, který psí tlouštík nejvíc zhubne.

Pes u veterinářeCo vás může zajímat

Chřipku může mít i váš mazlíček
Mývalí kočkopes, který aportuje
Čistí si váš pejsek zuby?

žrádloZnáte denní dávku vašeho miláčka?

Jedním z největších úspěchů byla Courtney a její majitel Michael Shaun Corby z Los Angeles. Courtney je osmiletá fenka plemene shi-tzu. Na začátku vážila 8,6 kilogramu a zhubla 20 procent své tělesné hmotnosti. "Je zas jako puberťačka, šťastná, opravdu šťastná," říká Corby.

Zajistit Courtney její novou, štíhlejší figuru, vyžadovalo týmovou spolupráci s příteli, rodinou i návštěvami. "Šokovalo mě, že potřebuje jen půl misky jídla denně. Dával jsem jí dvě," říká Corby, který po celém domě rozvěsil cedule s výzvou, aby psíka nikdo nekrmil. "Věděl jsem, že někteří přátelé mají ve zvyku dávat jí chipsy a pizzu," dodává.

hok, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Když pes loudí, nechce pamlsek!

Jakou stravu pro psa?

16.4.2020   |   23:01   |   od: Katka
No ono se to asi nedá takhle jako přímo říct. Mám prostě vyzkoušené co má náš pes rád, a potom si pohlídáte složení. Kupujeme pro našeho psa granule Brit, kterých by se mohl užrat.

Jakou stravu pro psa?

14.4.2020   |   21:45   |   od: Pavlína
Podle čeho poznáte kvalitní granule? Které kupujete? a ty konzervy? můžete mi poradit?

Jakou stravu pro psa?

13.4.2020   |   20:08   |   od: Katka
Náš pes dostává denně kvalitní granule, a také kvalitní konzervu. Konzervy má opravdu hodně rád. Mohl by se jich přímo užrat.

Jakou stravu pro psa?

12.4.2020   |   18:54   |   od: Pavlína
Ahoj, chtěla bych vědět, jak ostatní krmí své pejsky? můj pes mi jen tak něco nesežere, hodně si vybírá. Dokážete mi poradit někdo s výběrem kvalitních granulí?
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 16. 4. 2020 23:01
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci