Kolik utrácíme za naše domácí mazlíčky? Jsou to miliardy!

31.1.2018 00:00   |   Zvířata
Češi jsou národem vášnivých chovatelů. Stačí se porozhlédnout ve svém okolí. Milujeme hlavně psy a kočky, ale chováme i třeba hady nebo potkany. Víte kolik jsme za své miláčky ochotni utratit?

psi a kočky

Průzkum Poštovní spořitelny loni zjišťoval, kolik nás vůbec náš zvířecí člen rodiny stojí a za co v péči o něj nejvíce utrácíme.

Podle zjištění z průzkumu má 57 procent Čechů minimálně jednoho domácího mazlíčka:

„Nejčastěji jsou chovateli lidé ze střední generace ve věku od 35 do 44 let. Naopak nejméně majitelů domácích zvířat je mezi lidmi staršími 55 let,“ říká k průzkumu mluvčí Poštovní spořitelny Monika Buřičová.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Uvažujete o psovi? Vítejte do nejpočetnější rodiny!
Jaký šampón je pro pejsky nejvhodnější?
Chraňte svého pejska, nezapomeňte na očkování!

Průzkum tak dokládá, že nejčastěji si mazlíčka pořizují mladé rodiny v produktivním věku.

Jakmile se však blíží jejich důchodový věk, tak milovaní zvířecí členové rodiny odcházejí. Nového mazlíčka pak už starší lidé často nechtějí, třeba i z finančních důvodů.

Měsíční náklady na krmení, hračky nebo třeba výcvik jsou nejčastěji do tisícovky. S touto částkou si vystačí 62 % Čechů. Každý sedmý chovatel ale utratí měsíčně více než dva tisíce korun, 6 % dotázaných dokonce vydá za domácího mazlíčka přes pět tisíc korun.

Ovšem to nejsou konečné náklady. Čas od času každé zvíře potřebuje péči veterináře a ta také něco stojí. Podle průzkumu to ale není tak špatné. Více než polovina majitelů domácích zvířat se s náklady na veterinární služby vejde pod hranici tisíc korun za rok.

A jaké zvíře Češi nejčastěji chovají? Tady je odpověď jednoduchá – 63 % chovatelů má doma psa. Nepřekvapí ani, že zatímco v Praze ho má jen polovina chovatelů, v malé obci do tisícovky obyvatel mají pejska hned čtyři lidé z pěti.

Zvířátka a my

57 % Čechů vlastní alespoň jedno domácí zvíře
68 % - největší skupinou chovatelů jsou lidé ve věku od 35 do 44 let
49 % - nejmenší skupinou chovatelů jsou lidé starší 55 let
Náklady na krmení nebo hračky:
62 % lidí utrácí měsíčně za krmení, hračky a výcvik do 1000 Kč
14 % lidí vydá měsíčně za krmení, hračky a výcvik více než 2000 Kč
Náklady na veterináře za rok:
56 % chovatelů má náklady na veterinární služby méně než 1000 Kč
17 % chovatelů má náklady na veterinární služby větší než 2000 Kč

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že za péči o domácí zvířata vynaloží občané České republiky zhruba dvě miliardy korun ročně.

Do těchto výdajů jsou zahrnuty všechny služby, tedy veterinární péče, ale například i služby psích salónů a psích hotelů.

CHOVÁME KOČKU – seriál

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova

„Když k takovým výdajům připočteme ještě i samotné náklady na pořízení zvířete, krmivo a jiné potřeby pro chov, dostaneme se k částce vyšší než 12 miliard korun ročně,“ uvádí Tomáš Harák, vedoucí oddělení statistiky služeb, peněžnictví a pojišťovnictví Českého statistického úřadu.

Domácnosti utrácejí za domácí zvířata čím dál více. Nejvyšší objem peněz na zvířecí miláčky vydávají bezdětné domácnosti, kam patří třeba senioři.

Pro dokreslení ještě jeden údaj: například před dvěma roky dosahovaly celkové tržby podniků a podnikatelů, jejichž hlavní činností bylo poskytování veterinárních služeb, přibližně 4 miliardy korun.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kolik utrácíme za naše domácí mazlíčky? Jsou to miliardy!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci