Každá kočka chce své. Dejte jí to a bude vás milovat

1.11.2019 00:00   |   Zvířata
Kočka je společně se psem nejoblíbenější domácí zvíře. Pokud kočku máte, dobře víte, že má svou hlavu. Přesto není kočka jako kočka.

kočky

Přeci jen - dokážete si představit, že by vaše kočka měla celých dvanáct kilogramů? Nebo že byste ji museli mazat krémem s ochranným faktorem proti slunci? Také byste asi těžko hledali perskou kočku, jak vám před domem loví hlodavce.

I proto je velmi důležité přistupovat ke každé kočce s péčí přizpůsobenou přímo danému plemenu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Krmíte svou kočku správně?
Mohou kočky účinkovat v divadle? Jistě, a jak!
K zubaři musejí psi i kočky

Ve světě koček rozřazujeme jednotlivá plemena do pěti základních kategorií. Základní kategorie podle Fédération Internationale Féline (FIFe), tedy Mezinárodní federace koček, jsou

  • krátkosrsté a somálské kočky
  • polodlouhosrsté kočky
  • perské a exotické kočky
  • siamské a orientální kočky
  • bezsrsté kočky

Z každé kategorie vybíráme tu nejpopulárnější.

Britská krátkosrstá kočka

Britská krátkosrstá kočka je velmi tolerantní a na kočku až nečekaně oddané plemeno. Dožívá až 20 let, a perfektně se hodí do láskyplné rodiny s dětmi.

Kočky mají tendenci vyhledávat klid a bezpečí a nemají rády, když je někdo zvedá nebo přenáší, čímž dávají najevo svou ušlechtilou aristokratickou povahu. Britská krátkosrstá kočka má velice mohutnou stavbu těla a proto jsou její klouby značně namáhané.

Její měla strava by měla obsahovat proteiny a tuky. Zároveň má britská krátkosrstá kočka sklony k obezitě. MVDr. Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin doporučuje do krmiva přidat L-karnitin, který společně s taurinem a antioxidanty rovněž posiluje funkci srdečního svalu.

KOČIČÍ SERIÁL

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova

Mainská mývalí kočka

Mainská mývalí kočka patří mezi nejpůsobivější plemena, jelikož se řadí mezi ta největší. Samec totiž může vážit až 12 kilogramů, a zároveň ji na první pohled poznáte díky chloupkům, které jí rostou z uší.

Mainská mývalí kočka se pyšní ještě jedním NEJ. Tím jsou bezkonkurenčně nejdelší vousy, které můžete u kočky spatřit. Ačkoliv díky chloupkům trčícím z uší vypadá jako rys, její povaha je přátelská. A jako britská krátkosrstá kočka si rozumí s dětmi.

Dalším charakteristickým rysem je neustálé tiché mňoukání. Mainská mývalí kočka se dožívá přibližně 10 až 14 let.

Toto plemeno ale bohužel mívá problémy se srdcem, proto pokud si všimnete jakéhokoliv příznaku, neváhejte s návštěvou zvěrolékaře.

Vzhledem k velikosti mainských mývalích koček je důležité, aby jejich strava obsahovala dostatečný obsah energie, glukosamin a chondroitin na podporu kloubních chrupavek a také omega 3 nenasycené mastné kyseliny.

Perská kočka

Zploštělý čenich, časté problémy s dýcháním a dlouhá srst, která vyžaduje důkladnou péči. To jsou hlavní charakteristické znaky perských koček, které se zřejmě vyvinuly z pouštních a stepních koček žijících na Středním východě. Průměrně se dožívají 13 let.

Kromě tělesných znaků poznáte perskou kočku na první pohled i díky její povaze. Nepatří rozhodně mezi aktivní plemena, nejčastěji ji najdete na pohodlném křesle nebo na posteli, jak podřimuje.

Možná i proto patří mezi zcela nekonfliktní a klidná plemena, která ale nebývají nijak závislá na svých majitelích.

Kvůli jejich dlouhé srsti byste měli perským kočkám v krmivu dopřát dostatek vitaminů a živiny podporující funkci kožní bariéry jako jsou vitamin A, biotin, zinek, metionin a cystein.

Siamská kočka

Říká se, že siamská kočka je nejinteligentnější kočičí plemeno. Velmi ráda si také pozornost, kterou tak miluje, vynucuje specifickým hlasitým mňoukáním.

Samota siamskou kočku stresuje, jelikož je velmi závislá na svém pánovi, a proto byste ji neměli často nechávat doma samotnou. Ráda se mazlí a dokonce se velmi často naučí aportovat.

Siamská kočka má jemnou a krátkou srst, která si žádá svou péči. Kombinace aminokyselin, vitamínů a mastných kyselin zajišťuje, že kůže bude zdravá.

„Tyto kočky mají štíhlé a svalnaté tělo, proto by ve stravě neměly chybět kvalitní vysoce stravitelné proteiny a L-karnitin,“ radí veterinářka.

Siamky se dožívají kratšího věku než ostatní plemena. Průměrná délka života se pohybuje mezi 10 a 12 lety.

Kočka sphynx

Velmi podobné charakterové vlastnosti jako siamská kočka má i zástupce koček bezsrstých. Sphynx je velice inteligentní, hravé a přítulné plemeno vyžadující neustálou pozornost. Velmi špatně snáší samotu, což může vést i k poruchám chování.

Označení bezsrsté není úplně pravdivé. Ačkoliv to tak nevypadá, tak kočky sphynx mají na některých místech velmi jemnou srst, která je příjemná na dotek, ale jak je patrné, kůže nemá žádnou přirozenou ochranu.

„I proto musí být v kompletním krmivu pro kočky sphynx přítomny omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezsrsté plemeno, kůži třeba věnovat dostatečnou pozornost. V létě chránit před sluncem a v zimě také před chladem “ doporučuje Dagmar Tarkošová.

Sphynx se dožívá kolem patnácti let a pokud hledáte kočku s netradičním vzhledem, která vás ale bude milovat, sphynx určitě nezklame.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Každá kočka chce své. Dejte jí to a bude vás milovat

Dárek pro kočku

11.12.2020   |   13:01   |   od: Irena
Dříve jsem to hodně střídala, a kočka mi to taky všechno nechtěl žrát. Teď používáme už jen značku Brit, kde mají velmi pestrý výběr stravy pro kočku. Jak už jsem psala, tak kupujeme konzervy, salámky a teď jsem začala i s pastou plnou vlákniny a vitamínů Brit Care Cat Paste

Dárek pro kočku

10.12.2020   |   21:48   |   od: Aneta
Držíte se při vybírání jedné značky? nebo jí to různě mixujete?

Dárek pro kočku

9.12.2020   |   21:04   |   od: Irena
Celkově se snažím, aby moje kočka měla co nejvíce pestrou stravu, takže i pod stromeček dostane více dobrot. Kupuji ji salámky, konzervy a masové filetky. Prostě všechno to, o čem vím, že má ráda.

Dárek pro kočku

7.12.2020   |   17:56   |   od: Aneta
Jaký dárek pro kočku pod stromeček? co letos kupujete pod vánoční stromeček pro svého miláčka?
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 11. 12. 2020 13:01
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci