I psí granule, tak jako naše jídlo, musíme správně skladovat

22.11.2019 00:00   |   Zvířata
Nejen lidské jídlo je důležité skladovat na vhodných místech, aby se nezkazilo. I psí krmivo musíme uchovávat tak, aby se zůstalo co nejdéle čerstvé a chutné.

granule

Hodně chovatelů kupuje velké množství krmiva na delší dobu, je to přece o dost levnější. Ale děláte vše, aby si udrželo co nejdéle svojí čerstvost?

Nesmíte ho nechávat v otevřeném pytli v místnostech, kde je teplota vyšší než 25 °C. Především v létě si dejte pozor, protože v příliš teplém počasí se granule rychle kazí, žluknou a mohou tak zvířatům přichystat nehezké zažívací potíže.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Když pes loudí, nechce pamlsek!
Chybami při krmení miláčkům ubližujeme
Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!

Psí granule je optimální skladovat na suchém a tmavém místě, ideálně se stálou teplotou. Ponecháte-li je v originálním balení, je nutné ho dobře uzavírat, aby obsah nezvětral, radí odborník na psí výživu Martin Pučálka.

Delší trvanlivosti docílíte, když budete granule skladovat ve speciálních uzavíratelných plastových nebo kovových nádobách. Jsou výhodné i díky tomu, že z nich lze krmivo velmi prakticky odebírat a máte i větší jistotu, že se vám do něj nepustí potravinoví moli.

Pozor na vlhkost

Nejdůležitějším faktorem pro skladování je vlhkost. Granule mají vlhkost pouze 8 -10 %. Pokud jsou dlouhodobě vystaveny vysoké vlhkosti, začnou ji absorbovat i do sebe. A mohou nejprve ztratit ze své chutnosti a později i zplesnivět.

„Doporučuji zamezit přístupu vzduchu. Vzdušná vlhkost je při dlouhodobém skladování největším nepřítelem, protože vlhké granule jsou výborným podkladem pro růst plísní,“ vysvětluje Martin Pučálka.

Důležitá je také kvalita kupovaných granulí. Velmi laciné produkty již v sobě mohou mít i zárodky potravinových plísní. Pokud chcete granule skladovat delší dobu, je tedy dobré se poohlédnout po kvalitních výrobcích, které obsahují dostatek antioxidantů zabraňujících jejich zkažení.

Granulovaná krmiva je nejlepší skladovat na suchém a chladném místě. Při správném skladování vydrží po otevření 1-2 měsíce.

Pokud víme, že pytel granulovaného krmiva spotřebujeme do 1 měsíce, pak stačí nechat granule v originálním balení

Po každém odebrání krmné dávky balení dobře uzavřete.

Jak (ne)ušetřit

„Poměrně často setkáváme s jedním negativním zvykem - zákazníci kupují ta největší balení i pro malé psy. Přitom běžně většina výrobců krmiv uvádí, že by granule měly být spotřebovány maximálně do dvou měsíců od otevření balení,“ dodává odborník na psí výživu.

Majitelé menších psů by proto měli určitě kupovat menší balení. Navíc dlouho otevřené granule psům již nebudou chutnat, takže je nakonec otázkou, zda se taková koupě neprodraží více, než častější nákup menších balení...

top, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: I psí granule, tak jako naše jídlo, musíme správně skladovat

Granule

25.4.2020   |   09:15   |   od: Jitka
To je u psa docela normální, hodně psů si takto vybírá co bude, a co nebude jíst. Také jsem musela vyzkoušet několik značek, až jsem našla granule Brit.

Granule

24.4.2020   |   08:42   |   od: Adriana
Už začínám být docela zoufalá, zkoušela jsem už několik značek granulí pro psa, ale on mi to prostě nechce žrát. Většinou to po 14 dnech musím z misky vyhodit. Čím to může být?
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 25. 4. 2020 9:15
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci