Krmíte svou kočku správně? Pozor na zrádné kvarteto!

8.7.2020 00:00   |   Zvířata
Říká se, že kočky jsou oproti psům ve stravování vybíravější a nesní jen tak ledacos. Ale není to tak docela pravda a rozhodně se vyplatí dodržovat určitá pravidla a mickám podávat jim vhodnou stravu.

kočky a krmení

Často se totiž na našich tichošlápkách dopouštíme zrádných nevědomých chyb, které jim přivodí zdravotní problémy a následně i potíže výchovné. Kvarteto těch nejčastějších raději hned konfrontujte s vaší praxí...

Mladým nepodstrojujte!

Zatímco psi stravu rozdělují především na chutnou, neutrální a nepříjemnou, tak kočky mají daleko mlsnější jazýček.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chybami při krmení psím miláčkům ubližujeme
Mohou kočky účinkovat v divadle? Jistě, a jak!
K zubaři musejí psi i kočky

Na rozpoznávání chutí mají až 500 chuťových pohárků, je proto důležité již od kočičího věku jim nepodstrojovat v podobě paštiček, šunčiček a podobných dobrot, ale již od mládí je zvykat na granule bez zbytečných pamlsků.

„Může se to zdát na první pohled kruté, ale kočka se tak naučí v dospělosti neloudit a nebude v jídle tolik vybíravá. Vzpomínám si na kočku souseda, která byla od mládí tak rozmazlená, že nechtěla jíst ani den starou šunku,“ říká odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka.

Vegetarián = nemocná

Někteří vegetariánští majitelé koček snaží k životu bez masa přinutit i své domácí šelmy. U psů se to, i když to není úplně zdravé, může jakž takž tolerovat, ale kočky jsou masožraví dravci, které maso potřebují pro své zdraví.

Získávají z něho potřebné živiny jako je třeba taurin nebo kyselina arachidonová. Pro jejich zdravý vývoj jsou důležité bílkoviny a tuky živočišného původu.

Kočky vegetariánky mohou mít problémy s růstem či špatným zrakem. A mějte na paměti: v přírodě by si pes nebo kočka život bez masa určitě nevybrali.

Jednou denně nestačí

Psovi dáváme jeho denní dávku jednou denně. Ale kočku je lepší krmit několikrát denně! Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí ji nechat přes noc.

kocka anotKOČIČÍ SERIÁL

Mývalí kočkopes, který umí aportovat
Norka, šelmička ze skandinávských lesů
Chcete britku nebo siamku?
Chováme kočku: Doma, či venku
Mňoukající plyšový medvídek
Malý levhart ve vašem pokoji
Mrštní, přítulní a upovídaní Marťánci
Pořídit si Mícu, anebo šlechtičnu?
Burmila– kráska se smaragdovýma očima
Milá číča, co vypadá jako sova

„Je to lovecké zvíře, které je zvyklé lovit v noci. Ideální jsou 2 až 3 porce denně v pravidelných intervalech. Kočka je schopná ke své misce přijít i 20krát během dne. Jídlo si umí sama velmi dobře rozvrhnout,“ ujišťuje Martin Pučálka.

Kočka není pes

Mnoho majitelů psů a koček, které žijí pod jednou střechou kvůli praktičnosti a snaze ušetřit, dávají kočkám psí granule či konzervu. To není pro vaše mňoukající miláčky dobrá zpráva.

Psi totiž ke svému zdravému životu nepotřebuji tolik bílkovin jako kočky. V kočičí stravě je přibližně o 20 procent více bílkovin, než v krmivu pro psa. Uznejte, že mít denně na talíři o pětinu potřebných živin méně - to je již velký rozdíl, který se může na zdraví neblaze podepsat.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Krmíte svou kočku správně? Pozor na zrádné kvarteto!

Asi krmím správně...

12.7.2016   |   08:31   |   od: Jana
Hezký článek :) Myslím, že můj kocour se má dobře a pravda je, že k misce jde třeba 10krát denně. Nikdy toho ale nesní moc – vypadá to, že celý den jen tak uzobává. Jsou mu 4 roky, váží cca 4 kg, je menšího vzrůstu a myslím, že postavu má naprosto perfektní. Vegetarián rozhodně není, ale protože jsem mu nepodstrojovala, tak nyní, v dospělosti, nepije mléko, ani plátkový sýr si nevezme. Zato miluje zelené olivy i syrový vaječný žloutek a sem tam vyloudí pidikousek čerstvého rohlíku, ale víc ho nezajímá.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 12. 7. 2016 8:31
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci