Psa má každá druhá rodina, kočku každá třetí

3.11.2017 00:00   |   Zvířata
V Česku najdeme alespoň jednoho psa ve 42 procentech domácností. Číslo by mohlo být dokonce ještě větší, překážkou ale často bývají finance. S kočkami je to tak, že alespoň jednu má v domácnosti 35 procent Čechů.

kočky a psi

Radost, kterou přináší psí společnost, si nemůže dovolit každý, neboť měsíční útrata se průměrně vyšplhá až na 1 077 Kč.

Češi mají nejraději malé rasy, zejména jorkšírské teriéry, kteří jsou se 14% podílem nejpočetnějším zástupcem čistokrevných plemen u nás, následují něměčtí ovčáci a labradorští retrívři. Vychází to z průzkumu agentury NMS Market Research a společnosti Royal Canin,

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Když pes loudí, nechce pamlsek!
I pejsek trpí potravinovou alergií
Kočka a pes spolu bytě? Má to pravidla

Váha do 10 kilogramů, čistá krev a jedináček. Tak vypadá typický pes v českých domácnostech. Naopak křížence má doma „jen“ 42 % pejskařů. Zatímco třetina Čechů má doma jednoho psa, pořízení si více psů je u nás výjimkou, učiní tak jen téměř každý desátý.

Hitparáda nemocí

Anketa ukázala, že mnohé zdravotní problémy psů mají spojitost s rasou. Zatímco u jorkšírů je častý zubní kámen, zlatí retrieveři často trpí kožními potížemi. U jezevčíků se zase početněji objevují problémy s páteří. O psích neduzích čtěte ZDE.

„Mnohým ze zmíněných specifik se dá předcházet vhodným krmivem,“ upozorňuje veterinářka Markéta Bosáková ze společnosti Royal Canin. Například v DNA labradorů je zakódovaná přirozená láska k jídlu. Potřebují proto správný poměr živin, který pomůže „hlídat“ jejich váhu.

Radost není zadarmo

Krmení, výcvik, veterina, hračky i pamlsky, s tím vším je potřeba před pořízením domácího mazlíčka počítatI když v průměru pes vyjde chovatele  měsíčně na tisícovku, obecně samozřejmě platí pravidlo „čím větší rasa, tím větší náklady“.

Průměrné náklady na psa (v Kč)


Výcvik

Krmení

(měsíčně)

Veterinář

(měsíčně)

Hračky

(měsíčně)

Pamlsky  a doplňky (měsíčně)

Malá rasa

2 500

521

135

54

112

Střední rasa

4 700

741

159

83

160

Velká rasa

14 400

956

250

104

168

Náklady na krmení, které jsou majitelé ochotni zaplatit, rostou s příjmem domácnosti.

Zatímco při přijmu do 15 000 korun je maximální částkou 708 korun měsíčně, při příjmu nad 35 tisíc už dosahuje až 926 korun, s rostoucím věkem částka naopak výrazně klesá.

Něco na zub

Průzkum ukazuje, že nejdůležitějším rozhodovacím faktorem při výběru krmiva je cena, což uvedlo 41 % respondentů. V těsném závěsu je vysoký obsah masa v krmivu či nutriční hodnota. Věda však prokázala, že právě živiny, ne konkrétní ingredience, jsou to, co naši mazlíčci potřebují nejvíc.

„Proteiny mohou pocházet z více zdrojů: maso je jedním z nich, lehce stravitelné proteiny ale můžeme najít i v zelenině. Pro organismus je důležité kompletní složení šité na míru konkrétnímu zvířeti, ne ingredience na obalu,“ připomíná MVDr. Bosáková.

Téměř 9 z 10 psů je krmených granulemi. „Na rozdíl od lidí jedí psi to samé jídlo každý den. Pomozte jim tedy vychutnat si každodenní stravování tím, že jim koupíte krmivo, které přesně splňuje nutriční potřeby jejich rasy,“ zakončuje veterinářka.

Číči bez rodokmenu

Z výzkumu vyplývá, že oproti kříženým psům, kterých je v České republice 42 %, je kříženců v řadách koček dvakrát tolik – celých 84 %. Mezi menšinovými čistokrevnými plemeny vede u chovatelů britská krátkosrstá kočka.

Minimálně jednu kočku najdeme v každém druhém bytě či domě. Potvrzuje se tím fakt, že jde jednoznačně o druhé nejoblíbenější zvíře v České republice.

Lehce přitom převažují kočky venkovní, kterých je 56 %, oproti kočkám bytovým, kterých je 44 %. Zároveň platí, že nejvíce chovatelů má doma kočky středně velké, které váží 3-6 kilogramů (50 %).

Ze všech koček je pouze 16 % čistokrevných. Mezi těmito plemeny v oblíbenosti vede britská krátkosrstá kočka  (32 %), na druhém místě je mainská mývalí (10 %), plemeno Ragdoll (9 %) se umístilo na třetím místě.

Každé plemeno má své potřeby

„Každé plemeno má své specifické potřeby, proto je důležité vyhovět jejich nutričním požadavkům. Například mainská mývalí kočka je největší čistokrevné plemeno, u ní hrozí kloubní potíže. Proto by mělo krmivo obsahovat hodně mastných kyselin a také chondroitin,“ upozorňuje veterinářka

Do kočky Češi investují 709 Kč měsíčně, tedy si o třetinu méně než do psa, kočka je menší a tolik toho nesní. Za krmení pro kočky utrácí více muži než ženy, ty naopak svým mazlíčkům dopřávají více pamlsků.

Chováme kočku – seriál

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova

Štědřejší jsou ve všech ohledech mladší chovatelé (18-30 let). Dvě třetiny majitelů koček kupují krmivo buď jednou za čtrnáct dní, nebo jednou za měsíc. Z průzkumu také vyplývá, že nejdůležitějším kritériem při výběru krmiva je podíl masa a celková cena.

Majitelé své kočky krmí především průmyslovým krmivem. Domácí stravu dostává jen jedna kočka z desíti. V 59 % dostávají kočky granule, v 35 % jde o konzervy, 7 % chovatelů kupuje kočičí kapsičky.

ozt, ŽenyproŽeny

Přečtěte si také


Diskuse: Psa má každá druhá rodina, kočku každá třetí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci