Kočkám psí granule nedávejte, nestačí jim!

8.3.2017 00:00   |   Zvířata
Mít doma zvířecího kamaráda, to už je dneska běžná věc skoro v každé druhé domácnosti. Hlavně psi a kočky se počítají mezi členy rodiny.

psi a kočky

Ale dáváme jim vždy vhodnou výživu? Rozhodně nečekejte sto kladných odpovědí od stovky dotázaných. O správné stravě jsou následující odpovědi odborníka na výživu psů a koček Martina Pučálky.

• Jaká strava je nejvhodnější pro štěňata?

U štěňat je správná výživa zásadní pro jejich další zdravý vývoj. Proto by majitelé štěňat měli sáhnout po nejlepších produktech na trhu. Důležité je, aby krmivo pro štěně mělo optimální množství bílkovin - aby nerostlo moc rychle nebo naopak pomalu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Psa vybírejte podle biorytmu a způsobu života
Uvažujete o štěňátku?
K zubaři musejí psi i kočky

Záleží na velikosti rasy?

Pro větší plemena je ideální množství okolo 27%, u menších plemen okolo 30% bílkovin. Důležité ale je, aby jejich velká část byla ze živočišných zdrojů, protože Pes je masožravec a nejlépe je tráví. V rámci správné výživy u štěňat, a koneckonců i u dospělých psů, je také důležité krmení v pravidelný čas.

A ten nejvhodnější?

U nejmenších štěňat klidně 4x denně, u větších 2-3x denně a u dospěláků 2x denně. Důležité je myslet na to, že pejsek potřebuje před i po jídle chvilku klid. Vhodné je 30 minut.

Má mít pes po celý den misku se stravou volně k dispozici?

Obecně je lepší dát psovi misku pravidelně v době krmení. Je dobré, když pes ví, kdy je doba jídla a pokud ji nevyužije a nesní ji, má smůlu a jídlo dostane až příště. Klidně počkejte s miskou do dalšího krmení.

Pes bude vyhladovělý a vše sní, tak jak má. Navíc se naučí jíst pravidelně. Většina problémů s přijímáním potravy je často způsobena nevhodnými návyky, špatnou výchovou, nikoliv stravou samotnou.

Ale pro vodu to neplatí...

Čerstvá voda musí být samozřejmě k dispozici po celý den.

Jak dlouho by měl pes po jídle odpočívat?

Tak jako lidé po jídle odpočívají, měli by po jídle odpočívat i psi, aby se veškeré živiny z jídla dobře uložily, a předešlo se tak i torze (přetočení) žaludku.

Pes by měl odpočívat nejen před jídlem, ale klid by měl mít i před krmením. Naučte ho vždy jíst, půl hodiny před nebo půl hodiny po procházce.

A co kočky?

I když jsou oproti psům ve stravování vybíravější a nesní jen tak ledacos, tak je při jejich krmení důležité dodržovat určitá pravidla a podávat jim vhodnou stravu.

KOČIČÍ SERIÁL

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova

Mají asi mlsnější jazýčky…

Na rozpoznávání chutí mají až 500 chuťových pohárků, je proto důležité již od kočičího věku jim nepodstrojovat v podobě paštiček, šunčiček a podobných dobrot, ale již od mládí je zvykat na granule bez zbytečných pamlsků.

To se zdát na první pohled kruté…

Ale kočka se tak naučí v dospělosti neloudit a nebude v jídle tolik vybíravá. Vzpomínám si na kočku souseda, která byla od mládí tak chuťově rozmazlená, že nechtěla jíst ani den starou šunku.

Může být kočka vegetarián?

Často se vegetariánští majitelé koček snaží k životu bez masa přinutit i své domácí mazlíčky. U psů se to, i když to není úplně zdravé, může tolerovat, ale kočky jsou masožravé šelmy, které maso potřebují pro své zdraví. Získávají z něj potřebné živiny jako je například taurin nebo kyselina arachidonová.

A když je nedostávají?

Pro jejich zdravý vývoj jsou důležité bílkoviny a tuky živočišného původu. Kočky vegetariánky mohou mít často problémy s růstem či špatným zrakem. V přírodě by si ani pes ani kočka život bez masa nikdy nevybrali.

Kočku krmíme také jednou denně?

Lepší krmit ji několikrát denně. Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí ji nechat přes noc. Je to lovecké zvíře, které je zvyklé chodit lovit v noci.

Ideální stav je?

Ideální jsou 2-3 porce denně v pravidelných intervalech. Kočka je schopná ke své misce přijít i 20x během celého dne. Jídlo si umí sama velmi dobře rozvrhnout.

A když máme kočku i psa, mohou dostávat stejné granule?

Mnoho majitelů psů a koček, které žijí pod jednou střechou kvůli praktičnosti a snaze ušetřit, dávají kočkám psí granule či konzervu. Psi ale ke svému zdravému životu nepotřebuji tolik bílkovin jako kočky. V kočičí stravě je přibližně o 20 % více bílkovin než v krmivu pro psa a to je již velký rozdíl.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Kočkám psí granule nedávejte, nestačí jim!

Krmení pro kočku

22.4.2020   |   09:55   |   od: Pavlína
Kupuji konzervy Brit Fish Dreams, někdy se dají koupit i ve výhodném balení, kdy jich vezmete třeba více kusů.

Krmení pro kočku

21.4.2020   |   09:36   |   od: Verca
Které konzervičky pro kočku teda kupujete? a kolik stojí jedna taková konzerva?

Krmení pro kokču

20.4.2020   |   10:27   |   od: Pavlína
Zkoušela jsem dlouho kupovat pro kočku nějaké dobroty, ale nejraději má konrevičky, které ji kupuji s tuňákem nebo kuřecí. Jsou hodně šťavnaté, a je vidět, jakou má radost, když ji dostane.

Krmeni pro kočku

17.4.2020   |   11:46   |   od: Verca
Jak vlastně krmíte svoji kočku? co má kočka ráda? a co dostává pravidelně?
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 22. 4. 2020 9:55
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci