Sokoli hledají bezpečí na komínech a vysílačích

21.2.2017 00:00   |   Zvířata
Rodinka sokola stěhovavého, který je v České republice kriticky ohroženým druhem, si v Ostrově nad Ohří vyhlédla místo na ochozu komína Ostrovské teplárenské, u vysílače Vodafonu.

sokoli

Na tomto vysílači mu připravila sokolí budku společnost ALKA Wildlife, která navrhuje instalace budek na průmyslových objektech. A právě jejich projekt na ochranu sokola stěhovavého je velmi úspěšný.

„Sokolí budky instalujeme na průmyslové objekty od roku 2010. Za tu dobu se ve dvou desítkách hliníkových budek vylíhlo již přes sedmdesát sokolích mláďat Sokola stěhovavého,“  říká Václav Beran z ALKA  Wildlife.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Žluna povozila na zádech hladovou lasičku
Papoušek ani opice se s režisérem nehádají
Ptačí geny mohou objasnit poruchy lidské řeči

Komíny bezpečnější než skály

„Dosud jsme budkami osazovali jen průmyslové stavby, ale s největší pravděpodobností budou vhodné i vybrané vysílače. V tom vidím veliký potenciál,“ dodává.

Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh, ale zřejmě přišel na to, že hnízdění na lidských stavbách je pro něj často bezpečnější než na přirozených hnízdištích na skalách.

Od devadesátých let narůstal počet sokolů hnízdících na stavbách v Německu a právě odtud se začali při hledání vhodných hnízdních příležitostí sokoli přesunovat i do ČR.

A začnou s vysílači

První sokolí páry se na průmyslových stavbách začaly objevovat v roce 2006 v Ústeckém kraji. V roce 2010 proběhl první doložený pokus o hnízdění na průmyslové stavbě v ČR.

„Jsme rádi, že můžeme sokolím párům nabídnout azyl na našich vysílačích. Je to to nejmenší, co můžeme pro podporu tohoto ohroženého druhu udělat,“ říká Adriana Dergam, ředitelka korporátní komunikace společnosti Vodafone. 

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Sokoli hledají bezpečí na komínech a vysílačích

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci