Pomoc pro opuštěná zvířata? Myslete na útulky!

5.3.2010 00:00   |   Zvířata
Láska a pěkný vztah ke zvířatům můžete projevit také tak, že si mazlíčka nepořídíte. Zní to jako paradox, ale stačí se podívat na přeplněné útulky. Když už jim něčím chcete přispět, tak rozhodně ne dalším odloženým zvířetem.

Pomoc pro opuštěná zvířata? Myslete na útulky!

Dvakrát do roka útulky pro opuštěná zvířata praskají ve švech – po letních školních prázdninách a po Vánocích. To obyčejně rodiče podlehnou smutným dětským očím... a co pak, když zjistí, že zvíře nelze "vypnout" a že jim komplikuje jejich pohodlný život? Šup do útulku.

Různé argumenty typu, že lidé nemají na krmení a podobně, jsou směšné. Téměř vždy je za zvířetem odloženým do útulku to, že si jejich majitelé neuvědomili, co všechno miláček obnáší.

Dobře to promyslete

Těm, kdo váhají, zda si zvíře pořídit, radí Josef Duben ze Státní veterinární správy: „U psů při uvažování o koupi více přemýšlejte, jestli o zvíře stojí celá rodina. Zda bude mít dobré podmínky. A u koček to je ještě jednodušší. Aby jich nepřibývalo, stačí včas, nejlépe okolo jednoho roku, kočku kastrovat. Pro chov doma je to i doporučeníhodné. Zvíře je klidnější a je i stále hravé. "

Pes u veterinářeCo vás může zajímat

Chřipku může mít i váš mazlíček
Psy ohrožují zákeřné osiny
Inteligentní krasavec pro život v rodině

Zodpovědný chov domácích zvířat - jen tak lze útulkům ulevit. Ty jsou totiž od toho, aby se postaraly o zvířata ztracená, zaběhnutá, nebo ta, kterým umřeli majitelé.

Jak pomoci útulkům

Jestli usoudíte, že si žádné zvíře dovolit nemůžete a přece je máte rádi, můžete pomoci útulkům.

Možná byste si nejradši všechny ty opuštěné kočičky nebo pejsky vzali k sobě, jenže to nejde. A třeba vám nepřipadá ani vhodné nosit tam pytle krmení. Jak pomoci?

„Máte-li ve svém okolí útulek, o kterém bezpečně víte, že o zvířata řádně pečuje a se svěřenými finančními prostředky dobře hospodaří, můžete mu poukázat finanční dar na jeho účet,“ radí Eva Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat.

Chováme kočku – seriál

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova

Vyberte si určitě z útulků pod kontrolou krajských veterinárních správ. Na webových stránkách Ministerstva zemědělství najdete jejich seznam. Musí například vést evidenci zvířat, kdo zvíře přivedl a za jakých podmínek bylo zvíře svěřeno do další péče.

Na webových stránkách Ministerstva zemědělství ČR, nyní nově na webovém portále eAGRI.cz v sekci Ochrana zvířat, lze nalézt seznam zhruba 110 útulků, které jsou samozřejmě pod kontrolou

Jak poznat ten správný

Někdy je ale těžké přesvědčit se, zda je útulek opravdu tím zařízením, kde je o zvíře dobře postaráno, dbá se na povinnou vakcinaci, vede se správná evidence a spolupracuje se s orgány veterinárního dozoru.

V takovém případě je lepší obrátit se na Nadaci na ochranu zvířat. Ta se již od svého založení v roce 1994 snaží zlepšit situaci psů a koček v útulcích. Nadace průzkumem zjistila, že vytíženost útulků je více než stoprocentní. V období po Vánocích a školních prázdninách pak ještě vyšší.

Nadace je vám proto schopna poradit, jak byste konkrétně vy mohli pomoci opuštěným zvířatům. Více o projektech a formách pomoci lze také naléz na stránkách ochrany zvířat.

mw

Přečtěte si také


Diskuse: Pomoc pro opuštěná zvířata? Myslete na útulky!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci