Už zase ti čerti! Tak pozor na děti

2.12.2009 00:00   |   Děti
Za pár dní je to tady. Mikuláši, krásní andělé a dobroty pro děti v košíku... Až potud by to šlo hladce. Stačí ale jen dodat slovo temné a děsivě chrastící řetězem. Čerti! Ano, i letos přijdou čerti. Je třeba dětičky trochu postrašit, když už se ničeho jiného nebojí... Kde je ale hranice mezi příjemným mrazením a skutečným děsem?

Už zase ti čerti! Tak pozor na děti

Každé dítě je jiné. Jedno hrůzostrašně vyhlížejícímu čertovi klidně podá ruku, druhé se ho dokonce pokusí zatahat za ocas či rohy a třetí uteče s pláčem. Každý rodič ví, jaký „strašpytel“ jeho potomek je a zkoušku odvahy by rozhodně neměl plánovat právě na Mikuláše.

Děs přežil dlouhé roky

Honzík byl ve dvou letech velmi hodné a klidné dítě. Když se ale toho večera otevřely dveře a do bytu vlítl rozzuřený velký čert hrozivě chrastící řetězem, Honzík se hrůzou počůral. Dlouho do noci nebyl k utišení a počůrávat se začal téměř každou noc.

Máte stejné problémy?

Leknutí z hrozivě vypadajícího stvoření, které nikdy před tím neviděl a které vniklo do bezpečí Honzíkova domova, přetrvávalo několik let. Ještě na prvním stupni základní školy z Honzíka byl dost bázlivý kluk. A i když dnes už dospělý, stejně nesnáší neočekávané události nebo překvapení. Hrůza z neznámého se ho drží jako čert.

"I když se Honzíkova reakce může zdát nepřiměřená," říká psycholožka Jana Sedláková, "rozhodně nejde o ojedinělou reakci na úlek."

Nemalujme čerty na zeď

Než malé dítě zkonfrontujeme s čerty a Mikulášem, měli bychom si s nimi o nich dostatečně ze široka popovídat. Proč chodí 5. prosince večer mezi lidi, jak vypadají, jací jsou…

Seriál Násilí a děti:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo…
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

V žádném případě není dobré dítě strašit tím, že ho čert za jeho zlobení strčí do pytle a odnese ho. Čert sice může malého zlobivce lehce pokárat za lumpárny a chtít po něm slib, že se polepší.

Ale to stačí! Je téměř jisté, že dítě na takové napomenutí dlouho nezapomene i bez vyhrožování.

Raději venku, než doma

Pro malé děti je podle psycholožky Sedlákové mnohem lepší, když se s čerty potkají při procházce s rodiči někde venku na ulici. Tam uvidí i jiné lidi a děti, kteří se těchto „strašidel“ nebojí a dodá jim to větší jistotu. Když ale čert vlítne přímo do bytu, může se dítě cítit ohrožené přímo v místech, která pro něj dosud byla přístavem bezpečí.

Potřebujete poradit?

Rozvodová poradna
Poradna pro partnerské vztahy

Pokud se nám přece jen už povedlo dítě vystrašit čerty a teď se na Mikuláše bojí vystrčit nos ze dveří, můžeme zkusit jeden trik. Navrhněme dítěti, že si sám zahraje na čerta.

Obstarejme mu pěkný převlek. Nejprve může „strašit“ nás doma – rodiče, babičku, sourozence. Když se osmělí, můžeme s ním vyrazit do ulic a „seznámit ho“ s ostatními čerty. Jestliže přijme tuto hru, zbaví se brzy strachu, získá zdravé sebevědomí... A na další mikulášskou nadílku se bude už jen těšit.

Lada Mašková

Přečtěte si také

 



Diskuse: Už zase ti čerti! Tak pozor na děti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci