Jak posílit dětem imunitu a ochránit je před nachlazením

4.3.2020 00:00   |   Zdraví a krása
Velké změny teplot - většinou zjara a na podzim - přináší větší náchylnost k nachlazení a chřipkám. Nejvíc to odnášejí děti - bacily na ně útočí ze všech stran a ony samy dělají všechno pro to, aby měli imunitu co nemenší... Umíte účinně zasáhnout?

nachlazení

Zkuste se zamyslet nad následujícím desaterem – jde o zajímavé a imunology doporučované způsoby, jak imunitní systém především dětí, ale nejen jich, posílit.

1. Sport

Aktivní pohyb a posilování fyzické kondice je předpokladem pro silný a správně fungující imunitní systém. A nemusí jít hned o výkonnostní sport.

Kolikrát jste byli tento měsíc s dětmi během víkendu na procházce? Myslíte si, že by se s vámi vaše děti rády nezahráli fotbálek, hokej, nezašli si zaplavat? Zkuste to a uvidíte, že to prospěje organizmu a konec konců i rodinným vztahům.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

2. Správně jíst

Není nic horšího, než nechat děti bez vydatné snídaně a do školy je poslat bez pořádné svačiny. Není divu, že když navíc vynechají oběd v jídelně, tak se večer přecpou. Trpí nejen tělo a organizmus, ale i imunitní systém.

Snažte se organizovat rodinné stravování bez stresu, naučit děti jíst v pravidelných intervalech a nezapomeňte na kvalitní a čerstvé suroviny, ze kterých by jídla měl být připravena. Pravidelné návštěvy ve fastfoodech rozhodně dětský organismus neposílí.

3. Vitamíny

Se stravováním souvisí příjem vitaminů a stopových prvků, které jsou pro tělo nesmírně důležité, a tělo se bez nich neobejde. Co nejvíce prospívá imunitnímu systému?

  • Citrusové plody a kiwi - vitamín C
  • Ořechy, luštěniny a listová zelenina - zinek, hořčík, vitamin E a D
  • Česnek - „přírodní antibiotikum"
  • Kyselé zelí, jogurty a kysané mléčné výrobky - napomáhají trávení a zažívání
  • Čerstvé a libové BIO maso - všechny druhy masa, především pak rybí maso
  • Obecně všechno ovoce a zelenina
  • Rakytník řešetlákový, Kustovnice čínská - rostliny budoucnosti s vysokým obsahem vitaminů

4. Pitný režim

Pití „obyčejné" vody příznivě napomáhá detoxikaci organizmu, rozhodně se nedoporučuje hlavně děti napájet sladkými džusy a limonádami.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chřipku může dostat i váš pes či kočka
Proti chřipce nově: Injekce pod kůži
S očkováním proti chřipce neváhejte!

Pokud do pitného režimu zařadíte bylinné čaje, rozhodně uděláte dobře. Optimální množství vypitých tekutin za den u dětí a adolescentů se pohybuje od 1,5 do 2 litrů tektiny.

5. Na procházku!

Chodíte na procházky? Pokud nikoliv, tak to rychle napravte. Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu je k nezaplacení.

Děti ocení vaši přítomnost a vy si pročistíte hlavu a příjemně odpočinete. Kromě toho všichni pomůžete imunitnímu systému. Pobyt venku, i v nepříznivém počasí, pomáhá tělu vyrovnávat se s různými viry, bakteriemi a škodlivými látkami. Tělo se tak přirozeně stává odolnější.

6. Otužování

Kolik už se napsalo o zdravém otužování! Vhodný způsob nabízí například finská sauna. Ale můžete s otužováním začít i doma.

Z aktuálních průzkumů vyplývá, že děti, které se správně otužují, jsou třikrát méně nemocné, než ty, které tak nečiní. Je nutné ale dodržet několik zásad a hlavně děti otužovat formou hry! Otužujte vodou: při koupání postupně snižujte teplotu; začít můžeme s dětmi dvou až tříletými, když je na konci koupání osprchujete chladnější vodou (nemusíte hned ledovou!

7. Kvalitní spánek

Kvalitní a vydatný spánek je klíčem ke zdraví. Pokud tělu nedáte dostatečný prostor k odpočinku a regeneraci, rozhodně nepočítejte s tím, že bude fungovat a sloužit tak, jak má. Pamatujte si, že ještě 10 až 12leté dítě by mělo pro zdravý vývoj spát 10 – 11 hodin denně.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nepodceňujte dětské poruchy spánku
Málo spánku může z dítěte udělat diabetika
Jak si poradit s dětskou nespavostí

Nedostatkem spánku tělo výrazně oslabujete a imunitní systém dostává „na frak". Dlouhé ponocování u počítačů či her se pozná na aktivitě druhý den. A když takto děti necháte delší dobu, jejich unavený organismus snadněji podlehne nachlazení, rýmě nebo jiným onemocněním.

8. Nepřetápět

Přetopené místnosti imunitnímu systému nesvědčí. Odchod z přehřáté místnosti na čerstvý zimní vzduch organizmus špatně snáší a tyto teplotní výkyvy vedou k častému nachlazení. Zároveň dýchání přehřátého vzduchu vysušuje nosní sliznici, která je pak náchylnější k nákaze.

Snažte se proto, aby pokojová teplota nepřesahovala 22° C (v ložnici ideálně 18° C). Zároveň na topení umístěte nádoby s vodou, nebo do pokoje umístěte větší pokojové rostliny, které vzduch v místnosti zvlhčí.

9. Naučte děti kýchat

Pokud vaše děti onemocní, naučte je mít po ruce čistý kapesník. Nejlepší jsou kapesníky papírové, na jedno použití. Při kýchání nebo kašlání kapesníkem by si syn či dcera zakrýt ústa. Vysvětlete jim, že tak zabraňují šíření respiračních chorob a jejich přenosu na své blízké.

Zároveň chrání také sebe, neboť tělo je po nemoci oslabené a znovu snadno podlehne chorobám nebo nachlazením, které od vás chytili vaši blízcí a od nich je zase přenesou na ně.

10. Nohy v teple

Velmi jednoduchý způsob, jak předcházet onemocněním, je mít dolní končetiny v teple a nevystavovat je prochladnutí. V zimě a sněhu často děti dovádějí a neznají míru.

A tak musíte vy vědět, že v rukou a nohách, je krevní oběh výrazně zpomalený. Velmi často tak dochází k rychlému prochladnutí končetin, což má často za následek vznik onemocnění.

Nohy je nutné udržovat v suchu a teple, což pomůže vyhnout se nepříjemným onemocněním, které nás v zimě často sužují.

Přes veškerou péči k nachlazení občas dojde. Ale není všechno nachlazení chřipka, jak se obyčejně říká. S nachlazením si jistě zkušenější rodič poradí doma vlastními prostředky, s chřipkou nám však musí pomoci lékař.

Chřipka není nachlazení!

Jste si skutečně jistí, že má vaše dítě nebo vy chřipku? Porovnejte příznaky provázející nachlazení a chřipku. Pod pojem chřipka se často nejen v laické, ale někdy i v odborné veřejnosti nesprávně zahrnují také jiné virové infekce dýchacích cest.
 
Přitom pokud jde o závažnost tohoto onemocnění, chřipka se od většiny z nich liší. Při onemocnění chřipkou navíc často vznikají komplikace, které dále zhoršují vlastní průběh nemoci.
 

NACHLAZENÍ

PŘÍZNAK

CHŘIPKA

obvykle do 38ºC

Teplota

vysoká (i přes 39ºC)

zřídka

Bolest hlavy

výrazná

často

Rýma

někdy

často

Kýchání

někdy

mírný

Kašel

suchý, dráždivý, vyčerpávající

často

Bolest v krku

někdy

mírná

Bolest kloubů a svalů

velmi výrazná

mírná

Celková únava, slabost a vyčerpanost

výrazná od počátku, trvá až 2-3 týdny

zánět vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha

Komplikace

zánět plic, zánět srdečního svalu, mohou ohrožovat život

jednoduchá a krátkodobá

Léčba

i komplikovaná a dlouhodobá

kit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Jak posílit dětem imunitu a ochránit je před nachlazením

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci