Málo spánku může z dítěte udělat diabetika

14.1.2010 00:00   |   Děti
U malých dětí, které spí průměrně osm a méně hodin denně, hrozí nebezpečí nadměrné tvorby krevního cukru. Ten je přitom předzvěstí onemocnění cukrovkou (diabetem).

spící dítě

Potvrzují to poslední studie čínských a amerických vědců. Podle studie zveřejněné v časopise Archives of Pediatric and Adolescent Medicine patří k nejohroženějším děti s nadváhou.

Vedoucí studie Dr. Zijie Ju z Čínské akademie věd v Šanghaji tvrdí: „Nedostatek spánku má vliv na krevní cukr nezávisle na mnoha dalších rizikových faktorech - věku, pohlaví, způsob stravování, onemocnění, tělesnou aktivitu a podobně."

Spí méně - nadváha

Juův tým sledoval skupiny 619 obézních a 617 štíhlých dětí mezi třemi a šesti lety, které netrpěly žádnými potížemi. Ukázalo se, že děti s nadváhou spí častěji (v téměř polovině případů) méně než osm hodin denně.

Může vás zajímat

Kojení chrání dítě i před chřipkou

Vědci naměřili vysokou hladinu cukru v krvi 23 z 217 štíhlých a 49 z 291 obézních dětí spících málo. U dětí s dostatkem spánku to bylo 21 respondentů ze 175 bez problémů s váhou a stejný počet z 229 dětí s nadváhou.

Tyto děti měly v krvi 100 miligramů glukózy na decilitr, přičemž 110 miligramů se považuje za stádium těsně předcházející diabetu. Ten je diagnostikován od 126 miligramů v jednom decilitru krve. Takové množství bylo naměřeno u 11 dětí, které se výzkumu zúčastnily. „Naše studie potvrzuje, že dobrý spánek pomáhá udržet zdraví, optimální hmotnost a správnou hladinu cukru u dětí stejně jako u dospělých," tvrdí Dr. Zijie Ju.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Málo spánku může z dítěte udělat diabetika

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci