Jste kolem padesátky? Je čas ozdravit životní styl!

22.5.2012 01:00   |   Hubnutí
Všechny ženy chtějí vypadat dobře, a s věkem tato potřeba nijak neslábne. Drtivá většina se svým vzhledem něco udělat může, jen nemít zábrany a nedat na občasné babské tlachy.

hubnutí

Klimakterium má pro mnohé ženy spíš negativní „nálepky“ spojené s přibíráním hmotnosti, ztrátou svalové hmoty, poklesem sexuální energie a celkového vyřazení na druhou společenskou kolej. Tento pohled na menopauzu je však velmi mladý.

Ještě před pár stoletími u mnoha původních obyvatel naší planety byly ženy, které ukončily svůj menstruační cyklus, zvány do rady starších a velmi si polepšily na společenském žebříčku. U těchto původních národů byla součástí běžného života žen i příprava na tuto velkou hormonální změnu. Bylo to formou bylin nebo speciální kombinace potravin či dechovým cvičením.

Přibývá váha

Kromě úbytku energie, velkých výkyvů v náladě, řídnutí kostí je v současnosti nadváha jedním z největších problémů v době přechodu.

Rychlejší ukládání tuků potkává i ženy, které dosud nadváhu řešit nemusely a celý život byly štíhlé.

Lékaři mají jednoduché vysvětlení. V důsledku hormonálních změn se snižuje spotřeba kalorií. Dalším důvodem je fakt, že metabolismus se s věkem zpomaluje, navíc úměrně přibývajícím létům klesá výdej energie. A tak i když jedí stále stejně, tělesné proporce nabývají na objemu. S tím, jak ubývá svalů, tělo ochabuje, tuk se ukládá převážně v horní části těla, v oblasti břicha a boků.

Tím se zhoršuje nejen celková fyzická kondice a riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, ale nadváha nepřispívá ani psychické pohodě, která je v tomto období také velmi důležitá.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak nastartovat hubnutí? Nalaďte se
Ovoce při hubnutí: Jaké si vybrat
Pohybem si udržíte zdraví, kondici i váhu

První je odhodlání

„Mnohé negativní projevy související s přechodem může zmírnit, nebo jim dokonce předejít, celkové ozdravění životního stylu, ke kterému by se měla odhodlat každá žena. Většinou je třeba udělat „úklid“ jídelníčku a celkového způsobu stravování,“ upozorňuje zkušená výživová poradkyně Monika Divišová (na snímku vpravo).

„Existuje například celá řada potravin a kombinací jídel, které napomáhají organismu velmi dobře zvládnout tuto velkou hormonální změnu. Pokud potřebujete redukovat váhu, radím nespoléhat se na univerzální hubnoucí rady a doporučení, ty zpravidla nepřinášejí dlouhodobé řešení. A v tomto věku si již nemůžete dovolit jo-jo efekt, který metabolismus ještě více zpomalí,“ připomíná výživová poradkyně s tím, že optimální je odborná komplexní úpravu jídelníčku, ušitá na míru zdravotnímu stavu, časovým i finančním možnostem.

„S každou klientkou probíhá redukční program jinak. Některá potřebuje vedení od samých základů, jiné stačí jen povzbuzení, rada, jak změnit konkrétní věci,“ přibližuje poradkyně práci týmu.

  Seriál HUBNĚTE S...

Jennifer Aniston Kylie Minogue
Madonnou Britney Spears
Meryl Streep Angelinou & spol.
Kate Winslet Salmou Hayek

Každému na míru

„Vždy připravíme komplexní program zaměřený na redukci váhy a její dlouhodobé udržení, prevenci zdraví, podporu kondice a zdravotního stavu, ale jeho realizaci v praxi nenecháváme jen na klientech. Vše probíhá pod osobním vedením wellness kouče a za aktivní spolupráce obou zúčastněných stran. Riziko selhání se tak výrazně snižuje,“ dodává Monika Divišová.

Vyhnete se také zbytečnému hladovění, nepříjemným pocitům, které obvykle diety doprovázejí. „Mnohdy stačí jen týden na optimálním jídelníčku a ženy se začínají cítit skvěle. Nejen, že jde dolů váha, energie se zvyšuje, ale většinou se zlepšují a zmírňují i větší zdravotní problémy,“ dodává terapeutka z centra zdravého hubnutí Wellnessia.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jste kolem padesátky? Je čas ozdravit životní styl!

Menopauza

14.1.2018   |   14:19   |   od: Míša
Dobrý den, je mi čtyřicet let a zhruba za týden půjdu na operaci - na odebrání vaječníků. Moc dobře vím, že se můj život změní od základů. Hormony, váha, sex...
Ženský zlatý, jak se to dá vůbec všechno zvládnout? A navíc představa, že mám sníst denně jen 1600 až 2200 kJ, jak jsem se někde dočetla - to snad umřu hlady!
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 14. 1. 2018 14:19
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci