Ovoce při hubnutí: Jaké si vybrat?
9.5.2011 00:00 | HubnutíJednou jsou v módě čistě ovocné diety – jablečná, ananasová… Jindy zase naopak ovoce kategoricky vyřazujeme z jídelníčku jako dietní prohřešek.
Jak to tedy je? Jako obvykle: pravda se nachází někde uprostřed.
„Každý odborník na výživu ví, že pravidelná konzumace ovoce je potřebná, a to nejen při dietě,“ říká odborná terapeutka Gabriela Knosová (na snímku vpravo) z brněnského Institut redukce a prevence nadváhy kompliment®.
„Na druhou stranu, když chceme snížit váhu, musíme jíst ovoce v přiměřeném množství a dát přednost vhodnějším druhům.
Avšak čistě ovocné diety rozhodně nedoporučujeme. Takové diety totiž neobsahují dostatek bílkovin – proto při hubnutí ubývá i svalová hmota,“ dodává Gabriela Knosová.
Jedna i dvě menší porce denně
Ovoce je ve stravě důležité. Dodává mnoho vitamínů, minerálních látek, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Obsahuje zejména jednoduché cukry, které se na jeho energetické hodnotě podílejí většinou více jak osmdesáti procenty. S výjimkou avokáda je chudé na tuky a bílkoviny.
Nelze jednoznačně určit, které druhy ovoce jsou nejzdravější, a proto je nejlepší je střídat. Ovšem důležité je hlídat si množství.
„Při redukční dietě doporučujeme v Institutu kompliment® jednu nebo dvě menší porce ovoce denně. Za porci považujeme například jedno středně velké jablko, pomeranč nebo například sto padesát gramů jahod či jiných drobných plodů,“ vysvětluje terapeutka.
Nízký či střední glykemický index
Vhodnost ovoce pro redukční dietu se odvíjí také od glykemického indexu (GI), který udává, jak rychle přechází cukr z potraviny do krve.
Energetické tabulky potravinPotřebujete vědět, jakou energetickou hodnotu mají potraviny, které si zrovna chcete připravit? |
Kvůli GI nemusíte ani studovat složité tabulky. Stačí vědět, že bychom při redukční dietě měli vybírat potraviny s nízkým nebo středním GI, což většina druhů ovoce (v syrovém stavu!) splňuje.
Vhodné jsou jahody, borůvky, rebarbora, maliny, ostružiny, broskve, nektarinky, jablka, třešně a višně, hrušky nebo třeba švestky. Pochutnat si můžeme i na exotických druzích ovoce – vaší dietě neuškodí papája, grep, pomelo, pomeranče, mandarinky, ananas, mango, kiwi, liči...
Pozor ale na banány nebo hroznové víno, které už mají vyšší GI a pro hubnutí proto nejsou ideální. Nevhodné je rovněž ovoce přezrálé – nejenže se zráním zvyšuje glykemický index, ale stoupá i energetická hodnota.
Vzorový jídelníčekPro každý denní chod si z našeho přehledu vyberte |
Přidejte jogurt nebo tvaroh
A mají odborníci z brněnského Institutu kompliment® také nějaký tip na snížení glykemického indexu?
Gabriela Knosová k tomu říká, že GI samotného ovoce nesnížíme, ale můžeme snížit celkový GI jídla: „Doporučujeme kombinovat ovoce například s jogurtem nebo tvarohem. Protože obsahují bílkoviny a tuk, nejenže snížíme glykemický index výsledného jídla, ale také nás tato svačinka zasytí na delší dobu.“
Ovoce je vždy nejlepší jíst v syrovém stavu. Takže, na kompoty, kandované ovoce nebo ovocné pyré si při dietě raději necháme zajít chuť.
Při úpravě ovoce se totiž mohou ztrácet vitamíny, enzymy a minerální látky. Ale také při tom dochází ke zvyšování glykemického indexu – a při přidání cukru stoupá rovněž energetická hodnota pokrmu.
Pozor na sušené ovoce
Sušené ovoce mívá přes 1000 kJ na 100 gramů, čemuž odpovídá 50–70 gramů jednoduchého cukru! Podrobnosti i srovnání si můžete ověřit v sekci Ovoce v našich energetických tabulkách.
„Pokud si váhu udržujete a nechcete ji snižovat, pak může být sušené ovoce dobrou alternativou k překonání chuti na sladké. Konzumují jej také aktivní sportovci, když potřebují rychle dodat energii pro výkon. Naši klienti však chtějí zhubnout, proto sušené ovoce řadíme mezi nedoporučené potraviny,“ připomíná Gabriela Knosová.
A rada na závěr? I přesto, že obecně má ovoce vysoký obsah vody a nízkou koncentraci energie, neodkládejte ovocnou pauzu na večer. Obsažené sacharidy jsou rychlým zdrojem energie, kterou spotřebujeme více v průběhu dne než při večerním odpočinku.
otz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|