Držíte dietu a přibíráte? Možná kvůli podvýživě
16.8.2010 00:00 | HubnutíV takovém případě se totiž vůbec nemusí jednat o rozdílné vrozené dispozice, ale o neznalost pravidel zdravé redukce váhy.
„Lidé si často myslí, že aby zhubli, musí jíst málo. Nedodávají tělu dostatečnou energii a mají pocit, že shodí nadbytečná kila,“ říká Kristýna Galová, odborná terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.
„Tohle může fungovat pár týdnů, než organizmus zjistí, že nedostatečný přísun živin je trvalý – a namísto přirozeného vyloučení tyto látky začne ukládat do zásob. Pak mluvíme o nadváze z podvýživy,“ dodává poradkyně.
Hubněte při 4 700 – 7 500 kJ
Je samozřejmé, že pokud chceme zhubnout, musíme přijmout menší množství energie, než naše tělo spotřebuje. Nesmíme to však přehánět, jinak docílíme opaku. „Při redukci hmotnosti je pro dospělého člověka doporučený příjem energie od 4 700 kilojoulů do 7 500 kilojoulů denně,“ připomíná Kristýna Galová.
Může vás zajímatHodné bakterie pomohou s váhou |
Konkrétní číslo se odvíjí od věku, pohlaví a fyzické aktivity. „Problém nadváhy z podvýživy vzniká, pokud redukující přijímá méně energie než doporučené množství. Může tak dojít i k trvalému poškození zdraví, proto je dobré se při redukci váhy poradit s odborníkem.“
Hlad by neměl přijít
Množství energie nastavené pro redukční jídelníček je přitom dostatečné k tomu, aby se člověk, který se snaží snížit svoji váhu, cítil po celý den sytý. V období, kdy jsem hubne, jí například pětkrát denně, každé dvě hodiny.
Denní příjem energie v kJ | |||
|
věk |
hubnutí |
udržení váhy |
ženy |
do 50 let |
5 000 – 6 000 |
7 600 – 9 600 |
nad 50 let |
4 700 – 5 500 |
6 800 – 7 500 | |
muži |
do 50 let |
6 500 – 7 500 |
10 000 – 12 000 |
nad 50 let |
6 000 – 7 000 |
9 000 – 11 000 |
Při snižování nadváhy se doporučuje vybírat potraviny s velkým objemem a přitom malou energetickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem. Redukující jí tedy poměrně velké množství jídla, ale díky správnému složení dietního jídelníčku přijme méně energie, než jeho tělo spotřebuje. Zároveň dodá tělu dostatečné množství všech potřebných živin, proto organismus nemá tendenci tyto látky schraňovat.
Podvýživa z nekvalitní stravy
A jeden důležitý fakt na konec. Trpět podvýživou nemusí znamenat jen to, že přijímáme málo kilojoulů. „I pokud dodáváme tělu doporučené množství energie, může docházet k podvýživě. Děje se tak v případě, že se stravujeme nekvalitně a nepřijmeme dostatek potřebných živin. Je tedy důležité si při výběru vhodných potravin hlídat množství přijaté energie i obsah sacharidů, bílkovin, tuků, vitamínu i minerálních látek,“ vysvětluje Kristýna Galová.
otz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|