Nadváha ženám vztah komplikuje, mužům nikoliv

18.6.2010 00:00   |   Hubnutí
Ženy, které se potýkají s nadváhou, mají problémy rovněž s navázáním vztahu. Naopak muži se svými kily navíc příliš obtíží najít si partnerku nemají.

nemá štěstí

Francoužští vědci zjistili, že nadváha představuje u žen značnou překážku v nalezení sexuálního partnera a zároveň také zvyšuje riziko nechtěného těhotenství. Naproti tomu obézní muži nemají s hledáním milenek problémy, přestože u nich tloušťka vede k poruchám erekce.

Pánové jsou ve výhodě

Vědecká studie, které se zúčastnilo deset tisíc obyvatel Francie ve věku osmnáct až devětašedesát let – od štíhlých po obézní – se zaměřila na souvislost mezi jejich sexuálním životem a indexem tělesné hmotnosti (BMI).

Obézní ženy přiznávaly, že jsou v situaci, kdy mají menší možnosti k sexu, především kvůli svému osamění. Takových žen bylo ve srovnání s ostatními o třetinu více. Vědce však velmi překvapily výsledky u mužů, jejichž vysoká váha nehrála v milostných vyhlídkách takřka žádnou roli a kupodivu nebyla překážkou v navázání vztahu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hubnutí: největší bludy a pravdy
Zhubněte chronologicky – po francouzsku
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku

Problémy obézních lidí jsou kombinací tělesných obtíží vyplývajících z jejich nezdravě vysoké váhy a obecně přijímaných předsudků, které pak vedou k nízkému sebevědomí. Samozřejmě je tady nutné vzít v potaz problémy, jaké s sebou kila navíc přinášejí – zejména pak vyšší riziko cukrovky, ale i třeba úniku moči nebo deprese, což může vést k problémům v sexuálním životě.

Baculky k sobě rovného

Když se však partnera nalézt podaří, sex je pak u těchto silnějších lidí stejně častý jako u osob s normální váhou ve stejném věku. A zajímavé je, že baculky mívají partnera také s nadváhou – platí to o více než dvou třetinách z nich. Avšak muži si partnerky s nadváhou hledají jen ve čtyřiceti procentech případů.

Hvězdy vědí, kdy na dovolenou
Počkejte do 26. července

Z výsledků studie, vedené týmem profesorky Nathalie Bajos z pařížského výzkumného ústavu INSERM (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale), které byly publikovány v prestižním vědeckém listě British Medical Journal, dále vyplývá, že:

  • Oproti štíhlým ženám nezadané obézní ženy otěhotní neplánovaně čtyřikrát častěji – a to i přesto, že měly o třetinu menší šanci navázat v posledním roce partnerský vztah.
  • Ve srovnání s ostatními užívají ženy s nadváhou hormonální antikoncepci o sedmdesát procent méně a k tomu se osmkrát častěji spoléhají na problematické způsoby předcházení těhotenství jako je například přerušovaná soulož.
  • Pokud jde o muže, tak obézní muži mají dvakrát častěji problémy s erekcí, než pánové se "zdravou" váhou. A ti ve věku od čtyřiceti do devětačtyřiceti let při sexu méně často používají kondom.

ko, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Nadváha ženám vztah komplikuje, mužům nikoliv

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci