Jak nastartovat hubnutí? Nalaďte si metabolismus!

20.3.2012 00:00   |   Hubnutí
Snažíte se zhubnout a ono to nejde. Jak se těch špeků zbavím? Rozhodně nezkoušejte metodu „čím méně toho sním, tím více budu hubnout“. Po prvních úspěších se totiž hubnutí zastaví.

nastartovat hubnutí

Kde se stala chyba? Na vině je nejspíš zpomalený metabolismus. Odbornice z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment® doporučují na základě dvacetiletých zkušeností zejména pravidelné stravování po menších porcích, příjem dostatečného množství bílkovin a zařazení pohybu. Pojďme se na jednotlivé rady podívat podrobněji.

Hladovka zaručuje jojo efekt

„Většinou se, bohužel, stále setkáváme s názorem, že pokud chce člověk zhubnout, tak nesmí jíst. Ovšem tento přístup vede pouze ke zpomalení metabolismu a následnému jojo efektu,“ říká odborná terapeutka Gabriela Knosová.

„Při redukci hmotnosti je pro dospělého člověka doporučený příjem energie od 5000 KJ do 7000 kJ denně. Konkrétní číslo se odvíjí od věku, pohlaví a fyzické aktivity,“ dodává Gabriela Knosová.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Máte hlad? Možná to není pravda!
Za měsíc pět kilo dolů? Ano, když víte, co a jak
Nadváha začíná již v raném dětství

Tělu je proto třeba dodávat optimální příjem energie v průběhu celého dne, aby nehladovělo a zároveň nemělo přebytky. Optimální pauzy mezi jídly jsou 2-3h, důležité je optimální rozložení v čase, a to jak množství, tak i živin.

Začněte pořádnou snídaní

Dbejte na vydatné snídaně, po noci je metabolismus v útlumu a potřebuje doslova „nahodit“. Oběd je pak nejvydatnější jídlo dne a směrem k večeru snižujte množství sacharidů v konzumovaných jídlech.

„Lidé, kteří k nám přicházejí s tím, že se jim nedaří zhubnout, často přiznávají, že vynechávají snídaně a snižují tak svůj energetický příjem. Říkají, že po ránu ani nepotřebují jíst, nastartují se kávou. Všechno špatně,“ dále vysvětluje odborná terapeutka Gabriela Knosová.

Odhlédneme-li od kofeinu, který prázdnému žaludku opravdu nesvědčí, snižujete tím tak svůj energetický výdej. „Pokud totiž vynecháme snídani a jíme až oběd, zpomalíme svůj metabolismus skoro o polovinu,“ informuje její kolegyně Kristýna Galová z Institutu kompliment®.

Maso a vajíčka pomáhají

Rozhodně byste si také měli dát pozor na dostatek bílkovin. Kdo si místo masa dává tofu, dělá chybu. Proč? Tělo totiž zpracovává bílkoviny pomaleji než tuky nebo sacharidy, a tak vás zasytí na delší dobu. To ale není jediné pozitivum, samotným zpracováním proteinů tělo vydá více energie než u jiných živin. Strava bohatá na proteiny tak pomáhá udržovat svalovou hmotu, a tím i podporuje rychlost vašeho metabolismu.

Vzorový jídelníček

Pro každý denní chod si z našeho přehledu vyberte
libovolné jídlo.
Jakákoliv kombinace pokrmů zaručuje, že váš
denní příjem energie bude v doporučeném rozmezí
a nepřekročí hodnotu 5500 kJ.

„Doporučujeme konzumovat zejména živočišné bílkoviny, protože mají komplexní zastoupení aminokyselin. Z tohoto hlediska je nejvhodnější vaječný bílek, nebo kuřecí maso. Pokud maso odmítáte, můžete jej nahradit tofu, ale budete se muset kvůli vyšší energetické hodnotě smířit s menší porcí,“ uvádí Kristýna Galová.

Hýbejte se a zapomeňte na chemii

Rychlost metabolismu zásadně ovlivňuje množství svalové hmoty a pravidelná fyzická aktivita. Svaly i v klidu potřebují na svůj provoz podstatně více energie než tuková tkáň, a proto tělo, které má dostatek svalové hmoty, vydává více energie, má tedy vyšší bazální metabolismus.

„Pro ty, kteří trpí jarní únavou je pohyb skvělým lékem. Pokud se přemohou a začnou chodit alespoň na procházky, brzy na sobě zpozorují blahodárné efekty,“ potvrzuje Kristýna Galová zcela nezbytnou nutnost zařazení pohybu.

Mimořádně nebezpečné je zrychlovat metabolismus pomocí doplňků stravy. Bez důkladného vyšetření si ani nemůžete být jistá, že metabolismus zrychlit opravdu potřebujete. „Našim klientům žádné doplňky stravy nedoporučujeme. Dokonce máme zkušenost, že některé mohou lidem spíše ublížit, pozor na ně,“ varuje Gabriela Knosová.

Hubnout se dá i ve spánku

Metabolismus je souhrnem veškerých dějů, které probíhají uvnitř organismu a slouží k tvorbě využitelné energie a látek potřebných pro činnost organismu. Vedle celkového metabolismu hraje při hubnutí roli také tzv. bazální, neboli klidový metabolismus, který udává potřebu energie pro zachování všech životně důležitých funkcí v klidu. Pokud dokážete zvýšit právě tento bazální metabolismus, začnete takříkajíc hubnout i ve spánku.

„Příčinou zpomaleného metabolismu může být nejen nedostatek fyzické aktivity, ale také nepravidelný příjem energie, když celý den nejíme a večer to doháníme, a pozitivní energetická bilance. Přijímáme více energie, než vydáváme a přebytek se ukládá do zásob,“ připomíná Gabriela Knosová.

Na vině ale může být také nevyvážená strava, která může obsahovat příliš skrytých tuků (zejména nasycených), vysoký příjem jednoduchých cukrů či trans-mastných kyselin. „A také nízký podíl vlákniny ve stravě a nedostatečný příjem neslazených tekutin bez kofeinu rychlost metabolismu ovlivňují negativně,“ dodává odbornice na výživu a pohyb.

Vedle nesprávných stravovacích návyků ale může být příčinou i špatná funkce některých vnitřních orgánů, nejčastěji štítné žlázy, a někteří lidé trpí zpomaleným metabolismem v důsledku předchozích drastických diet, založených na půstu.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak nastartovat hubnutí? Nalaďte si metabolismus!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci