Pohybem si udržíte zdraví, kondici a váhu

5.2.2016 00:00   |   Hubnutí
Bez pohybu není život, kdo se nehýbe, nežije… Pohyb pomáhá udržovat a zlepšovat zdraví člověka – to je všeobecně známá věc.

pohyb a zdraví

Pohyb je zdraví, a kdo nechce vědomě riskovat, neměl by pohyb omezovat. V dobré kondici nejsnadněji můžeme předejít civilizačním chorobám.

Začněte hned i s vhodným jídelníčkem

Začít lze okamžitě, vždyť zprvu postačí i jen dobře pracovat se svým tělem – správně vykonávat každodenní činnosti: správně sedět, stát, chodit nebo zvedat těžší předměty. Ale pokud chcete pokročit dále, nebojte se obrátit na odborníky.

Zdraví nespadne nikomu do klína, je třeba mu něco obětovat. Ze všeho nejdůležitější je odhodlání a vytrvalost. Rozhodnete-li se, určitě najdete specialisty, kteří vám pomohou sestavit pohybové aktivity a také vhodný jídelníček s maximálním ohledem na váš momentální stav.

Tři důvody proč

Pohyb napomáhá tělu hned trojím způsobem:

1. Okamžitý výdej energie

Energie, spálená během zátěže, se na první pohled nemusí zdát až tak vysoká. Například stokilový člověk při jízdě na kole nebo při plavání za 30 minut vydá 1000 kJ, což je energetická hodnota například 40 gramů čokolády, 250 gramů kuřecích prsíček nebo kilogramu rajčat.

Jestliže však takový člověk sportuje doporučených 50 minut, spálí už během cvičení dietní oběd, jehož energetická hodnota by se měla pohybovat kolem 1300 kJ až 1600 kJ.

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK

Pro každý denní chod si z našeho přehledu
vyberte libovolné jídlo.
Jakákoliv kombinace pokrmů zaručuje, že váš
denní příjem energie bude v doporučeném
rozmezí a nepřekročí hodnotu 5500 kJ.

2. Zvýšení bazálního metabolismu

Náš organismus i v naprostém duševním a tělesném klidu spotřebovává energii, aby zachoval všechny životní funkce. Této minimální hodnotě energie říkáme bazální (neboli klidový) metabolismus.

Ale například po jedné hodině intenzivnějšího cvičení již metabolismus pracuje ve vyšší intenzitě než obvykle, zpravidla je to až 48 následujících hodin. Svalové buňky mají vyčerpané glykogenové zásoby, proto vyžadují vyšší dodávku energie. Tu získávají jak z jídla, tak z vnitřních tukových rezerv.

Jinými slovy: odměnou za tělesnou aktivitu je nejen energie, spálená během cvičení, ale i energie spálená „zadarmo“, tedy po tréninku. A pravidelné zrychlování metabolismu přináší dlouhodobě významnější ztráty takové energie, než okamžitý výdej při cvičení.

3. Svaly i v klidu spotřebovávají energii

Svaly patří k orgánům, které jsou nejnáročnější na spotřebu energie. Čím více svalů máme, tím větší je náš klidový metabolický výdej. Navíc, pokud jde o kosterní svalovinu, tak ta v klidu spotřebovává především energii z mastných kyselin, které jsou jednou ze složek tuků.

Budování svalů je tedy velmi vhodné nejen pro udržení ideální hmotnosti, ale také pro hubnutí. Pohyb znamená třicet procent úspěchu při regulaci váhy, změna stravovacích návyků zbylých sedmdesát.

A závěrem rada pro ty, kteří chtějí hubnout:

V případě, že pouze snížíme energetický příjem a necvičíme, postupně ubývají kilogramy naší váhy i ze svalů. Kdo chce zhubnout a drží pouze dietu, měl by tudíž vědět, že asi čtvrtina hmotnostních úbytků pochází z jeho svalové tkáně – tím si samozřejmě snižuje rovněž svůj klidový metabolismus a dál hubne s většími obtížemi (často se redukce váhy zastaví).

Když se však dieta kombinuje s cvičením alespoň dvakrát týdně po dobu minimálně 30 minut, pak se při takto pojaté redukci váhy nemusí svalovina ztrácet vůbec.

lic, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Pohybem si udržíte zdraví, kondici a váhu

RE:

15.2.2016   |   14:35   |   od: Jana
Mě pomáhají přírodní látky, jako třeba ovoce, zeleninové koktejly, houby a podobně.

pohyb i dobré stravování

15.2.2016   |   13:26   |   od: Malena
Pohyb je také vhodné doplňovat živinami, dobře se stravovat.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 15. 2. 2016 14:35
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci