Recepty na dobroty, které linii neuškodí

25.3.2015 00:00   |   Hubnutí
Sladkosti a dezerty by se sice v jídelníčku měly objevovat co nejméně, zejména když hubneme. Ale pokud zvolíme vhodnou variantu sladké dobroty, občas si pochutnat můžeme, aniž by to pokazilo naši snahu o zhubnutí či udržení váhy.

hubnutí, dorty

Zkuste trochu experimentovat. Jednou z inspirací vám mohou být recepty, které přinášíme v tomto článku, ať už jde o dort z ricotty nebo vynikající tvarohový zákusek či netradiční cukroví, které překvapí svou příznivou energetickou hodnotou.

Při přípravě dezertů a také cukroví bychom měli vybírat méněkalorické varianty. Jaké?

"Namísto máslových krémů doporučuji třeba vyzkoušet pudinkové, tvarohové nebo želatinové. Náplně lze nahradit ovocem, bílou mouku zase celozrnnou a cukr sladidly," vysvětluje výživová poradkyně Kristýna Galová (na snímku vpravo).

Vyzkoušet můžete například i sušené švestky plněné balkánským sýrem a domácí pikantní ořechy, které se výborně hodí k jakékoli oslavě.

Dort ricotta

Nejdříve si vytvoříme sušenkový korpus: 200 g cereálních sušenek rozdrtíme rukou a smícháme s 50 g rostlinného másla. Směs natlačíme na dno malé dortové formy a necháme v chladničce ztuhnout.

Může vás zajímat

Hon na tuky může vést k epidemii... obezity
Trenér hvězd: Konec s lenošením ve vaně!
Přílohy při dietě: Jíst nebo vynechat?

Připravíme si polévkovou lžíci želatiny v prášku podle návodu na obalu. Po vychladnutí ji vmícháme do 500 g sýru ricotta, rozmíchaného s jedním vanilkovým cukrem a šťávou z poloviny grapefruitu nebo limetky, případně pomeranče. Touto směsí zalijeme sušenkový korpus.

Vše dáme opět do chladničky – na dvě až tři hodiny. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce.

Čertíci

Čertíky vytvoříme z těsta, na které potřebujeme čtyři vejce, šest lžic tvarohu, deset lžic ovesných nebo pšeničných vloček, jednu lžíci tekutého umělého sladidla, půl sáčku prášku do pečiva, jednu lžíci kakaa a mandlové aroma.

Všechny ingredience pro těsto důkladně smícháme a směsí naplníme pečící košíčky na muffiny. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 25 až 30 minut.

Po vychladnutí ozdobíme čertíkovské těsto podle vlastní fantazie.

Tvarohový zákusek

Připravíme si 400 g tvarohu, 150 ml bílého jogurtu, 20 g želatiny v prášku, jednu lžíci vanilkového cukru a ovoce – jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve.

Tvaroh vymícháme s jogurtem a vanilkovým cukrem. Pak přidáme želatinu, kterou jsme připravili podle návodu na obalu. Směs důkladně promícháme.

Energetické tabulky potravin

Potřebujete vědět, jakou energetickou
hodnotu mají potraviny, které si zrovna
chcete připravit?
Při dietě je důležité sledovat, kolik čeho
si dát, abyste dodrželi energetický limit
.

Formu vyložíme fólií a střídavě ji plníme vrstvou směsi a kousky ovoce. Naplněnou formu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout.

Po ztuhnutí zákusek vyklopíme z formy a nakrájíme. Před podáváním ozdobíme.

Plněné sušené švestky

Potřebujeme jedno vakuové balení sušených švestek a 50 g balkánského sýra.

Do švestek vkládáme nakrájené plátky balkánského sýra. Švestky uzavřeme a napichujeme na párátka.

Hrušky zapečené se sýrem

Z hrušek, rostlinného másla a sýra s modrou plísní vytvoříme pochoutku v mžiku.

Hrušky rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Z obou stran opečeme na másle (čajová lžička rostlinného másla na jednu hrušku).

Opečené hrušky vložíme do zapékací misky a poklademe tenkými plátky sýra s modrou plísní. Zapečeme v troubě.

Pikantní ořechy

Připravíme si 100 g vlašských nebo pekanových ořechů, sůl, mleté černé koření, jednu čajovou lžička medu.

Ořechy osolíme, vložíme na půl minuty do mikrovlnné trouby a při maximální teplotě spaříme. Okořeníme a dáme znovu do mikrovlnky na dalších 30 sekund.

Přidáme med a naposledy vložíme na půlminutu do mikrovlnné trouby.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Recepty na dobroty, které linii neuškodí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci