Recepty na dobroty, které linii neuškodí
25.3.2015 00:00 | Hubnutí
Zkuste trochu experimentovat. Jednou z inspirací vám mohou být recepty, které přinášíme v tomto článku, ať už jde o dort z ricotty nebo vynikající tvarohový zákusek či netradiční cukroví, které překvapí svou příznivou energetickou hodnotou.
Při přípravě dezertů a také cukroví bychom měli vybírat méněkalorické varianty. Jaké?
"Namísto máslových krémů doporučuji třeba vyzkoušet pudinkové, tvarohové nebo želatinové. Náplně lze nahradit ovocem, bílou mouku zase celozrnnou a cukr sladidly," vysvětluje výživová poradkyně Kristýna Galová (na snímku vpravo).
Vyzkoušet můžete například i sušené švestky plněné balkánským sýrem a domácí pikantní ořechy, které se výborně hodí k jakékoli oslavě.
Dort ricotta
Nejdříve si vytvoříme sušenkový korpus: 200 g cereálních sušenek rozdrtíme rukou a smícháme s 50 g rostlinného másla. Směs natlačíme na dno malé dortové formy a necháme v chladničce ztuhnout.
Hon na tuky může vést k epidemii... obezity
Může vás zajímat
Trenér hvězd: Konec s lenošením ve vaně!
Přílohy při dietě: Jíst nebo vynechat?
Připravíme si polévkovou lžíci želatiny v prášku podle návodu na obalu. Po vychladnutí ji vmícháme do 500 g sýru ricotta, rozmíchaného s jedním vanilkovým cukrem a šťávou z poloviny grapefruitu nebo limetky, případně pomeranče. Touto směsí zalijeme sušenkový korpus.
Vše dáme opět do chladničky – na dvě až tři hodiny. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce.
Čertíci
Čertíky vytvoříme z těsta, na které potřebujeme čtyři vejce, šest lžic tvarohu, deset lžic ovesných nebo pšeničných vloček, jednu lžíci tekutého umělého sladidla, půl sáčku prášku do pečiva, jednu lžíci kakaa a mandlové aroma.
Všechny ingredience pro těsto důkladně smícháme a směsí naplníme pečící košíčky na muffiny. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 25 až 30 minut.
Po vychladnutí ozdobíme čertíkovské těsto podle vlastní fantazie.
Tvarohový zákusek
Připravíme si 400 g tvarohu, 150 ml bílého jogurtu, 20 g želatiny v prášku, jednu lžíci vanilkového cukru a ovoce – jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve.
Tvaroh vymícháme s jogurtem a vanilkovým cukrem. Pak přidáme želatinu, kterou jsme připravili podle návodu na obalu. Směs důkladně promícháme.
Energetické tabulky potravin
|
Formu vyložíme fólií a střídavě ji plníme vrstvou směsi a kousky ovoce. Naplněnou formu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
Po ztuhnutí zákusek vyklopíme z formy a nakrájíme. Před podáváním ozdobíme.
Plněné sušené švestky
Potřebujeme jedno vakuové balení sušených švestek a 50 g balkánského sýra.
Do švestek vkládáme nakrájené plátky balkánského sýra. Švestky uzavřeme a napichujeme na párátka.
Hrušky zapečené se sýrem
Z hrušek, rostlinného másla a sýra s modrou plísní vytvoříme pochoutku v mžiku.
Hrušky rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Z obou stran opečeme na másle (čajová lžička rostlinného másla na jednu hrušku).
Opečené hrušky vložíme do zapékací misky a poklademe tenkými plátky sýra s modrou plísní. Zapečeme v troubě.
Pikantní ořechy
Připravíme si 100 g vlašských nebo pekanových ořechů, sůl, mleté černé koření, jednu čajovou lžička medu.
Ořechy osolíme, vložíme na půl minuty do mikrovlnné trouby a při maximální teplotě spaříme. Okořeníme a dáme znovu do mikrovlnky na dalších 30 sekund.
Přidáme med a naposledy vložíme na půlminutu do mikrovlnné trouby.
zto, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také