Hon na tuky se může změnit v epidemii... obezity

12.10.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Do diskuse o spotřebě tuků zasáhlo nyní Dánsko, když oznámilo, že zavádí daň na tuky. Trošku tím všem zamotalo hlavu. Jak to tedy s těmi tuky v našem jídelníčku vlastně je?

tuky a mastné kyseliny

Výživoví odborníci jsou toho názoru, že daň na tuky, kterou začátkem října zavedlo Dánsko, zvýšenou konzumaci nasycených mastných kyselin nevyřeší. Pomoci mohou investice do osvěty.

Zvýšení ceny tuků není výchovným prostředkem

„Zvýšená cena není a zřejmě ani nebude správným výchovně vzdělávacím prostředkem, který přivede lidi ke změně stravovacích návyků. Nepřímo to potvrzuje i skutečnost, že zvýšení cen například za alkohol nemělo zásadní vliv na pokles jeho konzumace,“ říká odborná terapeutka Kristýna Galová (na snímku vpravo) z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

Změnit stravování k lepšímu navíc ani není možné pouze jednoduchým omezením některé z hlavních živin.

„V současné době je potřeba řešit nejen zvýšené množství nasycených mastných kyselin v potravě, ale rovněž nadbytek sacharidů, především těch jednoduchých, a naopak nedostatek kvalitních bílkovin a mikroživin, jako jsou vitamíny, minerály nebo enzymy,“ vysvětluje dále Kristýna Galová.

Tuky ve stravě je nutné posuzovat komplexně

V souvislosti s klesajícím podílem manuální činnosti v moderním světě klesá také potřeba příjmu energie v potravě. Jde zejména o tuky, které jsou v naší stravě nejbohatším zdrojem energie.
Zároveň se snížením podílu tuků se musí upravit i jejich složení, abychom přijali všechny mastné kyseliny v potřebném množství. Podle své chemické struktury mají totiž jednotlivé mastné kyseliny různé úlohy v metabolismu.
Doporučuje se, aby poměr nasycených mastných kyselin, kyselin s jednou dvojnou vazbou a kyselin s dvěma nebo třemi dvojnými vazbami byl 3:5:2 a aby celkový příjem energie z tuků nepřevyšoval 30 procent přijímané energie.
Prof.Ing. Jan Pokorný,DrSc.,významný český vědec v oboru potravinářství a výživy

Potřebujeme lepší osvětu

Podle odborné terapeutky z Institutu kompliment® by získané finanční prostředky bylo vhodné použít na vzdělávání obyvatel: „Osvěta by se neměla týkat jen nasycených tuků, které jsou zavedením zmíněné daně vyzdviženy jako hlavní viník špatného stravování. Vzdělávání by se mělo zabývat stravováním obecně.“

Zajímavým faktem přitom je, že koncepce kontinuálního výživového vzdělávání obyvatelstva zatím nikde ve světě neexistuje.

Může vás zajímat

Tuk v jídle ještě neznamená tloustnutí
Špeky a obezita. Jak poznat zdravý tuk?
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku

Podobný hon na tuky není v rámci novodobých pokusů zlepšit stravovací návyky ničím novým – začal již v šedesátých letech uplynulého století. Tehdy vedl k přehodnocení všeobecných stravovacích doporučení.

V té době to znamenalo i změnu výživové pyramidy: snížilo se procento tuků a zvýšilo se zastoupení sacharidů v jídelníčku. Postupně však vyšlo najevo, že toto nepřineslo řešení v rámci zlepšení hmotnosti a zdraví populace, ale právě naopak. Došlo k epidemii obezity a nárůstu civilizačních chorob.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Hon na tuky se může změnit v epidemii... obezity

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci