Netrpíte také poruchou prokrvení nohou?

31.5.2011 00:30   |   Zdraví a krása
Vážné potíže s prokrvením dolních končetin má více než milion Čechů. Až 10 procent populace trpí ischemickou chorobou dolních končetin (ICHDK).

porucha prokrvení nohou

Výsledky odborných odhadů vycházejících ze zahraničních studií potvrdila rozsáhlá série měření rizika ICHDK ve více než 80 lékárnách po celé republice. U více než 12 procent účastníků bylo zjištěno velmi vysoké podezření na přítomnost této nemoci.

Pro třetinu smrtelné

V úvodní fázi přitom nemoc nemá žádné viditelné příznaky. Ty se často projevují až ve vyšším stádiu, kdy třetina postižených do pěti let od diagnostikování ICHDK zemře. Úmrtnost na toto onemocnění je tak výrazně vyšší než u rakoviny prsu či lymfatických žláz. Téměř polovina účastníků měření navíc měla zvýšený krevní tlak.

Měření ABI indexu neboli zápěstníko-kotníkového ischemického indexu probíhají v lékárnách již více než dva roky. Tento idex patří k hlavním indikátorům ICHDK.

„Naším cílem je zvýšit povědomí o nemoci, která je svým významem plně srovnatelná se srdečním infarktem, většina populace však o ní stále nemá dostatek informací,“ uvádí Ladislav Pavlík, mluvčí farmaceutické společnosti, která tyto akce pro veřejnost ve spolupráci s lékárnami pořádá. „Od zahájení projektu jsme proměřili již téměř 2500 návštěvníků lékáren,“ dodává Pavlík.

Může vás zajímat

Pošlete dál nejlepších 50 bouračů tuku
Hubnutí: největší bludy a pravdy
Zhubněte chronologicky – po francouzsku

Nepodceňujte prevenci

U takřka 300 osob bylo zjištěno vysoké riziko ICHDK. Více než 100 z nich patřilo dokonce do skupiny s velmi vysokým rizikem onemocnění. „Výsledky měření se shodují s odbornými odhady, dle kterých tímto onemocněním trpí každý desátý Čech. Takřka nikdo z postižených o své nemoci nevěděl, většina přitom nebyla informována ani o tom, že ICHDK vůbec existuje,“ komentuje výsledky MUDr. Jana Vojtíšková z Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK.

„Téměř pětina vyšetřených měla navíc tlak v rozmezí odpovídající prvnímu nebo druhému stupni hypertenze. Pokud by tyto hodnoty byly opakovaným měřením potvrzeny, byl by záchyt vysokého krevního tlaku mimořádně vysoký,“ dodává Vojtíšková. Zvýšený krevní tlak mělo 45 procent účastníků měření.


Měření kotníkového tlaku

Čtyři stadia

Postup ischemické choroby dolních končetin se člení do čtyř stádií. V první fázi přes 60 procent pacientů nepociťuje žádné symptomy. Druhé stádium je již spojeno s prvními bolestmi při pohybu. U třetího se vyskytuje bolest končetin i v klidové poloze a v nejhorší čtvrté fázi dochází dokonce k odumírání tkáně a hrozí onemocnění celkovou sepsí.

„Pravděpodobnost vzniku onemocnění zvyšuje zejména kouření, cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a nadváha,“ poukazuje na hlavní rizikové faktory Vojtíšková.

Měření ABI indexu v lékárnách provádí vyškolený personál na speciálním přístroji. Tento index, který porovnává krevní tlak v dolních a horních končetinách, označuje průchodnost tepen dolních končetin. Právě jejich zanášení je hlavní příčinou vzniku ICHDK.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Netrpíte také poruchou prokrvení nohou?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci