Proč energy drinky spojují s alkoholismem?

6.5.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Red Bull, Monster, Burn – energetické nápoje, které jsou oblíbené zejména mezi mladými lidmi. Možná se to na první pohled nezdá, ale také energy drinky jsou spojovány se značným rizikem vzniku alkoholové závislosti.

energy drinks

Hovoří o tom dosavadní výsledky studie týmu, který vede Amelia M. Arria, ředitelka výzkumného Centra pro zdraví a rozvoj starší mládeže na Marylandské univerzitě (University of Maryland, College Park).

V první fázi tohoto odborného výzkumu byla detailně vyhodnocena pozorování tisícovky vysokoškoláků z Marylandské univerzity ve věku od dvaceti do třiadvaceti let, kteří se studie účastnili.

Vědci zkoumali problematiku alkoholové závislosti a konzumace energetických nápojů, a to v průběhu celých dvanácti měsíců.

Potvrdilo se, že energetické nápoje nejsou vyhledávané pouze užším okruhem mladých lidí například v klubech či při adrenalinových sportech, jak je to většinou prezentováno. Energy drinky mají totiž ve značné oblibě také studenti vysokých škol.

Pomůže před zkouškami?

Vysokoškolské studium, před zkouškami skoro vždy do pozdních nočních hodin, i nutnost zvládnout psychickou zátěž vede ke konzumaci energetických nápojů s vyšším obsahem kofeinu. Kromě jiných problémů to pak může způsobovat poruchy spánku, bušení srdce a úzkostné stavy.

Bude vás zajímat

Jdete na sport? Před tím si dejte kávu!
Džusy a limonády ničí zuby
Káva za volantem zachraňuje život

Již první fáze marylandského výzkumu prokázala, že u těch, co pijí energetické nápoje minimálně jednou týdně nebo častěji, je významně vyšší riziko vzniku závislosti na alkoholu, nebo se u nich častěji vyskytují epizody „těžkého“ pití.

Po koktejlech závislost častější

Ze studie rovněž vyplynulo, že studenti, kteří často konzumují energy drinky, začínají s pitím alkoholu v nižším věku a vypijí toho během „alkoholové seance“ více. Častěji se pak u nich vytvoří závislost na alkoholu v porovnání s lidmi, kteří energetické nápoje nepijí vůbec nebo jen zřídka.

Výsledky studie potvrdily již dřívější zjištění o působení energetických nápojů. Často jsou totiž základem koktejlu, doplněného alkoholem, což vede ke „střízlivé“ opilosti. Kofein sice příznaky opilosti maskuje, avšak nesnižuje riziko poškození organismu alkoholem.

Po konzumaci takového koktejlu se člověk cítí méně opilý, než ve skutečnosti je. Vede to pak ke zvýšenému příjmu alkoholu i k rizikovému chování, například k řízení auta v opilosti.

Kofein nesnižuje, ani neodstraňuje škodlivé účinky alkoholu. Jak je známo, pouze poněkud eliminuje obvyklé příznaky opilosti.

Spojitostí je mnohem víc

V další fázi výzkumu se marylandští vědci zaměří na identifikaci vztahu energetických nápojů a návykových látek vůbec, nikoliv jen alkoholu. Podrobněji budou také analyzovat, jak často i při jakých příležitostech mladí lidé energy drinky pijí.

Jak autoři studie uvádějí, existuje mnoho mechanismů, které spojují časté pití energetických nápojů a vznik alkoholismu. Který z nich je ten rozhodující, bude předmětem jejich dalšího výzkumu.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Proč energy drinky spojují s alkoholismem?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci