Džusy a limonády ničí zuby!

22.3.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Každé ráno si ke snídani vymačkáte čerstvou ovocnou šťávu? Děláte dobře. Ale i správná věc se může vymstít – ohrozit naše zuby!

pije juice

Proč tomu tak je? Většina lidí totiž netuší, že ovoce a ovocné šťávy jsou bohaté nejen na vitaminy, ale obsahují také množství kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Kromě ovoce a ovocných šťáv představují pro zuby velké riziko i sycené limonády, a to jak v klasické, tak i v light variantě. Bohaté na obsah kyselin je také červené a bílé víno.

V neposlední řadě je nutné dávat pozor na oblíbené dětské ovocné šťávy, které sice neobsahují barviva a často ani přidaný cukr, ale dětské zoubky poškozují stejně jako třeba kolové nápoje.

„Takové šťávy jsou pro zuby velmi nebezpečné. Nejen, že naleptáváním likvidují zubní sklovinu, ale vzhledem k obsahu přírodních, zkvasitelných cukrů, nejvíce ohrožují zuby, jsou-li podávány dětem na noc nebo v noci,“ vysvětluje zubař MUDr. Ladislav Korábek, CSc. ze stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Jak jsou na tom nápoje?

Nápoj Hodnota pH
Grapefruitový džus 3,2
Bílé víno 3,4
Červené víno 3,7
Jablečný džus 3,4
Pomerančový džus 3,7
Voda 7
Mléko 7

Jak se projeví

První příznaky poškození zubní skloviny jsou často tak nenápadné, že jim nevěnujeme dostatečnou pozornost. Postupné ztenčování zubní skloviny se projevuje průsvitností na hranách předních zubů, po čase ovšem může vést až k výrazné změně tvaru zubu.

Průvodním jevem poškozené zubní skloviny také často bývá zvýšená citlivost zubů a následná tvorba zubního kazu. Nebezpečí ztenčování zubní skloviny spočívá především v tom, že se jedná o nevratný proces a tedy trvalé poškození chrupu.

Lze problému zabránit?

Sklovina by měla být vystavována vlivu kyselin na co nejkratší dobu – dlouhé vychutnávání a usrkávání ovocných džusů zubům nesvědčí. Zubní lékaři proto doporučují pít ovocné nápoje brčkem. A hlavně nečistit si hned po vypití džusu nebo snězení pomeranče zuby!

kouše do jablka

„Je důležité, aby si lidé bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů nečistili zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje. S čištěním chrupu doporučuji vyčkat alespoň 30 minut, aby se mohl uplatnit neutralizační vliv sliny. Neutralizaci je možné také urychlit tím, že si po „kyselém útoku“ na naše zuby vypláchneme ústa neutrální tekutinou, například vodou. Výhodná může být i žvýkačka bez cukru, protože podporuje sekreci sliny do dutiny ústní a tím neutralizaci urychluje,“ radí doktor Korábek.

Ovoce v posteli? Ne!

Dopřávat si ovocné nápoje a ovoce před spaním také není ideální. Bude tedy třeba zapomenout na oblíbenou pověru našich maminek o jablíčku na noc, které vyčistí zuby.

KOJENÍCO VÁS ZAJÍMÁ

Lze kojit v těhotenství?
Kojení chrání dítě i před chřipkou
Jak ukončit kojení

„Vedle reálného rizika vzniku eroze zubní skloviny vlivem obsažených kyselin existuje ještě další problém a tím jsou zbytky cukrů z jablek a dalšího ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech, které mohou být zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu,“ razantně vyvrací známý mýtus stomatolog.

Jak posílit zuby?

Důsledná a přitom šetrná péče o zuby specializovanými přípravky dokáže zubní sklovinu posílit, a tím preventivně působit proti jejímu ztenčování. Důležité je vybírat měkké zubní kartáčky a pasty se zvýšenou dostupností fluoridu a nízkou abrazivitou. A jednou týdně po vyčištění zubů ještě používat fluoridové gely, které lze koupit v lékárně.

Čím nižší je pH, tím větší riziko pro zubní sklovinu nápoj představuje.

tom

Přečtěte si také

 


Diskuse: Džusy a limonády ničí zuby!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci